Αν και η ενασχόληση με τα σταυρόλεξα θεωρείται χαρακτηριστικό των παλαιότερων γενεών και σίγουρα προτιμητέα ενασχόληση πριν την έλευση των κινητών τηλεφώνων, το χόμπι φαίνεται πως εκτιμάται και από τους νεότερους, ειδικότερα περνώντας ποιοτικά τον χρόνο τους στην… τουαλέτα!

Όπως αποκάλυψε νεότερη δημοσκόπηση σε πάνω από 1.000 Αμερικανούς, με μέση ηλικία τα 40 έτη, μισοί από τους νέους που ανήκουν στη γενιά Ζ (οι γεννηθέντες δηλαδή περίπου από το 2000 και μετά), συμπληρώνουν τακτικά σταυρόλεξα -και μάλιστα με τον παραδοσιακό τρόπο, με χαρτί και στιλό. Μάλιστα, μόνο ένας στους τέσσερις προτιμά να λύνει σταυρόλεξα σε κάποιο ηλεκτρονικό μέσο, παρότι θεωρείται η γενιά που έχει μεγαλώσει με το κινητό να είναι προέκταση του χεριού της.

Photo: Shutterstock

Αντίθετα, μόλις το 38% των baby boomers (1946- 1964), το 31% της Γενιάς X (1965 – 1980) και το 15% των millennials (1980 έως το 2000) λύνουν αντίστοιχα καθημερινά σταυρόλεξο.

Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους επιλέγουν τα σταυρόλεξα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, είναι η πρόκληση (69%) και η εξάσκηση του εγκεφάλου (65%). Παράλληλα, ένας στους πέντε λέει ότι τους κάνει να αισθάνονται έξυπνοι και το 7% το αποκαλεί οικογενειακή παράδοση.

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από το διαδικτυακό εργαλείο Unscramble words, αποκάλυψε επίσης ότι 9 στους 10 προτιμούν να λύνουν τα σταυρόλεξα από την άνεση του σπιτιού τους, ενώ ένας στους εννιά επιλέγει να τα λύσει στην… τουαλέτα.

Φαίνεται λοιπόν ότι τα σταυρόλεξα κάνουν δυναμικό come back και στη νέα γενιά, καθώς δύο στους τρεις συμμετέχοντες δήλωσε ότι τα προτιμά από τα Sudoku ή άλλα αντίστοιχα παιχνίδια σχηματισμού λέξεων στα κινητά.

Ειδικότερα, το 43% δήλωσε ότι θα επιλέξει ένα περιοδικό με σταυρόλεξα, ενώ το 36% συμπληρώνει αυτά που υπάρχουν στις εφημερίδες. Για όσους το κάνουν με τον παλιομοδίτικο τρόπο, το 60% εκατό χρησιμοποιεί μολύβι, ενώ το 40% καταγράφει τις απαντήσεις του με στιλό.

Συνολικά, οι γυναίκες φαίνεται πως προτιμούν τα σταυρόλεξα περισσότερο από τους άντρες -σε ποσοστό 31% και 26% αντίστοιχα. Ένα άλλο 65% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι περιστασιακά λύνει σταυρόλεξα.

Αναφορικά με τη συχνότητα, ένας στους πέντε Αμερικανούς που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι λύνει καθημερινά ένα σταυρόλεξο.

Διαβάστε επίσης: 

Άνοια: Κινδυνεύουν λιγότερο οι 70ρηδες που λύνουν σταυρόλεξα; Έρευνα απαντά

Σταυρόλεξα και σουντόκου για πιο «κοφτερό» μυαλό στην Τρίτη Ηλικία