Θα μπορούσατε ποτέ να βρίσκεστε σε μια τοξική σχέση με ένα φίλο ή ένα σύντροφο; Πριν βιαστείτε να απαντήσετε, λάβετε υπόψιν ότι μια τοξική σχέση μπορεί να ξεκινήσει ως απόλυτα υγιής, αλλά με την πάροδο του χρόνου να βγουν στην επιφάνεια συνήθειες που αλλάζουν τη δυναμική της.

Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό μπορεί να διαρκέσει μήνες ή χρόνια, αλλά υπάρχουν και άλλες όπου τα σημάδια είναι ορατά από τα πρώτα ακόμα στάδια.

Τι είναι μια τοξική σχέση;
Μια τοξική σχέση έχει τη δύναμη να ελέγχει τα συναισθήματά μας και να μας κάνει να νιώθουμε καλά ή άσχημα. Συμβαίνει όταν το ένα ή και τα δύο μέρη της δείχνουν σημάδια χειραγώγησης, τα οποία ενδεχομένως να προέρχονται από προηγούμενες εμπειρίες, σχέσεις ή κάποιο τραύμα.

Συνήθως είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε ότι η σχέση μας είναι τοξική, καθώς μια εμφανώς κακή συμπεριφορά μπορεί να είναι σπάνιο φαινόμενο. Αν, όμως, εντοπίσετε τα σημάδια, θα μπορέσετε να καταλάβετε αν κάτι δεν πάει καλά και αν το όποιο πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο ή είναι απλά η ώρα για το αντίο.

Η παραμονή σε μια σχέση μόνο και μόνο για τις παλιές καλές στιγμές μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά, επομένως αν κάποιο από τα παρακάτω σημάδια της συμπεριφοράς των τοξικών ανθρώπων σας φαίνονται οικεία, τότε μάλλον έχει έρθει η στιγμή να αναθεωρήσετε τις επιλογές σας.

1. Έχουν τον έλεγχο για όλα
Δε διαλέγετε ποτέ την ταινία που θα δείτε ή το μέρος που θα πάτε για φαγητό; Οι τοξικοί άνθρωποι έχουν τον τρόπο τους να «περνούν το δικό τους» και τους αρέσει να έχουν τον έλεγχο κάθε απόφασης, μικρής ή μεγάλης. Μπορεί να προσποιούνται ότι ενδιαφέρονται για τα συναισθήματα και τη γνώμη του φίλου ή του συντρόφου τους, αλλά στο τέλος βάζουν τον εαυτό τους πάνω απ’όλα.

2. Ζηλεύουν και τσεκάρουν τα πάντα
Αν ο σύντροφός σας ελέγχει συνεχώς το κινητό σας ή υποψιάζεται διάφορα όταν είστε με άλλους ανθρώπους, ίσως να νιώθετε ότι δεν σας εμπιστεύεται, και μάλλον έτσι είναι. Η συμπεριφορά αυτή είναι συνήθως αποτέλεσμα των δικών του ανασφαλειών και αναιρεί ένα από τα σημαντικότερα θεμέλια μιας σχέσης, την εμπιστοσύνη.

3. Αισθάνεστε εξαντλημένοι μετά από κάθε συνάντηση μαζί τους
Όταν οι άνθρωποι περνούν χρόνο με άτομα σημαντικά για τη ζωή τους, συνήθως νιώθουν ικανοποιημένοι και πλήρεις. Ένα τοξικό άτομο, όμως, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πραγματικά εξαντλημένοι μετά από κάθε συνάντησή σας κι αυτό γιατί νιώθετε ότι είστε συνεχώς εσείς που προσπαθείτε και δίνετε στη σχέση, χωρίς κάποια ανταπόδοση.

4. Δεν σέβονται τα όριά σας
Νιώθετε ότι κάθε σας άρνηση μπορεί να προκαλέσει καβγά σε κλάσματα δευτερολέπτου; Είναι σύνηθες οι τοξικές προσωπικότητες να φτάνουν και να ξεπερνούν διαρκώς τα όρια, κάνοντας τον άλλο να αισθάνεται αμφιβολία για τον εαυτό του και βαθιά ενόχληση. Μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να σας κάνει να αμφισβητήσετε τη δύναμη, τις αρχές, ακόμα και την αξία σας.

5. Σας απομονώνουν από φίλους και οικογένεια
Στα αρχικά στάδια μιας σχέσης μπορεί να φαίνεται όμορφο όταν ο άλλος θέλει να περνάει περισσότερο χρόνο μαζί μας. Μετά από ένα διάστημα, όμως, αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε κτητικότητα, κάνοντάς σας να αφιερώνετε πολύ λιγότερο χρόνο στους φίλους και την οικογένειά σας και τελικά να αισθάνεστε απομονωμένοι και μόνοι.

6. Είναι χειριστικοί και περιμένουν να κάνετε πάντα αυτό που θέλουν
Η χειριστική συμπεριφορά είναι δύσκολο να αναγνωριστεί, καθώς πολλές φορές γίνεται με τόσο λεπτούς και υπόγειους τρόπους που στο τέλος σας κάνει να νιώθετε ότι εσείς έχετε λάθος. Αυτή η συμπεριφορά παίζει με τα συναισθήματά σας και συχνά προκαλεί ενοχές. Ένα τοξικό άτομο, λοιπόν, θα παραμερίσει τη γνώμη και τα συναισθήματά σας προκειμένου να σας φτάσει εκεί που θέλει, κάνοντάς σας να φαίνεστε ο… κακός της υπόθεσης.

7. Αισθάνεστε παγιδευμένοι στη σχέση
Νιώθετε ότι δεν υπάρχει διαφυγή; Η αποχώρηση από μια τοξική σχέση είναι πιο εύκολη στα λόγια παρά στην πράξη και πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει περισσότερη θλίψη από όση υπάρχει μέσα στη σχέση. Ακόμα κι έτσι, όμως, καλό θα είναι να θυμάστε ότι υπάρχει τρόπος διαφυγής, ακόμα και από τις πιο τοξικές σχέσεις.