Ένα υγρό διάλυμα χαμηλού κόστους έχει τη δυνατότητα να καταπολεμήσει την τερηδόνα στα παιδιά. Αυτό ήταν το συμπέρασμα ομάδας ερευνητών από το Κολέγιο Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που ανακάλυψε συγκεκριμένα ότι το φθοριούχο αργυρούχο διαμίνιο (SDF), ένα οικονομικό υγρό για την καταπολέμηση της τερηδόνας, είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα παραδοσιακά σφραγίσματα στην πρόληψη της νόσου σε νεαρούς μαθητές. Η ανακάλυψη αυτή ενδεχομένως δρομολογεί τη δυνατότητα ενσωμάτωσης του SDF στα σχολικά οδοντιατρικά προγράμματα, γεγονός που θα μπορούσε να βελτιώσει την πρόσβαση στην οδοντιατρική περίθαλψη, μειώνοντας παράλληλα το κόστος. Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο JAMA Pediatrics.

Η τερηδόνα αποτελεί την πιο κοινή χρόνια ασθένεια στα παιδιά, προκαλώντας πόνο και οδηγώντας σε σχολικές απουσίες και κακές ακαδημαϊκές επιδόσεις. Θέτοντας ως στόχο την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τάσσονται υπέρ των σχολικών προγραμμάτων σφραγισμάτων, όπου οι οδοντίατροι εφαρμόζουν μια προστατευτική επίστρωση στα δόντια των παιδιών για την αποτροπή της τερηδόνας. Το SDF προσφέρει μια εναλλακτική προσέγγιση, καθώς εφαρμόζεται απευθείας στα δόντια, καταστρέφει τα βακτήρια και βοηθά στην επαναμεταλλοποίηση των δοντιών, αποτρέποντας την περαιτέρω τερηδόνα. Το εν λόγω υλικό χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη θεραπεία της ευαισθησίας των δοντιών, ωστόσο πλέον απολαμβάνει αναγνώρισης για τις ικανότητές του στην πρόληψη της τερηδόνας.

«Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει ότι το SDF – το οποίο είναι ταχύτερο στην εφαρμογή και λιγότερο δαπανηρό από τα σφραγίσματα – μπορεί να προλάβει και να αναχαιτίσει τις κοιλότητες, μειώνοντας την ανάγκη για διάτρηση και σφράγισμα», αναφέρει ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, δρ. Richard Niederman, καθηγητής Επιδημιολογίας & Προαγωγής Υγείας στο NYU College of Dentistry.

Το εύρημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι οδοντικές κοιλότητες αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τα παιδιά, ιδίως εκείνα που δεν επισκέπτονται συχνά τον οδοντίατρο.

Στο πλαίσιο της μελέτης CariedAway, της μεγαλύτερης μελέτης για την πρόληψη των κοιλοτήτων στα σχολεία, η ομάδα του NYU συνέκρινε την αποτελεσματικότητα των SDF και των σφραγισμάτων σε περίπου 4.100 μαθητές δημοτικού της Νέας Υόρκης, που έλαβαν θεραπεία είτε με σφράγισμα, είτε με SDF συν βερνίκι φθορίου δύο φορές το χρόνο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τόσο το SDF, όσο και τα σφραγίσματα απέτρεψαν περίπου το 80% των κοιλοτήτων και ανέκοψαν την εξέλιξη του 50% των υφιστάμενων κοιλοτήτων σε διάστημα 2 ετών. Μετά την παράταση της μελέτης για άλλα δύο χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δύο θεραπείες συνέχισαν να αποδίδουν εξίσου καλά στην πρόληψη των κοιλοτήτων, υπογραμμίζοντας ότι τόσο το SDF, όσο και τα σφραγίσματα είναι βιώσιμες επιλογές για την πρόληψη των κοιλοτήτων.

«Η διαχρονική μας μελέτη επιβεβαιώνει ότι τόσο τα σφραγίσματα, όσο και τα SDF είναι αποτελεσματικά κατά των κοιλοτήτων. Το SDF είναι μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση, που μπορεί να υποστηρίξει την πρόληψη της κοιλότητας στα σχολεία – όχι για να αντικαταστήσει το μοντέλο των σφραγισμάτων, αλλά ως μια άλλη επιλογή, που επίσης προλαμβάνει και αναχαιτίζει την τερηδόνα», σημειώνει ο ερευνητής δρ. Ryan Richard Ruff, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας & προαγωγής της υγείας στο NYU College of Dentistry.

Η μελέτη επεσήμανε, επιπλέον, ότι οι σχολικοί νοσηλευτές θα μπορούσαν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά το SDF, διευρύνοντας το πεδίο των επαγγελματιών που μπορούν να συμβάλουν στις προσπάθειες πρόληψης της τερηδόνας. Η προσέγγιση αυτή όχι μόνο υπόσχεται να εξοικονομήσει χρήματα στις οικογένειες και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, μειώνοντας την ανάγκη για σφραγίσματα, αλλά προτείνει επίσης έναν τρόπο αντιμετώπισης των ανισοτήτων στη στοματική υγεία, βελτιώνοντας την πρόσβαση στην προληπτική φροντίδα.

«Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το SDF μπορεί να σταματήσει μια κοιλότητα από το να εξελιχθεί περαιτέρω. Η μελέτη μας, όμως, έδειξε επιπλέον ότι μπορεί εξαρχής να αποτρέψει την εμφάνιση κοιλοτήτων», καταλήγει η ερευνήτρια δρ. Tamarinda Barry Godín, αναπληρώτρια διευθύντρια προγράμματος και επιβλέπουσα οδοντίατρος του CariedAway και ερευνήτρια στο NYU College of Dentistry.

Διαβάστε επίσης:

Τερηδόνα: Η αγαπημένη συνήθεια που την προλαμβάνει

Η βραδινή συνήθεια που μπορεί να καταστρέψει τα δόντια μας

Πόσα λεπτά «επιτρέπεται» να μασάμε τσίχλες; Ο ειδικός απαντά