Η ρουτίνα είναι μια κατάσταση που οι σκύλοι λατρεύουν. Νιώθουν ασφάλεια όταν το πρόγραμμά τους τηρείται κατά γράμμα, γιατί ξέρουν τι θα επακολουθήσει.
Τι εννοούμε, όμως, ρουτίνα στον κόσμο των τετράποδων φίλων μας, και γιατί οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων θα πρέπει να είναι συνεπείς; Η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη, έχει τις απαντήσεις.

«Έχω γνωρίσει πολλούς κηδεμόνες, οι οποίοι διερωτώνται εάν είναι καλύτερο να βάζουν ένα πρόγραμμα στον σκύλο τους: για το φαγητό του, την τουαλέτα, την ώρα του παιχνιδιού κτλ. Η απάντηση είναι, αδιαμφισβήτητα, καταφατική. Ο σκύλος αγαπάει τη ρουτίνα!

Το πρόγραμμα, η ρουτίνα και η συνέπεια δίνουν ένα αίσθημα ασφάλειας σε όλους: ανθρώπους και ζώα. Κανένας σκύλος δεν νιώθει άνετα σε μια κατάσταση από την οποία δεν ξέρει τι να περιμένει. Όταν δεν γνωρίζει, δηλαδή, πότε θα φάει, πότε θα βγει βόλτα, πότε θα μείνει μόνος του, πότε θα κοιμηθεί, πότε θα παίξει κτλ. Αυτό θα του προκαλέσει σίγουρα μεγάλο στρες.

Εάν οργανώσουμε και διατηρήσουμε ένα σταθερό πρόγραμμα, ο σκύλος μας θα ανταποκριθεί και θα νιώσει ασφάλεια και ηρεμία. Εάν, αντίθετα, αλλάζουμε συνέχεια τη ρουτίνα του, αποπροσανατολίζεται και εκδηλώνει μια ανισορροπία στη συμπεριφορά του.

Ας μιλήσουμε με παραδείγματα:

1) Φαγητό: Ένα συνηθισμένο ερώτημα είναι εάν θα πρέπει να αφήνουμε το μπολάκι γεμάτο όλη τη μέρα, ή αν θα πρέπει να τον ταΐζουμε συγκεκριμένες ώρες. Στην πρώτη περίπτωση, όπου ο σκύλος έχει πρόσβαση όλη την ώρα στο φαγητό του, πρώτον ρισκάρουμε να γίνει παχύσαρκος και, δεύτερον, δεν ρυθμίζεται το θέμα της τουαλέτας. Εάν τρώει συνέχεια, θα λερώνει συνέχεια.

2) Βόλτα: Είτε θέλουμε να βοηθήσουμε ένα κουτάβι να μάθει να λερώνει έξω είτε θέλουμε ο σκύλος, που έχει μάθει να λερώνει έξω, να διατηρήσει αυτή τη συνήθεια, το κλειδί είναι ένα: να διατηρούμε καθημερινά ένα σταθερό πρόγραμμα βόλτας. Να τον βγάζουμε, δηλαδή, βόλτα συγκριμένες φορές και σε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα. Έτσι ο σκύλος θα γνωρίζει πότε θα βγει, οπότε θα κρατιέται  για να λερώσει έξω.

3) Παιχνίδι: Εάν αφήσουμε τον σκύλο μας να καταλάβει ότι όλες οι ώρες είναι κατάλληλες για παιχνίδι, θα μας ενοχλεί συνέχεια και δεν θα μπορεί να καταλάβει πότε έχουμε δουλειά και δεν μπορούμε να παίξουμε μαζί του, ή θα αρχίζει να παίζει όποτε θέλει. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτό μπορεί να γίνει και το βράδυ, ενώ εμείς θέλουμε να κοιμηθούμε. Για να αποφύγουμε, λοιπόν, τέτοιες καταστάσεις, καλό είναι να μάθουμε στον σκύλο μας πότε είναι ώρα παιχνιδιού και πότε όχι.

4) Μόνος στο σπίτι: Αυτό σχετίζεται με το λεγόμενο «άγχος αποχωρισμού», το οποίο ταλαιπωρεί πολλούς σκύλους και τους κηδεμόνες τους. Εάν κάθε φορά πριν φύγουμε από το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακολουθούμε μια συγκεκριμένη διαδικασία (αποχαιρετούμε τον σκύλο μας με μια συγκεκριμένη φράση ή λέξη, του δίνουμε να ασχοληθεί με ένα κόκκαλο από petshop ή μια μπάλα λιχουδιών, βάζουμε μουσική ή τηλεόραση στο χώρο κτλ), τότε θα γίνει ρουτίνα για εκείνον και έτσι θα αρχίσει να διαχειρίζεται τη μοναξιά. Φυσικά, εάν ο σκύλος εκδηλώσει «άγχος αποχωρισμού», θα πρέπει ο κηδεμόνας να το δουλέψει, κάνοντας κάποιες ασκήσεις, για να τον βοηθήσει να το διαχειριστεί. Στη συνέχεια, θα έχει μάθει τη ρουτίνα αυτή και δεν θα νιώθει στρες.

Όλα τα παραπάνω είναι μερικές από τις καθημερινές συνήθειες, που καλό είναι να γίνονται με συνέπεια και όχι άτακτα, προκειμένου ο σκύλος να ξέρει πότε γίνεται το κάθε τι και να νιώθει ασφάλεια.

Φυσικά, τα έκτακτα και οι αλλαγές είναι μέσα στο πρόγραμμα. Κανένας δεν είναι ρομπότ. Καλό είναι, ωστόσο, αυτό να μην αποτελεί τη ρουτίνα ενός σκύλου, εάν θέλουμε να έχουμε έναν τετράποδο φίλο ισορροπημένο, χωρίς ανασφάλειες και ευτυχισμένο».

Δείτε επίσης

Τροφική δυσανεξία: Πώς επηρεάζει τον σκύλο και τη γάτα

Τρεις τρόποι να ηρεμήσετε τον υπερ-δραστήριο σκύλο σας

Πόσο υπναράς είναι ο σκύλος και γιατί μας κάνει καλό να κοιμόμαστε μαζί