Καμιά φορά, όταν υπάρχει κάτι το οποίο δεν θα θέλαμε να είχε συμβεί ή συμβαίνει ενώ θα προτιμούσαμε να το αποφύγουμε, λέμε ψέματα στα παιδιά μας παραλείποντας να τους πούμε τα πάντα. Είναι απόλυτα φυσικό να θέλουμε να τα προστατέψουμε από τα δύσκολα συναισθήματα αλλά δεν είναι τα δικά τους συναισθήματα που συνθέτουν το πρόβλημα. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι καλύτερο να δίνουμε στα παιδιά μας όλη την πληροφορία που συνθέτει την δύσκολη αλλά μοναδική αλήθεια…

Αν λέμε ψέματα, ή παραλείπουμε κάποια μέρη της αλήθειας, για να προστατέψουμε τα παιδιά μας από την πραγματικότητα μιας δύσκολης κατάστασης, αυτό που στην ουσία κάνουμε είναι να αποδυναμώνουμε τα ένστικτά τους διότι τους λέμε κάτι διαφορετικό από αυτό που νιώθουν και διαισθάνονται. Έτσι, τα βάζουμε σε μία άβολη θέση κι αν δεν μπορούν να το εκφράσουν, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούν σε μία ακατάλληλη συμπεριφορά. Στα παιδιά οφείλουμε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια η οποία όσο δύσκολη κι αν είναι, είναι προτιμότερη από τη φαντασία που αναπόφευκτα θα γεμίσει τα κενά τους με χειρότερες σκέψεις. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας από τις δυστυχίες και τις δυσκολίες που θα φέρει η ζωή, μπορούμε όμως να σταθούμε δίπλα τους και να περνάμε μαζί τους κάθε δοκιμασία, ώστε να τα βοηθήσουμε να αποδεχτούν τα συναισθήματά τους και να χειριστούν με επιτυχία τις δυσκολίες όταν έρθουν.

Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη επιβεβαίωσης: θέλουν να νιώθουν σημαντικά, ότι είναι επιθυμητά και αγαπητά από τους δικούς τους, όχι ακούγοντας σποραδικά λόγια αγάπης, αλλά νιώθοντας πως αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των γονιών τους. Κι αυτό είναι δύσκολο να το πετύχουμε αν κρύβουμε πράγματα από τα παιδιά μας και μάλιστα πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν άμεσα τη ζωή τους, όπως για παράδειγμα ένας χωρισμός. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να ξέρουν κι εμείς υποχρέωση να τους λέμε την αλήθεια…