Τοξικοί άνθρωποι υπάρχουν παντού γύρω μας. Μπορεί να «κρύβονται» στο οικογενειακό, το φιλικό ή το εργασιακό περιβάλλον και να βλάπτουν την ψυχική μας ευημερία με τρόπους συχνά αθέατους και δύσκολα αντιληπτούς. Οι συνέπειες της τοξικής συμπεριφοράς, όμως, είναι απόλυτα ορατές, αφήνοντας σαφές αποτύπωμα στον ψυχισμό μας.
Η ψυχολόγος δρ. Λίζα Βάρβογλη δίνει χρήσιμες συμβουλές για το πώς να μείνουμε μακριά από τοξικούς ανθρώπους, να θέσουμε σαφή όρια και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας:
1. Μείνετε μακριά από τοξικούς ανθρώπους
Προσπαθήστε να αγνοήσετε τα τοξικά άτομα και να προχωρήσετε παρακάτω. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, μειώστε την επαφή μαζί τους στο ελάχιστο. Παράλληλα, αποκτήστε τον έλεγχο της επαφής σας με αυτό το άτομο. Για παράδειγμα, αν σας καλέσει, δε σημαίνει ότι πρέπει να ανταποκριθείτε αμέσως. Θα το κάνετε όταν επιθυμείτε εσείς και με τους δικούς σας όρους.
Να θυμάστε επίσης ότι ο τοξικός άνθρωπος δεν φέρεται έτσι σε εσάς, αλλά είναι έτσι με όλους τους ανθρώπους.
2. Μην αποδέχεστε την τοξική συμπεριφορά ως κάτι φυσιολογικό
Εάν αποδεχτείτε την τοξική συμπεριφορά, είναι σαν να δίνετε το «πράσινο φως» στα τοξικά άτομα να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο.
3. Μιλήστε ανοιχτά στον τοξικό άνθρωπο για τη συμπεριφορά του
Μπορείτε, για παράδειγμα, να πείτε: «Αυτό που κάνεις/ λες με στενοχωρεί. Αυτό θέλεις να πετύχεις; Αν ναι, το πέτυχες, αλλά δεν θα σου δώσω σημασία» ή «Μου φαίνεται ότι τσαντίστηκες. Δεν πιστεύω ότι έχω κάνει κάτι, επομένως θα αποχωρήσω μέχρι να σου περάσει».
4. Θέστε όρια
Δείξτε στο τοξικό άτομο ότι δεν ανέχεστε τις προσβολές, κλείστε το τηλέφωνο, σταματήστε να απαντάτε στα μηνύματα και, γενικώς, διακόψτε την επαφή μαζί του.
5. Μην παίρνετε προσωπικά τις τοξικές συμπεριφορές
Ένας τοξικός άνθρωπος φέρεται άσχημα σε όλους, επειδή έτσι είναι. Δεν το κάνει σε εσένα επειδή είσαι εσύ το κάνει σε όλο τον κόσμο επειδή αυτός είναι έτσι.
6. Δείξτε κατανόηση
Θυμηθείτε: Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει στο μυαλό και το σπίτι του καθενός. Μπορεί να υπάρχει κάποιος λόγος πίσω από την τοξική συμπεριφορά ενός ατόμου. Μπορεί, για παράδειγμα, να υπάρχει κάποια ψυχική ασθένεια, όπως υπερβολικό άγχος. Μπορεί να υπάρχει OCD, ψυχαναγκαστική διαταραχή, κάποιου είδους βαριά κατάθλιψη, διπολική διαταραχή ή κάποια διαταραχή προσωπικότητες.
Μπορεί αυτό το άτομο να έχει διαγνωστεί με ένα αυτοάνοσο ή με καρκίνο ή να περνά μια πολύ βαριά ασθένεια, την οποία δεν γνωρίζουμε και γι’ αυτό να φέρεται έτσι. Οπότε ας είμαστε λίγο υπομονετικοί κι ας περιμένουμε να δούμε και να στηρίξουμε.
7. Μην ξεχνάτε να δίνετε χώρο και χρόνο στην αυτοφροντίδα σας
Ό,τι μας κάνει να χαμογελάμε, να νιώθουμε καλά, να νιώθουμε την εσωτερική μας δύναμη, ας το χαρίσουμε άφθονα στον εαυτό μας. Είναι κάτι που το έχουμε ανάγκη και, δυστυχώς, όταν έχουμε τοξικούς ανθρώπους στη ζωή μας, είναι το νούμερο 1 που ξεχνάμε και αυτό που πρέπει να κάνουμε: Να προσφέρουμε φροντίδα στον πολύτιμό μας εαυτό.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Διαβάστε επίσης
Τοξικοί συγγενείς: Έξυπνες συμβουλές για να τους «βάλετε στη θέση τους» χωρίς να σας ανέβει η πίεση
Οκτώ συμπεριφορές που προδίδουν ότι ο άνθρωπος που έχετε απέναντί σας είναι πραγματικά κακός