Ο 28χρονος Chris Brookes-Smith ζούσε για χρόνια με τον διαρκή φόβο ότι ακόμα και ένα απειροελάχιστο ίχνος φιστικιού θα μπορούσε να τον σκοτώσει. Μια σοβαρή αλλεργία που τον ταλαιπωρούσε από την παιδική του ηλικία, σημάδεψε την καθημερινότητά του με άγχος, περιορισμούς και τον συνεχή κίνδυνο για τη ζωή του.
Η πιο σοβαρή του αλλεργική αντίδραση εκδηλώθηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια, όταν κατανάλωσε ένα κάρυ από ινδικό εστιατόριο της περιοχής του. «Μέσα σε δευτερόλεπτα, άρχισαν να εμφανίζονται εξανθήματα στα χείλη μου. Σε λίγα λεπτά έκανα εμετό, ένιωθα τον λαιμό μου να κλείνει και έντονo κνησμό που απλώθηκε σε όλο το σώμα. Νόμιζα ότι θα πέθαινα» αφηγείται στο BBC.
Η αλλεργία ως κομμάτι της ζωής του
Η αποφυγή των φιστικιών έγινε για τον Chris τρόπος ζωής. Όπως συμβαίνει και σε εκατομμύρια ανθρώπους με τροφικές αλλεργίες, δραστηριότητες που θεωρούνται αυτονόητες ή καθημερινές για τους περισσότερους -όπως ένα γεύμα σε εστιατόριο ή ένα ταξίδι στο εξωτερικό -ήταν για εκείνον πηγή έντονου στρες. Υπολογίζεται ότι ένας στους 200 ενήλικες και ένα στα 50 παιδιά έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς. Αν και κάποια παιδιά ξεπερνούν την αλλεργία, για πολλούς η κατάσταση επιμένει και στην ενήλικη ζωή, ενίοτε με επιδείνωση.
Ο οργανισμός των ατόμων με αλλεργία στα φιστίκια αντιδρά στην πρωτεΐνη του καρπού σαν να πρόκειται για απειλή, πυροδοτώντας την έκκριση χημικών ουσιών που οδηγούν στα γνωστά αλλεργικά συμπτώματα. Από τη βρεφική του ηλικία, ο Chris παρουσίαζε όλο και πιο σοβαρές αντιδράσεις, κάθε φορά που εκτίθετο σε φιστίκια. Γεγονός που τον ανάγκασε να ζει σε συνεχή εγρήγορση. Επίσης, παρά την αγάπη του για τα ταξίδια, απέφευγε περιοχές, όπου τα φιστίκια είναι συχνό συστατικό της κουζίνας: ένα ταξίδι στην Ιταλία, κατά το οποίο υπέστη 3 αλλεργικές αντιδράσεις, επιβεβαίωσε τους φόβους του.
Από την ποσότητα χιλιοστού… σε ολόκληρους ξηρούς καρπούς
Όλα άλλαξαν όταν η μητέρα του έμαθε για μια κλινική μελέτη που διεξαγόταν στο Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust και στο King’s College του Λονδίνου. Η μελέτη στόχευε να διερευνήσει αν οι ενήλικες με σοβαρές αλλεργίες στα φιστίκια θα μπορούσαν να απευαισθητοποιηθούν, εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα να ανεχθεί σταδιακά το αλλεργιογόνο. Παρά το άγχος του, ο Chris αποφάσισε να συμμετάσχει.
Υπό την προσεκτική επίβλεψη ιατρών, ξεκίνησε την ανοσοθεραπεία καταναλώνοντας μια απειροελάχιστη ποσότητα σκόνης φιστικιού, αναμειγμένη με γιαούρτι. Με την πάροδο των μηνών, η ποσότητα αυξανόταν σταδιακά, μέχρι που έφτασε στο σημείο να καταναλώνει κανονικούς ολόκληρους καρπούς. Μετά από 9 μήνες θεραπείας, 14 από τους 21 συμμετέχοντες μπορούσαν να καταναλώσουν το ισοδύναμο 5 φιστικιών χωρίς αντίδραση -ανάμεσά τους και ο Chris.
Ο καθηγητής Stephen Till, επικεφαλής της μελέτης, εξήγησε πώς αυτή η μέθοδος έχει τη δυνατότητα να φέρει ουσιαστική αλλαγή στη ζωή των ασθενών. «Οι περισσότερες σοβαρές αντιδράσεις προκύπτουν από λάθη ή κακή επικοινωνία. Αυτή η θεραπεία προσφέρει ένα επίπεδο προστασίας και ενισχύει την αίσθηση ελέγχου» δήλωσε.
Η συγκεκριμένη μέθοδος, γνωστή ως ανοσοθεραπεία από το στόμα, εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία σε περιπτώσεις αλλεργίας στη γύρη ή στα τσιμπήματα εντόμων, ενώ στα τρόφιμα αποτελεί σχετικά νέα προσέγγιση, κυρίως για παιδιά. Οι ενήλικες θεωρούνται δυσκολότερη ομάδα, όμως η μελέτη αποδεικνύει ότι και αυτοί μπορούν να ωφεληθούν. «Η αλλεργία στα φιστίκια είναι πολύ συχνή στα παιδιά και δεν υποχωρεί σχεδόν ποτέ. Αυτοί οι νέοι άνθρωποι θα γίνουν ενήλικες, οπότε χρειαζόμαστε θεραπείες και για τους ενήλικες» πρόσθεσε ο Δρ. Till. Η εν λόγω δοκιμή που δημοσιεύθηκε Allergy, δείχνει ότι οι ενήλικες με σοβαρές αλλεργίες μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα φιστικιού που μπορούν να ανεχθούν κατά 100 φορές.
Η αλλαγή στη ζωή του Chris
Η παρουσία των γιατρών, με τα κατάλληλα φάρμακα διαθέσιμα σε περίπτωση ανάγκης, τον καθησύχασε. «Την πρώτη φορά που το έκανα, η καρδιά μου χτυπούσε σαν τρελή. Η μετάβαση από τη σκόνη στο μισό καρπό ήταν τεράστιο βήμα για μένα. Ωστόσο, υπήρχαν μάτια παντού πάνω μου -ήξερα ότι ήμουν ασφαλής. » περιγράφει. Οι ειδικοί τονίζουν, ωστόσο, ότι τέτοιες θεραπείες πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο υπό ιατρική επίβλεψη, λόγω του κινδύνου εμφάνισης σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης.
Αν και δεν ανταποκρίθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες με τον ίδιο τρόπο στη θεραπεία, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι. Μεγαλύτερες μελέτες θα βοηθήσουν να κατανοηθεί γιατί μερικοί άνθρωποι δεν απευαισθητοποιούνται τόσο εύκολα και να εντοπιστούν πιο ασφαλείς εναλλακτικές, όπως η υπογλώσσια χορήγηση. «Για ορισμένους ανθρώπους, υπήρξαν αντιδράσεις και έπρεπε να επιβραδύνουμε ή να πάμε ένα βήμα πίσω. Αλλά το μήνυμα είναι ότι μπορείτε να απευαισθητοποιήσετε τους ενήλικες στα φιστίκια -και θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε αυτή την ομάδα μελλοντικά» εξηγεί ο Δρ. Till.
Όσον αφορά τον Chris, πλέον καταναλώνει καθημερινά 4 φιστίκια με το πρωινό του. Πρόκειται για μια σύσταση των γιατρών του για να διατηρηθεί η ανοχή. Αν και παραδέχεται ότι δεν έχει συμφιλιωθεί γευστικά με τα φιστίκια, η αλλαγή στη ζωή του είναι ανεκτίμητη. «Δεν φοβάμαι πια τον θάνατο. Είναι ένα υπέροχο συναίσθημα» λέει με ανακούφιση.
Διαβάστε επίσης
Τροφικές αλλεργίες: Η μέθοδος που βοηθά τα παιδιά να πετύχουν υψηλά ποσοστά απευαισθητοποίησης
Υπερτροφές: Ο Νο1 καρπός που πρέπει όλοι να τρώμε – Δεν είναι τα αμύγδαλα
Απίστευτο: Ένα τσίμπημα από τσιμπούρι την έκανε αλλεργική στο κρέας και τα γαλακτοκομικά