Ολοένα και περισσότεροι φαίνεται να είναι οι νεαροί ενήλικες που αποφασίζουν να απέχουν από τη δημιουργία οικογένειας, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία νέας έρευνας. Η μελέτη του OnePoll αφορούσε σε 1.000 Βρετανούς ενήλικες, ηλικίας 18-34 ετών, που δεν έχουν αποκτήσει οικογένεια και τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά αποκαλυπτικά.

Ειδικότερα, μόλις οι μισοί συμμετέχοντες (55%), που ανήκουν στις γενιές Gen Z (1997 – 2013) και millennials (1981 – 1996) σχεδιάζουν να δημιουργήσουν οικογένεια, ενώ 1 στους 4 έχει αποφασίσει πως η απόκτηση παιδιών δεν βρίσκεται ανάμεσα στα σχέδιά του για τη ζωή. Κάπου στη μέση βρίσκεται ένα 20%, που δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρο εάν επιθυμεί να αποκτήσει οικογένεια.

Αναφορικά με τις αιτίες που προκαλούν τον δισταγμό ή εξαφανίζουν την επιθυμία για απόκτηση παιδιών, η συχνότερη (49%) ήταν ότι οι νέοι ενήλικες προτιμούν να επικεντρώνονται στον εαυτό τους. Εξίσου σημαντικός λόγος (47%) φάνηκε να είναι η εκτεταμένη οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί σήμερα, ενώ πολλοί (38%) φάνηκαν να ανησυχούν και για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο.

Μερικοί ακόμη από τους λόγους που αναφέρθηκαν αρκετά ήταν οι περιβαλλοντικές ανησυχίες που σχετίζονται με την απόκτηση παιδιών (35%), οι επαγγελματικές φιλοδοξίες (28%) και τα υπάρχοντα ζητήματα υγείας (22%).

Ένα άλλο εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης ήταν ότι το 71% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δέχεται πίεση από το κοινωνικό του περιβάλλον να κάνει παιδιά, με το 40%, μάλιστα, να δηλώνει ότι βιώνει αυτήν την πίεση από μέλη της οικογένειας. Στο επίκεντρο των «κατηγορουμένων» βρέθηκαν οι μητέρες (68%), ενώ ακολουθούσαν οι γιαγιάδες και οι πατεράδες.

«Για πολλά χρόνια, η απόκτηση παιδιών ήταν σχεδόν αυτονόητη. Σήμερα, όμως, οι νέοι αποφασίζουν όλο και περισσότερο να μην κάνουν οικογένεια», δήλωσε εκπρόσωπος του ερευνητικού πρακτορείου OnePoll. «Εκτός του ότι τα οικονομικά είναι πιο ασφυκτικά από ποτέ, οι νέοι ενήλικες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τον αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον. Παρ’ όλα αυτά, η κοινωνική προσδοκία παραμένει σταθερά παρούσα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι άνθρωποι να δέχονται επίμονες ερωτήσεις για το πότε θα κάνουν παιδιά».

Ένα ακόμη αποτέλεσμα που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι λιγότεροι από τους μισούς (49%) ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η απόκτηση παιδιών είναι σημαντική για την προσωπική ολοκλήρωση.

Επιπροσθέτως, ακόμη και όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά, δεν σκοπεύουν να κάνουν περισσότερα από δύο. Ο λόγος, σύμφωνα με το 56%, είναι οι οικονομικοί περιορισμοί, ενώ το 43% εκφράζει την ανησυχία ότι δεν έχει αρκετό χρόνο για να αφιερώσει την απαιτούμενη προσοχή σε πολλά παιδιά. Τέλος, το 27% δήλωσε ότι ανησυχεί για περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η χρήση των πόρων και οι επιπτώσεις στο κλίμα.

Ως ιδανική ηλικία απόκτησης παιδιών οι περισσότεροι συμμετέχοντες όρισαν τα 28 έτη, ενώ δήλωσαν ότι θα ήταν πολύ πιο πιθανό να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας εάν η κυβέρνηση παρείχε 30 ώρες καθολικής δωρεάν παιδικής φροντίδας σε όλα τα παιδιά κάτω των 5 ετών. Σχεδόν το ένα πέμπτο (19%) εξέφρασε έντονη ανησυχία για τον πιθανό αντίκτυπο της απόκτησης παιδιών στην καριέρα του, με τους άνδρες να δείχνουν ελαφρώς μεγαλύτερη ανησυχία απ’ ότι οι γυναίκες.

Τέλος, ανάμεσα σε αυτούς που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά, το 76% πιστεύει ότι θα αντλήσει χαρά και αγάπη από τη δημιουργία οικογένειας, ενώ το 51% θέλει να αισθανθεί ότι εκπληρώνει έναν σημαντικό σκοπό. Ένα 26% αντιμετωπίζει το θέμα πιο ρεαλιστικά, αφού βλέπει τα παιδιά ως πηγή υποστήριξης και συντροφιάς στα γηρατειά.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να αποφασίσει να κάνει παιδιά. Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχουν εξίσου πολλές και εύλογες αιτίες για να μην θέλετε να διαιωνίσετε το DNA σας. Σε κάθε περίπτωση, οι νέοι ενήλικες θα πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν την ελευθερία να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις. Είναι επίσης σημαντικό να είναι ευέλικτοι και να συνειδητοποιούν ότι τα πράγματα στη ζωή μπορεί να αλλάξουν. Για παράδειγμα, ενδέχεται κάποιος στα 25 του να αποφασίσει ότι δεν επιθυμεί να κάνει παιδιά και αργότερα να αλλάξει γνώμη. Συμβαίνει και είναι απολύτως φυσιολογικό», κατέληξε ο εκπρόσωπος του OnePoll.

Διαβάστε ακόμη:

Πόσες ώρες την εβδομάδα περνάει μαζί όλη η οικογένεια – Όχι όσες φαντάζεστε

Γονείς – Εφηβεία: Τι κερδίζετε όταν περνάτε χρόνο με το παιδί

Γονείς: Πώς να λέτε «όχι» από νωρίς στο παιδί