Κάθε επίσκεψή μας σε μια δημόσια τουαλέτα συνοδεύεται από μια δύσκολη αποστολή: Να μην ακουμπήσουμε πουθενά. Αυτή η τακτική θεωρείται ως η πιο αποτελεσματική για να αποφύγουμε την επαφή με τυχόν μικρόβια και να μειώσουμε τον κίνδυνο μολύνσεων. Τώρα, όμως, οι ειδικοί έρχονται να ανατρέψουν αυτή την ιδέα, υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα μπορεί να κάνουμε περισσότερο κακό παρά καλό.
Σύμφωνα με την δρ. Primrose Freestone, κλινική μικροβιολόγο στο Πανεπιστήμιο Leicester, η «αιώρηση» πάνω από το κάθισμα της τουαλέτας μπορεί να καταπονήσει το σώμα και να οδηγήσει σε επιπλοκές του ουροποιητικού συστήματος. Η δρ. Freestone εξηγεί ότι η «αιώρηση» ενεργοποιεί διάφορες μυϊκές ομάδες -πυελικό έδαφος, γλουτούς, κοιλιακούς, πλάτη και ισχία- καθώς το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία του. Αυτή η μυϊκή ένταση παρεμποδίζει τη σωστή ούρηση, με αποτέλεσμα συχνά η κένωση της ουροδόχου κύστης να μην ολοκληρώνεται.
«Η ατελής κένωση μπορεί να αυξήσει την ανάγκη για ούρηση και τη συχνότητα των επισκέψεων στην τουαλέτα», σημειώνει η ειδικός. «Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, θα μπορούσε ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων».
Οι μύες του πυελικού εδάφους, που στηρίζουν τα όργανα της λεκάνης και βοηθούν στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης, πρέπει να είναι χαλαροί κατά την ούρηση. Όταν, όμως, προσπαθείτε να μην ακουμπήσετε στην τουαλέτα, οι μυς αυτοί είναι ήδη σφιγμένοι, εμποδίζοντας τη φυσική ροή των ούρων.
Η Brianne Grogan, φυσικοθεραπεύτρια και ειδικός γυναικείας υγείας, συμμερίζεται αυτή την ανησυχία. «Η ένταση στη ζώνη της λεκάνης αναγκάζει συχνά τους ανθρώπους να σπρώχνουν ή να “πιέζουν” για να ουρήσουν. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να συμβάλει στην πρόπτωση των πυελικών οργάνων – μια κατάσταση ιδιαίτερα συχνή στις γυναίκες, ιδίως μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό», εξηγεί.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι το να κάθεστε κανονικά είναι όχι μόνο πιο αποτελεσματικό για την ούρηση, αλλά και ασφαλέστερο, παρά τα όσα πιστεύουν οι άνθρωποι.
Ο πραγματικός κίνδυνος δεν «κρύβεται» στο κάθισμα της τουαλέτας
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλοί αποφεύγουν να ακουμπούν το κάθισμα της τουαλέτας επειδή φοβούνται για τυχόν μολύνσεις, αλλά αυτοί οι φόβοι είναι σε μεγάλο βαθμό αβάσιμοι. «Είναι εξαιρετικά απίθανο να κολλήσετε κάτι με το να κάθεστε στο κάθισμα της τουαλέτας», διαβεβαιώνει η δρ. Freestone. «Οι περισσότερες εντερικές λοιμώξεις μεταδίδονται μέσω της μετάδοσης από χέρι σε στόμα, συνήθως λόγω μολυσμένων χεριών, επιφανειών ή τροφίμων – όχι από την επαφή του δέρματος με το κάθισμα της τουαλέτας».
Στην πραγματικότητα, το δέρμα διαθέτει έναν φυσικό φραγμό, καλυμμένο με ένα προστατευτικό στρώμα βακτηρίων και ζυμομυκήτων, που αμύνεται έναντι των επιβλαβών παθογόνων μικροοργανισμών.
Αυτό για το οποίο θα πρέπει να ανησυχείτε είναι οι επιφάνειες «υψηλής επαφής» στο μπάνιο. Όταν τραβάτε το καζανάκι, για παράδειγμα, δημιουργείται ένα «σύννεφο» μικροσκοπικών σταγονιδίων, που μεταφέρουν βακτήρια στον αέρα. Τα βακτήρια αυτά μπορούν να ταξιδέψουν έως και 1,5 μέτρο, μολύνοντας κοντινές επιφάνειες. Μεταξύ των βακτηρίων που μπορούν να εξαπλωθούν με αυτόν τον τρόπο είναι το E. coli, που προκαλεί διάρροια και κράμπες, και η ψευδομονάδα, που αποτελεί γνωστό παράγοντα πρόκλησης λοιμώξεων στους πνεύμονες και την κυκλοφορία του αίματος.
Ο κίνδυνος είναι ακόμη πιο μεγάλος για το περίπου 75% των ανθρώπων που παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους ενώ βρίσκονται στην τουαλέτα. Η τακτική απολύμανση του τηλεφώνου σας με ένα μαντηλάκι με 70% αλκοόλη ή ένα απαλό διάλυμα σαπουνιού και νερού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επικίνδυνων βακτηρίων που ενδεχομένως «κρύβονται» στο κινητό σας τηλέφωνο.
Τα καθαρά χέρια είναι η καλύτερη άμυνά σας
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αποφυγή μολύνσεων από δημόσιες τουαλέτες είναι η υγιεινή των χεριών. Το σχολαστικό πλύσιμο με σαπούνι και νερό και το πλήρες στέγνωμά τους παραμένει ο «χρυσός» κανόνας.
Η δρ. Freestone προτείνει ένα επιπλέον βήμα: «Μετά το πλύσιμο, αποφύγετε να αγγίζετε τις επιφάνειες και τα χερούλια με γυμνά χέρια. Χρησιμοποιήστε χαρτί για να κλείσετε τη βρύση και να βγείτε από την τουαλέτα».
Έτσι, την επόμενη φορά που θα σας καλέσει η φύση και θα βρεθείτε σε μια όχι και τόσο καθαρή δημόσια τουαλέτα, καθίστε. Απλώς φροντίστε να έχετε απολυμάνει καλά τα χέρια σας πριν και μετά τη χρήση.
Διαβάστε επίσης
Τουαλέτα: Η συνήθεια που θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας
Απίστευτο: Το αξεσουάρ που συγκεντρώνει 4 φορές περισσότερα μικρόβια από τη λεκάνη της τουαλέτας
Κάθεστε με τις ώρες στην τουαλέτα; Πότε αποτελεί σημάδι κινδύνου για καρκίνο παχέος εντέρου