Πολλά έχουν ήδη ακουστεί για το περίφημο μπλε φως που εκπέμπουν οι ψηφιακές οθόνες, οι οποίες αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, αλλά και τις επιπτώσεις αυτού στην υγεία μας. Νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη πιθανό μειονέκτημα, αυτή τη φορά για την υγεία των παιδιών που περνούν αρκετό χρόνο μπροστά από οθόνες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα στο Frontiers in Endocrinology, η έκθεση στο μπλε φως φαίνεται να συνδέεται με την έναρξη της πρώιμης εφηβείας, ενός φαινομένου που παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια, τόσο στα αγόρια, όσο και στα κορίτσια, κάτι που έγινε ιδιαίτερα εμφανές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πρώιμη εφηβεία σε πολλά παιδιά παραμένει ένα ανεξήγητο φαινόμενο, αν και μερικές φορές συνδέεται με γενετικούς παράγοντες, εγκεφαλικές ανωμαλίες ή προβλήματα με τον θυρεοειδή, τα επινεφρίδια ή τους σεξουαλικούς αδένες. Μια ομάδα ειδικών από το Ankara Bikent City Hospital και το Πανεπιστήμιο Gazi της Τουρκίας θέλησαν να διαπιστώσουν εάν και κατά πόσο η ενασχόληση με τις ψηφιακές οθόνες έπαιζε κάποιο ρόλο σε αυτό. Για το σκοπό αυτό, αξιοποίησαν 18 αρσενικούς αρουραίους, ηλικίας 21 ημερών.

Οι αρουραίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, με βάση τη διάρκεια της έκθεσής τους στο μπλε φως: α) έναν κανονικό κύκλο φωτός, β) 6 ώρες και γ) 12 ώρες.

Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι οι αρσενικοί αρουραίοι που εκτέθηκαν περισσότερο στο μπλε φως μπήκαν στην εφηβεία αρκετά νωρίτερα. Ειδικότερα, όσο περισσότερο εκτίθονταν τα ζώα στο μπλε φως, τόσο πιο γρήγορα ξεκινούσε η εφηβεία. Παράλληλα, σε αυτούς τους αρουραίους παρατηρήθηκε αναστολή της ανάπτυξης του σπέρματος και σημάδια βλάβης του ιστού των όρχεων.

Σε προηγούμενη μελέτη, είχε διαπιστωθεί ότι παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και σε θηλυκούς αρουραίους. Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια, δρ. Aylin Kılınç Uğurlu, τα νέα ευρήματα παρέχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, ώστε να γίνει πιο κατανοητό το πώς διάφορες συνήθειες της σύγχρονης ζωής, όπως ο αυξημένος χρόνος οθόνης, μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών.

Η ειδικός τόνισε, ωστόσο, ότι «πρόκειται για μια μελέτη σε αρουραίους και τα άμεσα αποτελέσματα δεν μπορούν να ταυτιστούν πλήρως με τον άνθρωπο. Ωστόσο, παρέχουμε μια πειραματική βάση για την περαιτέρω διερεύνηση των συνεπειών του διαρκώς αυξανόμενου χρόνου οθόνης στην υγεία».

Σε επόμενο στάδιο, οι ερευνητές θέλουν να μελετήσουν τις επιπτώσεις της έκθεσης σε μπλε φως πριν από την εφηβεία στη μετέπειτα αναπαραγωγική υγεία των ενήλικων αρουραίων. «Σκοπεύουμε να εκθέσουμε αρσενικούς και θηλυκούς αρουραίους στο μπλε φως πριν από την εφηβεία, για να κατανοήσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στη βλάβη των αναπαραγωγικών οργάνων και στη γονιμότητα», σημειώνει η δρ. Uğurlu. «Αυτή η έρευνα θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει σε προληπτικά μέτρα και να συμβάλει στη συνεχιζόμενη συζήτηση για το πώς οι σύγχρονοι τρόποι ζωής επηρεάζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη υγεία».

Διαβάστε ακόμη:

Η συνήθεια που επηρεάζει τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού – Τι να κάνετε

Μπλε φως: Τρία μυστικά που μειώνουν τις επιπτώσεις του στην όραση και την υγεία

Ο παράγοντας που επιταχύνει τη γήρανση – Μπορείτε να τον αποφύγετε;