Από την πίστη του Άργου, του σκύλου του Οδυσσέα που τον περίμενε ως το τέλος, μέχρι την ιερή θέση που κατείχαν οι γάτες στην αρχαία Αίγυπτο, η σχέση των ανθρώπων με τα ζώα συντροφιάς έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία και τον πολιτισμό. Ο σκύλος χαρακτηρίζεται συχνά ως «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» και οι γάτες, μυστηριώδεις και ανεξάρτητες, λατρεύτηκαν ως θεότητες. Όμως, πέρα από τη μεταφορική και συναισθηματική τους αξία, νέα έρευνα δείχνει ότι η συμβολή των κατοικίδιων στην ανθρώπινη ζωή έχει και πραγματική, μετρήσιμη αξία.
Σύμφωνα με νεότερη ανάλυση οικονομικών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Kent, η συντροφιά ενός σκύλου ή μιας γάτας μπορεί να αυξήσει την ικανοποίηση και την ευημερία ενός ανθρώπου σε βαθμό παρόμοιο με εκείνον που προσφέρει η οικογένεια ή οι φίλοι. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν σκύλο ή γάτα δηλώνουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή, και ότι αυτή η διαφορά ισοδυναμεί -σε οικονομικούς όρους- με έως και 70.000 λίρες ετησίως.
Ενώ εδώ και καιρό τα κατοικίδια ζώα έχουν συνδεθεί με οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία, η άμεση συμβολή τους στην υποκειμενική ευημερία του ανθρώπου δεν είχε τεκμηριωθεί με τόση ακρίβεια. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την «προσέγγιση της ικανοποίησης από τη ζωή», μια μέθοδο που αναπτύχθηκε από οικονομολόγους και χρησιμοποιεί στατιστικά εργαλεία, όπως την ανάλυση παλινδρόμησης, για να υπολογίσει την «χρηματική αξία» που έχει κάθε παράγοντας στη ζωή μας βάσει του πόσο ευτυχισμένοι μάς κάνει να νιώθουμε. Για παράδειγμα, η ίδια μεθοδολογία έχει δείξει ότι ο γάμος, σε σχέση με τη μοναχική ζωή, αντιστοιχεί σε αύξηση ικανοποίησης ισοδύναμη με εισόδημα 70.000 λιρών ετησίως.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Social Indicators Research, ανέδειξε επίσης ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά των ιδιοκτητών κατοικίδιων. Οι φροντιστές γατών φάνηκαν να είναι πιο «ανοιχτοί» σε νέες εμπειρίες, ενώ οι ιδιοκτήτες σκύλων πιο εξωστρεφείς, ευχάριστοι και λιγότερο επιρρεπείς στο άγχος. Γενικά, οι άνθρωποι που έχουν κατοικίδιο παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα ευσυνειδησίας, εξωστρέφειας και συναισθηματικής σταθερότητας σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν ζώο.
Όπως σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Adelina Gschwandtner από τη Σχολή Οικονομικών, Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Kent: «Η έρευνα αυτή απαντά στο ερώτημα αν συνολικά η συντροφιά των κατοικίδιων ζώων είναι καλή για εμάς με ένα ηχηρό “Ναι”. Τα κατοικίδια ζώα μας φροντίζουν και η συντροφιά τους έχει πραγματική αξία – τόσο σημαντική, που μπορεί να εκφραστεί ακόμα και με “χρηματικούς όρους”. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο στην υγειονομική περίθαλψη όσο και σε πολιτικές που στοχεύουν στη βελτίωση της ευημερίας και της ικανοποίησης από τη ζωή των ανθρώπων, με τη βοήθεια της σχέσης τους με τα κατοικίδια ζώα».
Διαβάστε επίσης
Στρες: Το τέλειο αγχολυτικό για τους νευρωτικούς ανθρώπους
Σκύλος και γάτα: Τι είναι η «θεραπευτική κρίση» -Τips για να την αντιμετωπίσετε σωστά
Ένας απρόσμενος, χνουδωτός γιατρός: Η μύτη του σκύλου «πιάνει» τις ανθρώπινες ασθένειες