Oι επιδράσεις της φύσης σε σώμα και ψυχή είναι πλέον αποδεδειγμένες και από την επιστήμη, μέσα από πλήθος ερευνών. Ποιος θα το έλεγε, όμως, ότι οι χώροι πρασίνου μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας με έναν ακόμα διαφορετικό τρόπο, οδηγώντας σε καλύτερες συνήθειες.

Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, όσοι κατοικούν σε γειτονιές με περισσότερο πράσινο καπνίζουν και πίνουν λιγότερο κατά μέσο όρο, ενώ όσοι επισκέπτονται τακτικά τη φύση τείνουν να μην καπνίζουν καθόλου. Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζουν στις πιο πράσινες γειτονιές είχαν 13% λιγότερες πιθανότητες να είναι σημερινοί καπνιστές και 31% λιγότερες πιθανότητες να πίνουν καθημερινά αλκοόλ σε σχέση με όσους ζούσαν σε λιγότερο πράσινες περιοχές. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι όσοι κάνουν συχνές εξορμήσεις στη φύση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έχουν λιγότερες πιθανότητες να καπνίζουν.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Health & Place αποτέλεσε μια διεθνή συνεργασία με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Exeter και ανέλυσε για πρώτη φορά δεδομένα 18.838 ενηλίκων από 18 διαφορετικές χώρες και διαφορετικούς τύπους επαφής με τη φύση, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες των χώρων αστικού πρασίνου ως παρέμβαση στη δημόσια υγεία. Τα ευρήματα ήταν συνεπή σε διάφορες χώρες, χωρίς το εισόδημα των νοικοκυριών και το μορφωτικό επίπεδο να επηρεάζει τα οφέλη.

«Τα ευρήματά μας σχετικά με τις θετικές επιδράσεις της φύσης σε όλους στην κοινωνία είναι εξαιρετικά σημαντικά, διότι συμβάλλουν στην εξίσωση των όρων ανταγωνισμού όσον αφορά τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία» αναφέρει σχετικά η επικεφαλής συγγραφέας, δρ Leanne Martin, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για το Περιβάλλον και την Ανθρώπινη Υγεία στο Πανεπιστήμιο του Exeter. «Στην έρευνά μας λάβαμε υπόψη ένα ευρύ φάσμα κοινωνικοοικονομικών παραγόντων και διαπιστώσαμε ότι τα οφέλη δεν καθορίζονται από πράγματα όπως η ύπαρξη υψηλότερου εισοδήματος ή η διαβίωση σε πιο εύπορες περιοχές. Για εκείνους τους ανθρώπους που δεν ζουν σε περιοχές με μεγάλη έκταση πρασίνου, διαπιστώσαμε ότι αυτές οι σκόπιμες επισκέψεις στη φύση έχουν επίσης τεράστια οφέλη» πρόσθεσε.

Μια εναλλακτική στην αποτοξίνωση

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι θετικές επιδράσεις των οικιστικών χώρων πρασίνου στη μείωση του καπνίσματος και της καθημερινής κατανάλωσης αλκοόλ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως παρέμβαση στη δημόσια υγεία. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει παρεμβάσεις με βάση τη φύση για άτομα που επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα ή να αντιμετωπίσουν την κατάχρηση αλκοόλ.

Ο συν-συγγραφέας Δρ. Mat White από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης συμπλήρωσε: «Δεν θεωρούμε ότι είναι απλώς σύμπτωση ότι όσοι εξορμούν στη φύση καπνίζουν και πίνουν λιγότερο. Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών δείχνει ότι όταν οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με το φυσικό στοιχείο, έχουν λιγότερη επιθυμία για ουσίες όπως το αλκοόλ και η νικοτίνη. Εν μέρει, πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τείνουν να είναι πιο ήρεμοι».

Η μελέτη παρέχει ένα σημείο εκκίνησης για ακόμη πιο λεπτομερή έρευνα που εξετάζει κατά πόσον η βελτιωμένη πρόσβαση και συντήρηση των αστικών χώρων πρασίνου θα μπορούσε να προσφέρει στους παρόχους δημόσιας υγείας βιώσιμες στρατηγικές για τη μείωση πολλαπλών συμπεριφορών κινδύνου για την υγεία.

Διαβάστε επίσης

Περιβάλλον: Δάση, δέντρα και χώροι πρασίνου «επένδυση» στην υγεία παιδιών και πολιτών

Πόσα δέντρα βρίσκονται κοντά στο σπίτι σας και τι σημαίνει αυτό για την υγεία σας

Οι ήχοι της φύσης που μειώνουν την ανησυχία και τις παράλογες σκέψεις