*Γράφει η Δήμητρα Ξενάκη, Δρ. Δομικής Χημείας Τροφίμων

Όσο περίεργο κι αν μας φαίνεται, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αφορούν και σε παιδιά και σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την διατροφή τους.

Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα καρδιάς αρχίζουν να εμφανίζονται στην ενήλικη ζωή αλλά η εναπόθεση χοληστερόλης στις αρτηρίες και η βαθμιαία ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας αρχίζει από πολύ νωρίς. Άρα είναι σημαντικό να εκπαιδευτεί το παιδί και να εφαρμόζει τις αρχές μιας ισορροπημένης διατροφής με τη βοήθεια των γονέων του στο σπίτι και των δασκάλων στο σχολείο.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, η παρουσία σακχαρώδη διαβήτη, τα υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, η παχυσαρκία είναι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, οι οποίοι όταν εμφανίζονται σε έναν ενήλικα πρέπει να ρυθμίζονται με τη βοήθεια ενός ιατρού και ενός διαιτολόγου. Δυστυχώς, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και παιδιά με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και λόγω του ότι το πρόβλημα της παχυσαρκίας εμφανίζεται πολλές φορές από μικρή ηλικία έχουμε φαινόμενα υπέρτασης και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και σε παιδιά, κάτι που πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχε.

Η παχυσαρκία τόσο στην ενήλικη ζωή όσο και στην παιδική ηλικία είναι πρόβλημα δημόσιας υγείας. Υπάρχουν πλέον αρκετές μελέτες που συνηγορούν στο γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό παιδιών έχουν πρόβλημα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, με το σωματικό τους βάρος. Αυτό σημαίνει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και βέβαια αυξημένο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων σε μεταγενέστερο στάδιο της ηλικίας τους.

Συνεπώς τα παιδιά πρέπει να μάθουν τι να προσέχουν στην διατροφή τους ώστε να φροντίζουν την υγεία της καρδιάς τους.

Οι αρχές μίας ισορροπημένης διατροφής συστήνουν καθημερινή πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων και λαχανικών, 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων, πουλερικά και ψάρι 1-2 φορές την εβδομάδα, 1 φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας και υγιεινά σνακς κατά τη διάρκεια τις ημέρας.

Τα κύρια γεύματα πρέπει να γίνονται με τους γονείς (ή κηδεμόνες) στο τραπέζι και ποτέ μπροστά στην τηλεόραση ή παράλληλα με κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι.

Από την άλλη μεριά, σημαντικό ρόλο παίζει και η πολιτεία που πρέπει να ρυθμίζει τις διαφημίσεις που στοχεύουν παιδιά είτε άμεσα είτε έμμεσα, να ελέγχει τι πωλείται στα κυλικεία στα σχολεία, τι διατροφικές πληροφορίες δίνονται στις ετικέτες των τροφίμων, πόσες ώρες στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα αφορούν σε σωματική δραστηριότητα και αθλητισμό και πως εκπαιδεύονται τα παιδιά στη σχολική μονάδα για την ισορροπημένη διατροφή.

Τέλος πρωτοβουλίες πρέπει να προέρχονται και από τη βιομηχανία τροφίμων με στόχο την παραγωγή προϊόντων μικρότερων σε μέγεθος, με λιγότερες θερμίδες, με λιγότερα λιπαρά και αποφυγή κορεσμένων και trans, με αποφυγή ή λιγότερο νάτριο (αλάτι) και με λιγότερα ή καθόλου επιπρόσθετα σάκχαρα.

Δήμητρα Ξενάκη, Δρ. Δομικής Χημείας Τροφίμων

Διαβάστε επίσης

Με ποιο τρόπο η μητέρα καθορίζει πόσο γερή θα είναι η καρδιά του παιδιού