Κάθε χρόνο χιλιάδες ηλικιωμένοι έρχονται αντιμέτωποι με τραυματισμούς από πτώσεις, που μπορούν να αλλάξουν ριζικά την ποιότητα της ζωής τους. Πώς, όμως, κάποιοι καταφέρνουν και αναρρώνουν καλύτερα από άλλους; Μια νέα μελέτη έρχεται να ρίξει φως σε έναν παράγοντα που μέχρι σήμερα υποτιμούσαμε. Έναν παράγοντα που δεν μετριέται με ακτινογραφίες.
Όταν η σκέψη μετράει όσο και η φυσική κατάσταση
Οι πτώσεις αποτελούν τη βασική αιτία τραυματισμών και απώλειας αυτονομίας, με τα Εθνικά Συστήματα Υγείας ανά τον κόσμο να ξοδεύουν εκατομμύρια την ημέρα για τη διαχείρισή τους. Περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους άνω των 65 ετών θα πέσει τουλάχιστον μία φορά μέσα στη χρονιά, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας της Αγγλίας (NICE). Μετά τα 80, αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στο 50%.
Όμως, δεν έχουν την ίδια επιδείνωση μετά από μια πτώση όλοι οι ηλικιωμένοι. Γι’ αυτό και ερευνητές από το Imperial College London και το Coventry University αποφάσισαν να ερευνήσουν αν η νοοτροπία απέναντι στη γήρανση επηρεάζει την έκβαση της ανάρρωσης.
Η έρευνα που αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε την αποκατάσταση
Η μελέτη παρακολούθησε 694 άτομα ηλικίας 60 έως 90 ετών στην Αγγλία που δεν είχαν πέσει τα δύο προηγούμενα χρόνια. Οι συμμετέχοντες, απαντώντας σε ερωτηματολόγια, αξιολόγησαν τη στάση τους απέναντι στο γήρας: αν θεωρούσαν ότι περιορίζονται λόγω ηλικίας ή αν νιώθουν ακόμη ενεργοί και ικανοί να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.
Όταν κάποιοι από αυτούς έπεσαν, οι ερευνητές μέτρησαν τον ρυθμό βαδίσματός τους, τη σωματική δραστηριότητα και την ανάγκη για βοήθεια σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως το ντύσιμο ή το μπάνιο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στη Journal of the American Geriatrics Society, όσοι είχαν την πιο θετική αντίληψη για τη γήρανση είχαν 162% λιγότερες πιθανότητες για αργό βάδισμα, 200% λιγότερες πιθανότητες να εξαρτώνται από άλλους και 123% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν σωματικά αδρανείς, σε σύγκριση με εκείνους που έβλεπαν αρνητικά την ηλικία τους.
Τι λένε οι ειδικοί
Ο Δρ. Toby Ellmers, από το Imperial College London, εξηγεί: «Αυτοί που είχαν πιο θετικά συναισθήματα σχετικά με τη γήρανσή τους φαίνεται πως προστατεύονταν από τις χειρότερες σωματικές συνέπειες μετά από πτώση. Υπήρχε ουσιαστική διαφορά στον ρυθμό ανάρρωσης, που φάνηκε να σχετίζεται με τις αρχικές τους πεποιθήσεις για το γήρας».
Αντίστοιχα, ο Δρ. Mathew Hill από το Coventry University σημειώνει: «Γνωρίζαμε ήδη ότι η αρνητική στάση απέναντι στη γήρανση σχετίζεται με προβλήματα όπως εγκεφαλικά ή πρόωρη θνησιμότητα. Τώρα βλέπουμε ότι επηρεάζει και τη φυσική αποκατάσταση μετά από τραυματισμό».
Μια απλή αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να κάνει τη διαφορά
Οι ερευνητές τονίζουν ότι ακόμα και μικρές αλλαγές προς μια πιο θετική στάση, όπως μια συζήτηση με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο για τα καλά της τρίτης ηλικίας, μπορεί να έχουν θετικό αποτέλεσμα. Δεν πρόκειται για ευσεβείς πόθους, αλλά για πραγματικά αποτελέσματα με ψυχοσωματική βάση.
Διαβάστε επίσης
Πρόσεχε μην πέσεις! Πολύτιμες συμβουλές αποφυγής πτώσεων για 65χρονους
Αυξημένος κίνδυνος διάγνωσης με άνοια 1 χρόνο μετά από πτώση – Έρευνα αποκαλύπτει
Πτώσεις: Ποιοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες τραυματισμού στις σκάλες