Είναι γεγονός ότι ο σκύλος μας αντικατοπτρίζει τον ψυχικό μας κόσμο. Ότι του μεταδίδουμε τη θετική ή αρνητική ενέργεια που εκπέμπουμε κάθε στιγμή. Και εκείνος, επηρεάζεται.

«Ο σκύλος μας είναι ο καθρέφτης της ενέργειάς μας.

Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζουμε τη συμπεριφορά του κάθε στιγμή, ανάλογα με το τί νιώθουμε και πώς το προβάλλουμε. Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι λένε ιστορίες, αλλά οι σκύλοι την αλήθεια», επισημαίνει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη.

Εξηγεί ότι η ενέργεια που προβάλλει κάθε άνθρωπος είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο στην επικοινωνία του με τους άλλους ανθρώπους, τα ζώα και τη φύση, καθώς προσδιορίζει την αλληλεπίδρασή του με το κοινωνικό περιβάλλον και, κατ’ επέκταση, την ποιότητα της ζωής του.

Η ενέργεια, όπως λέει η κα Γρυπάρη, είναι η μη λεκτική επικοινωνία με τους άλλους, που προσδιορίζεται από κινήσεις, τόνο φωνής, ψυχολογία και στάση σώματος. Είναι αυτή η αύρα που περιβάλλει τον καθέναν από εμάς, και μπορεί να είναι θετική ή αρνητική, δυνατή ή αδύναμη, ήρεμη ή έντονη.

«Όποια ενέργεια και να έχουμε, ένα θα πρέπει να θυμόμαστε: ότι είναι μεταδοτική. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό να το αντιληφθούμε. Ειδικά όταν είμαστε κηδεμόνες σκύλου», επισημαίνει η κα Γρυπάρη.

Αν, λοιπόν, παρατηρούμε τον σκύλο μας, όπως λέει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, μπορούμε να «διαβάσουμε» αυτό που του μεταδίδουμε κάθε φορά. Έτσι μόνο μπορούμε να βρούμε τις σωστές απαντήσεις για τη συμπεριφορά του.

«Η ανασφάλεια, η επιθετικότητα, μια «αλλοπρόσαλλη» συμπεριφορά, οι φοβίες, οι εμμονές κ.λπ. σχετίζονται, όχι πάντα, αλλά σε μεγάλο βαθμό, με τη δική μας συμπεριφορά.

Εάν έχουμε ισορροπημένη και ήρεμη ενέργεια, ο σκύλος μας θα μας εμπιστευτεί πιο εύκολα και θα ανταποκριθεί άμεσα σε αυτό που προβάλλουμε.

Εάν είμαστε φοβισμένοι, στρεσαρισμένοι, θυμωμένοι, ανυπόμονοι, απελπισμένοι, ο σκύλος μας θα προσπαθήσει να αποφύγει μια τέτοια ανισόρροπη ενέργεια, και δεν θα καταστεί δυνατή καμία επικοινωνία μαζί του», τονίζει η κα Γρυπάρη.

Επισημαίνει ότι ένας ανασφαλής και φοβισμένος κηδεμόνας, απλώς, θα φέρει ανισορροπία στην «αγέλη», και το πιο πιθανό είναι να επιτείνει την ανασφάλεια ή τη σύγχυση στον σκύλο του.

Και καταλήγει: «Αυτό, λοιπόν, που χρειάζεται ο σκύλος μας, είναι μια σαφή καθοδήγηση από έναν κηδεμόνα με αυτοέλεγχο, αυτοπεποίθηση, ηρεμία και θετική προδιάθεση».

Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.

Διαβάστε επίσης