Υπάρχει τρόπος να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων; Σε αυτό το ερώτημα απαντά νέα μελέτη και αποκαλύπτει τον απλό τρόπο για να επιτύχουμε ισχυρότερη ανοσία μέσω του εμβολιασμού.

Στο πλαίσιο της μελέτης, ο δρ. Marcel Curlin, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Oregon και η ομάδα του μέτρησαν τα επίπεδα αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού σε 54 ζεύγη πανεπιστημιακών υπαλλήλων, που ταίριαζαν ως προς την ηλικία, το φύλο και το χρόνο μετά τον εμβολιασμό.

Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν, λαμβάνοντας τη δεύτερη δόση του εμβολίου της COVID είτε στο ίδιο, είτε σε διαφορετικό χέρι συγκριτικά με την πρώτη δόση. Η δοκιμή έδειξε ότι η εναλλαγή των χεριών στον εμβολιασμό αύξησε τα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα κατά έως και 4 φορές. Η ανοσολογική απόκριση ήταν επίσης ισχυρότερη, τόσο κατά του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού, όσο και κατά της μετάλλαξης Omicron.

«Δεν θα προχωρήσουμε σε συστάσεις σε αυτό το στάδιο, επειδή υπάρχουν ακόμη πολλά να κατανοήσουμε. Ωστόσο, πρόκειται για ένα συνεπές, στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο δρ. Curlin. Η επιστημονική ομάδα τονίζει ότι τα ευρήματα αυτής της μελέτης δεν ισχύουν μόνο για το εμβόλιο του κορωνοϊού, αλλά ουσιαστικά για όλα τα εμβόλια πολλαπλών δόσεων, όπως αυτό της γρίπης, αλλά και τα παιδικά εμβόλια.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμη και μια μικρή ενίσχυση της ανοσίας θα μπορούσε να είναι σημαντική για τους ανθρώπους που ανταποκρίνονται ελάχιστα στα εμβόλια, σημείωσαν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι αξίζει να μελετηθούν όλες οι στρατηγικές, ειδικά για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, για τα οποία «οποιαδήποτε παρέμβαση βοηθά τις ανοσολογικές τους αντιδράσεις αξίζει να γίνει», τόνισε η δρ. Jennifer Gommerman, πρόεδρος του τμήματος ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Η ίδια υπογράμμισε, τέλος, ότι υπάρχει και μια άλλη παρέμβαση, που δίνει ακόμη ισχυρότερα αποτελέσματα και δεν έχει μελετηθεί ευρέως: Η παράταση του διαστήματος μεταξύ των δόσεων -κατά 3 έως 4 μήνες- όπως έγινε στον Καναδά για τα εμβόλια της COVID, μπορεί να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερο όφελος.

Διαβάστε ακόμη:

Ενήλικες: 12 εμβόλια που συστήνει η αρμόδια αρχή στις ΗΠΑ για τη θωράκιση της υγείας

Ποιες χώρες γυρνούν την πλάτη στον εμβολιασμό

Πέντε καινοτόμες θεραπείες που φέρνει μαζί του το 2024