Περίπου 1 στις 10 γυναίκες που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 κατά την εγκυμοσύνη τους αναμένεται να αναπτύξουν μακροχρόνια συμπτώματα, σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Εμβρυομητρικής Ιατρικής.

Στο πλαίσιο της μελέτης της νόσου COVID-19 στην κύηση και των παραγόντων κινδύνου για long Covid, οι ερευνητές παρακολούθησαν για 6 μήνες ή περισσότερο 1.503 γυναίκες από 47 πολιτείες, οι μισές περίπου από τις οποίες είχαν εμβολιαστεί πλήρως πριν τη λοίμωξη σε διάμεση ηλικία τα 32 έτη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:

  • το 9,3% ανέπτυξε long Covid, με πιο κοινά συμπτώματα την εξάντληση -ακόμα και μετά από ελάχιστη σωματική ή πνευματική δραστηριότητα-, κόπωση και ζάλη.
  • η παχυσαρκία, το χρόνιο άγχος και η κατάθλιψη πολλαπλασίαζαν τις πιθανότητες long Covid
  • η σοβαρή νόσος που οδήγησε σε χορήγηση οξυγόνου συνδέθηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο μακροχρόνιας Covid

Σύγκριση με μια μεγαλύτερη βάση δεδομένων έδειξε ότι το ποσοστό long Covid ήταν χαμηλότερο στις εγκύους σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, εύρημα που μπορεί να εξηγηθεί από διάφορους παράγοντες «που αξίζει να διερευνηθούν μελλοντικά», σύμφωνα με την Torri Metz, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Υγείας της Γιούτα, που ανέφερε επιπλέον ότι το τρίμηνο εγκυμοσύνης που συνέβη η λοίμωξη δεν φάνηκε να επιδρά στο ενδεχόμενο εκδήλωσης long Covid.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός – Εγκυμοσύνη: Αυτή η βιταμίνη είναι πολύτιμη για τις γυναίκες

Κορωνοϊός και εγκυμοσύνη: Ο ιός «πυροδοτεί» πρόωρο τοκετό;

Κύηση – Κορωνοϊός: Ποιος είναι ο κίνδυνος για την εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού