Απόγονος «ευγενών» με αξιοπρεπή συμπεριφορά και περίσσια τρυφερότητα, αφοσίωση και αγάπη προς την οικογένειά του, ο σκύλος της φυλής Σι Τζου είναι η χαρά της ζωής.

Αν και δεν είναι… το πρώτο μπόι, είναι ισχυρογνώμων και με εκρηκτικό ταμπεραμέντο. Διαθέτει δυνατά πόδια και εκδηλώνει φιλικότητα προς όλους τους ανθρώπους.

Χαρακτήρας – προσωπικότητα

«Τα Shih Tzu έχουν μοναδικό ταμπεραμέντο, και όποιος έχει την τιμή να γνωρίσει έστω και ένα, το καταλαβαίνει από την πρώτη στιγμή.

Τα πάνε καλά με όλους και με όλα, και ταιριάζουν σε κάθε οικογένεια – μικρή και μεγάλη.

Δεν έχουν πολλή ενέργεια, κι έτσι δεν χρειάζονται καθημερινά πολλές βόλτες. Μία με δύο την ημέρα είναι αρκετές.

Την υπόλοιπη ημέρα θα την περάσουν δίπλα στους αγαπημένους τους ανθρώπους, απολαμβάνοντας την καθημερινή τους siesta!», περιγράφουν οι εκτροφείς της φυλής Σι Τζου, Γεωργία Κατσούλη και Κωνσταντίνος Χριστοδούλου.

Και δεν είναι μόνον αυτά τα χαρακτηριστικά τους: «Είναι ανεξάρτητα, ήσυχα, περήφανα, πεισματάρικα, πάντα χαρούμενα, φιλικά, και αξιαγάπητα.

Το κάθε ένα έχει τον δικό του χαρακτήρα. Αν τα παρατηρήσεις αρκετή ώρα, μπορείς σχεδόν να «ακούσεις» τις σκέψεις τους: θα καταλάβεις τι θα κάνουν, πού θέλουν να πάνε, ποιον θα πρωτο-ακολουθήσουν.

Σε γενικές γραμμές, είναι στοργικά, ανθρωποκεντρικά, και θέλουν να είναι δίπλα μας σε όλα.

Τα Shih Tzu, ενώ έχουν πάντα τεράστια αδυναμία στην οικογένειά τους, είναι πολύ φιλικά και προς τους «ξένους». Και μοιράζουν χαμόγελα παντού. Η έκφρασή τους είναι ζεστή, γλυκιά και φιλική», λένε οι εκτροφείς.

Μορφολογία

«Το Shih Tzu είναι ένα εξωστρεφές, περήφανο και ανεξάρτητο σκυλί, με μακρύ και διπλό τρίχωμα: ταιριάζει με την ευγενή κινεζική καταγωγή του. Και ως ένας πολύτιμος σύντροφος και κατοικίδιο παλατιού, έχει υπερήφανο κεφάλι, που το κρατά πάντα ψηλά, όπως και την ουρά του», τονίζουν η κυρία Κατσούλη και ο κ. Χριστοδούλου.

Το Shih Tzu, όπως μας ενημερώνουν οι εκτροφείς, πρέπει να είναι συμπαγές, με βάρος στα 5-8 κιλά.

Το κεφάλι να είναι στρογγυλό, φαρδύ και ευρύ μεταξύ των ματιών. Και το μέγεθός του να έχει ισορροπία σε σχέση με το συνολικό μέγεθος του σκύλου: δεν είναι ούτε πολύ μεγάλο, ούτε πολύ μικρό.

Το ύψος του είναι μικρότερο από το μήκος του (από το ακρώμιο έως τη βάση της ουράς). Τα πόδια του είναι ίσια και μυώδη, με βαριά οστά, ενώ οι αγκώνες του βρίσκονται κοντά στο σώμα.

Τα πίσω πόδια είναι, επίσης, μυώδη και βαρυκόκκαλα.

Ο μανδύας είναι πυκνός, διπλός και μακρύς, και το Shih Tzu είναι μια φυλή κατάλληλη για ανθρώπους με αλλεργίες.

Τα χρώματα του Shih Tzu χωρίζονται σε: μονόχρωμα, δίχρωμα και tricolor. Κανένα χρώμα δεν είναι σπάνιο, και όλα είναι αποδεκτά: α) μαύρο, μαύρο με λευκό, β) κόκκινο, κόκκινο με λευκό, γ) χρυσό/ξανθό, χρυσό/ξανθό με λευκό, δ) tricolor (μαύρο – πύρινο).

Καλλωπισμός

Ο σκύλος της φυλής Σι Τζου διαθέτει πλούσιο τρίχωμα και, όπως εξηγούν οι εκτροφείς, «ένα Shih Tzu με μακρύ μανδύα απαιτεί καθημερινό βούρτσισμα και εβδομαδιαίο μπάνιο.

Χρειάζεται καλής ποιότητας βούρτσα, και πρέπει αυτή να φτάνει μέχρι το δέρμα, έτσι ώστε να σιγουρευτούμε πως δεν έχουν δημιουργηθεί κόμποι, αλλά και για να λύσουμε τους κόμπους που υπάρχουν.

Σε κουρεμένο Shih Tzu, ένα μπάνιο/κούρεμα περίπου κάθε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες αρκεί για να διατηρηθεί το τρίχωμα καθαρό και στα καλύτερά του.

Για να προστατεύσουμε τα μάτια του Shih Tzu από ερεθισμό, θα πρέπει τα μαλλιά στην κορυφή του κεφαλιού, είτε να τα κόβουμε πιο κοντά, είτε να τα πιάνουμε προσεκτικά με λαστιχάκι – έτσι δεν θα του μπαίνουν στα ματάκια».

Υγεία

Όπως αναφέρουν οι εκτροφείς: «Λόγω του πυκνού τριχώματος και του κοντού προσώπου τους, τα Shih Tzu δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες, και μπορούν να πάθουν θερμοπληξία αν δεν προσέξουμε.

Εκτός αυτού, όμως, τα περισσότερα Shih Tzu είναι, γενικά, πολύ υγιή, ειδικά όταν έχουν εκτραφεί από υπεύθυνους εκτροφείς, οι οποίοι πριν από κάθε ζευγάρωμα ελέγχουν τους γονείς για οποιαδήποτε πάθηση, όπως: ανωμαλίες των ματιών, του αναπνευστικού, ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος.

Έτσι, λοιπόν, τα Shih Tzu έχουν προσδόκιμο ζωής 12-16 χρόνια».

Ιστορία

Η ιστορία της φυλής «μετρά» περίπου 1.000 χρόνια και μας τη διηγούνται, συνοπτικά, η κυρία Κατσούλη και ο κ. Χριστοδούλου:

«Το Shih Tzu προέρχεται από το Θιβέτ και έχει καταγεγραμμένη ιστορία περίπου 1.000 ετών.

Στα μοναστήρια του Θιβέτ είχαν μεγάλα άγρια σκυλιά για φύλαξη, και μικρά σκυλιά για να προειδοποιούν τα μεγαλύτερα.

Επίσης, λέγεται ότι τα Shih Tzu, ή Lion Dogs, υπήρχαν σε όλα τα μοναστήρια του Θιβέτ, και εκπαιδεύτηκαν για να γυρίζουν τους τροχούς προσευχής ως μέρος μιας καθημερινής τελετής.

Ονομάστηκε Shih-tzu Kou στα παραδοσιακά κινέζικα, που σημαίνει κυριολεκτικά “Lion Dog”, επειδή λέγεται πως ο Βούδας είχε φτάσει στη Γη πάνω στην πλάτη ενός λιονταριού.

Ο Βουδισμός στο Θιβέτ αναγνώρισε μεγάλο αριθμό θεϊκών όντων, και το καθένα συμβόλιζε μια πτυχή της ζωής.

Ένα από αυτά ήταν ο Βούδας Manjusri, ο Θεός της Μάθησης, ο οποίος λέγεται ότι ταξίδευε με ένα μικρό Lion Dog που μεταμορφωνόταν σε λιοντάρι πλήρους μεγέθους και μαζί διένυαν τεράστιες αποστάσεις.

Παρά το ότι δεν ήταν προσβάσιμο, το Θιβέτ δεν ήταν εντελώς απομονωμένο από τους γείτονές του. Ειδικά από την Κίνα.

Κατά καιρούς στέλνονταν δώρα στους κινέζους αυτοκράτορες, μεταξύ των οποίων και τα θιβετιανά λιοντάρια – Shih Tzu.

Παράλληλα, τα Shih Tzu βρέθηκαν στο κινεζικό αυτοκρατορικό παλάτι μετά από μακρά ταξίδια, που πραγματοποίησαν, πιθανόν, με τα τροχόσπιτα οι έμποροι, οι οποίοι διέσχισαν τα ψηλά ορεινά περάσματα από τη μια χώρα στην άλλη.

Στη χώρα αυτή όλα θα ήταν διαφορετικά, όπως και το κλίμα: τα καλοκαίρια στο Πεκίνγκ είναι ζεστά, με υγρασία και πολύ βροχή. Οι χειμώνες με τσουχτερό κρύο και η θερμοκρασία να αγγίζει τους -18 C τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, τα Shih Tzu προσαρμόστηκαν, όπως άλλωστε έχουν κάνει όπου κι αν έχουν βρεθεί κατά τους αιώνες. Καταγράφεται ότι εγκαταστάθηκαν και έγιναν αγαπημένα των Αυτοκρατόρων Manchu.

Κατά τη διάρκεια των δυναστειών Μινγκ και Μάντσου υπήρχε μια πολύ ισχυρή παρουσία στο Παλάτι της Κίνας, η Dowager Empress Tzu Hsi, η οποία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη φυλή και κατέγραψε την πρώτη αναπαραγωγή των Shih Tzu στο Παλάτι.

Tα Shih Tzu εκτράφηκαν στο παλάτι από ευνούχους και θεωρούνταν αποκλειστική ιδιοκτησία της Βασιλικής Αυλής.

Μάλιστα, εάν βρισκόταν κάποιος εκτός παλατιού που είχε στην κατοχή του ένα Shih tzu, θα μπορούσε να καταδικαστεί σε θάνατο.

Tα Shih Tzu μεταφέρονταν μέσα στις ρόμπες ευγενών, γυναικών και ανδρών, και τα βράδια κοιμόντουσαν στα πόδια τους, για να τους κρατάνε ζεστούς.

Αυτή, λοιπόν, κατέληξε να είναι και η εργασία τους στις μέρες μας. Να μας κρατάνε συντροφιά.

Το Shih Tzu ταξινομείται ως κινέζικη φυλή στη Βρετανία επειδή αρχικά μεταφέρθηκε στη χώρα, το 1928, από την σύζυγο του γενικού διευθυντή της Συνοικίας στη Διοίκηση της Βόρειας Κίνας, κυρία Brownrigg.

Όταν επισκέφτηκε ξανά την Αγγλία, μαζί με τον σύζυγό της, είχαν μαζί τους δύο Shih Tzu: τον Hibou και την Shu-ssa.

Η Shu-ssa λέγεται ότι είχε πυκνό, αλλά απαλό, τρίχωμα, που κολλούσε στο κεφάλι και το πρόσωπό της, έτσι ώστε να μοιάζει με χρυσάνθεμο. Δηλαδή, όπως μοιάζουν σήμερα τα Shih Tzu – ειδικά τα κουτάβια.

Τα Shih Tzu πήραν μέρος στην πρώτη τους έκθεση μορφολογίας το 1933, μαζί με άλλες θιβετιανές φυλές. Το 1935 δημιουργήθηκε και το Shih Tzu Club».

Η εκτροφέας της φυλής Shih Tzu, Γεωργία Κατσούλη