Επικρατεί η εσφαλμένη πεποίθηση ότι τα σκυλάκια που έχουν μικροσκοπικό ανάστημα, δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες με τους μεγαλόσωμους.

Ότι, δηλαδή, οι τοσοδούληδες φίλοι μας δεν έχουν ανάγκη την άσκηση και τη βόλτα.

Ότι η κοινωνικοποίηση, όπως και η εκπαίδευσή τους, δεν είναι αναγκαία.

Και γι΄αυτούς τους λόγους, πολλοί αποφασίζουν να αποκτήσουν ένα λιλιπούτειο σκυλάκι.

«Μία πολυειπωμένη φράση υποψηφίων ιδιοκτητών σκύλων είναι: ««Ψάχνω μικρόσωμο σκύλο γιατί τον θέλω για μέσα στο σπίτι».

Είναι γεγονός πως τα μικρόσωμα σκυλάκια, κουτάβια και μη, έχουν μεγαλύτερη απήχηση και ζήτηση για υιοθεσία ή αγορά από κάποιο εκτροφείο.

Πίσω από αυτό το γεγονός «κρύβεται» η εντύπωση πως οι μικρόσωμοι σκύλοι έχουν ελάχιστη, έως καθόλου, ανάγκη για βόλτα, ότι είναι πιο εύκολοι στην διαχείριση και στην εκπαίδευση τους. Ότι συμβιώνουν με τον άνθρωπο ευκολότερα, δεν δημιουργούν προβλήματα στο σπίτι, είναι φιλικοί με όλους και δεν χρειάζονται τίποτα παραπάνω από χάδια και φαγητό.

Φυσικά, αυτή η πεποίθηση είναι απόλυτα εσφαλμένη», τονίζει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας εκπαιδευτής – ειδικός συμπεριφοράς σκύλων, Νίκος Καμπουράκης.

Επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό μικρόσωμων σκύλων, που καλείται να αναλάβει τη διόρθωση των «προβληματικών» συμπεριφορών τους, είναι σκύλοι μη κοινωνικοποιημένοι, σκύλοι που δεν βγαίνουν βόλτα – ούτε για μερικά λεπτά ημερησίως. Είναι σκύλοι που δεν εκτονώνονται επαρκώς, που δεν έχουν εκπαιδευτεί στα βασικά και, φυσικά, όπως λέει, χωρίς ξεκάθαρα όρια στη σχέση τους με τον ιδιοκτήτη τους. Και οι οποίοι αντιμετωπίζονται σαν παιχνίδια, κι όχι σαν σκύλοι με ξεχωριστή προσωπικότητα και ανάγκες.

«Πώς μπορούμε να μιλάμε για όρια, εκπαίδευση και συμπεριφορισμό, όμως, όταν στην πλειονότητα των μικρόσωμων σκύλων δεν εκπληρώνονται ούτε οι βασικές τους ανάγκες;

Ας κάνουμε ξεκάθαρο ότι οι σκύλοι, είτε πρόκειται για 60 κιλά είτε για δυο, ανήκουν όλοι στο ίδιο είδος, έχουν τους ίδιους προγόνους, τα ίδια ένστικτα, τις ίδιες συνήθειες, τάσεις και ανάγκες.

Φυσικά και υπάρχουν διαφορετικοί χαρακτήρες, διαφορές στην εκτροφή, τη γενετική προδιάθεση κ.ά, αλλά αυτό δεν αναιρεί το ότι όλοι οι σκύλοι, εκ φύσεως, έχουν βαθιά ριζωμένη την ανάγκη να εξερευνήσουν νέα μέρη, να μυρίσουν, να παίξουν, να επεξεργαστούν με τη μύτη και τις άλλες τους αισθήσεις νέα περιβάλλοντα. Να αλληλεπιδράσουν έξω από το σπίτι με την αγέλη (κηδεμόνα) τους, αλλά και με άλλους ανθρώπους και ζώα, καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα ευφυή και κοινωνικά όντα.
Και, φυσικά, όλα αυτά σε καθημερινή βάση», εξηγεί ο κ. Καμπουράκης.

Τι μπορεί να συμβεί, λοιπόν, όταν δεν εκπληρώνουμε αυτές τις ανάγκες ενός μικρόσωμου σκύλου;

«Δημιουργούνται προβλήματα, τόσο στον σκύλο (στρες, ψυχοσωματικά προβλήματα, επιθετικότητα, υπερβολικό γάβγισμα – κλάμα, προκαλεί ζημιές, εκδηλώνει έως και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές κ.ά), όσο και στον άνθρωπο, που ενοχλείται από τη συμπεριφορά του σκύλου και δυσχεραίνει την καθημερινότητα του.

Τι είναι, όμως, πιο ποιοτικό; Να βγάζουμε τον σκύλο μας μια ικανοποιητική βόλτα, την οποία θα απολαμβάνουμε και παράλληλα θα δενόμαστε μαζί του, ή να μαζεύουμε τις ζημίες και τις ακαθαρσίες του, και να τον ακούμε να γαβγίζει ασταμάτητα στο σπίτι;», θέτει το ερώτημα ο κ. Καμπουράκης για το αυτονόητο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, οι μικρόσωμοι σκύλοι που βγαίνουν κανονικά βόλτες, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ανάγκη από εκπαίδευση.

Με τον όρο εκπαίδευση, όπως λέει ο κ. Καμπουράκης, εννοούμε την καθοδήγηση, τη θέσπιση ορίων και κανόνων, την εκμάθηση του τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε από τον σκύλο μας, και, φυσικά, τη βασική υπακοή του, ώστε να μπορούμε να συμβιώνουμε αρμονικά με το κατοικίδιο μας.

«Συχνά οι ιδιοκτήτες μικρόσωμων φυλών «κακομαθαίνουν» τους σκύλους τους, κάνοντάς τους όλα τα «χατίρια», ενδίδοντας σε όλες τους τις απαιτήσεις, και αφήνοντας τους απεριόριστη ελευθερία. Και εδώ, όμως, οι σκύλοι έχουν τις ίδιες ανάγκες και απαιτήσεις με τους μεγαλόσωμους, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα και τριβές με τον κηδεμόνα τους», αναφέρει ο κ. Καμπουράκης.

Και καταλήγει: «Η απόφαση για την υιοθεσία ενός μικρόσωμου σκύλου συνοδεύεται και με «υιοθεσία» ευθυνών για τις ανάγκες του, ώστε να είναι ισορροπημένος, χαρούμενος και ικανοποιημένος. Και να μην ξεχνάμε να του ανταποδίδουμε την απεριόριστη αγάπη που μας δίνει καθημερινά».

Ο πιστοποιημένος επαγγελματίας εκπαιδευτής – ειδικός συμπεριφοράς σκύλων, Νίκος Καμπουράκης

Ο κύριος Νίκος Καμπουράκης είναι πιστοποιημένος επαγγελματίας εκπαιδευτής – ειδικός συμπεριφοράς σκύλων και ζει στην Αθήνα. Είναι μέλος της Association of Professional Dog Trainers (A.P.D.T.) και του ΚυνολογικούΟμίλου Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.). Αναλαμβάνει κάθε φυλή σκύλων, αντιμετωπίζοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ό,τι πρόβλημα παρουσιάζουν. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο οι σπουδές του αφορούν την Κοινωνική Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διαβάστε επίσης