«Το παιδί όπως το μάθεις…» λέει μια θυμόσοφη ρήση, χωρίς μάλλον να υπολογίζει το στάδιο της κύησης. Όπως όμως δείχνει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο Scientific Reports, οι συνήθειες της εγκύου θα επηρεάσουν και τη μελλοντική υγεία του παιδιού. Συγκεκριμένα, το έμβρυο που «μαθαίνει» στην πλούσια σε λιπαρά διατροφή της μητέρας θα εκδηλώσει αντίστοιχες διατροφικές τάσεις μεγαλώνοντας, πολλαπλασιάζοντας έτσι τον κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη, χρόνια ηπατική νόσο και πιθανώς καρκίνο.

Παλαιότερες μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι η μεγάλη κατανάλωση λιπαρών κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζει τις γευστικές επιλογές και τον μεταβολισμό του παιδιού. Το τι συμβαίνει στην πορεία ωστόσο, όταν η μητέρα επιλέγει να δίνει αντίστοιχες τροφές στο παιδί της, παρέμενε ένα μυστήριο που αποφάσισαν να λύσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Τόκιο.

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε ένα ζωικό μοντέλο αρουραίου για να διερευνήσει την επίδραση στις γευστικές προτιμήσεις από μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά σε μια ομάδα εγκύων και, έπειτα, στα νεογέννητά τους, στα οποία δόθηκε μια ισορροπημένη διατροφή είτε με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά κατ’ αντιστοιχία με τη μητέρα.

Τα νεαρά τρωκτικά από την ομάδα των αυξημένων λιπαρών πήραν περισσότερο βάρος και κατανάλωναν περισσότερη ενέργεια από την ομάδα κανονικής δίαιτας. Επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέας Takashi Ono, ήταν να διακριβωθεί και η επίδραση στις γευστικές προτιμήσεις καθώς «είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η γεύση επηρεάζει την πρόσληψη τροφής [και] αν κάτι έχει καλή γεύση, ενεργοποιούνται τα κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου με μεγάλη πιθανότητα  να καταναλώσουμε περισσότερο από αυτό».

Οι ερευνητές εξέτασαν την προτίμηση των νεαρών τρωκτικών στις πέντε βασικές γεύσεις (πικρό, ξινό, αλμυρό, γλυκό, umami), βάζοντας στο περιβάλλον τους ένα μπουκάλι με απλό νερό και ένα άλλο με πρόσθετα γεύσης. Παρατηρήθηκε ότι οι αρουραίοι από την ομάδα της λιπαρής διατροφής (της μητέρας και της δικής τους) έδειξαν προτίμηση για το αλμυρό νερό. Αντίθετα, δεν έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση για τις άλλες γεύσεις σε σύγκριση με την ομάδα της φυσιολογικής διατροφής.

Για την ανακάλυψη των υπεύθυνων μηχανισμών, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα επίπεδα των πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην αντίληψη της αλμυρής γεύσης. «Η πρωτεϊνική και γονιδιακή έκφραση των υποδοχέων ΑΤ1 αυξήθηκε στους γευστικούς θύλακες των θηλυκών απογόνων που έλαβαν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τρεις ήδη εβδομάδες μετά τη γέννηση», εξήγησε η Saranya Serirukchutarungsee, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Οι υποδοχείς ΑΤ1 είναι γνωστό ότι σχετίζεται με την προτίμηση στην αλμυρή γεύση και τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι να εμπλέκονται στην προτίμηση για αλμυρές γεύσεις, αυξάνοντας την πρόσληψη νατρίου στα κύτταρα των γευστικών καλύκων» κατέληξε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μέσα από τη μελέτη τους γίνεται ένα πρώτο βήμα για περαιτέρω μελέτες με στόχο τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας και ασθενειών που συνδέονται με τη διατροφή, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, στα παιδιά και τις επόμενες γενιές.

Διαβάστε επίσης:

Εγκυμοσύνη: Διατάσεις που ανακουφίζουν τους πόνους στην πλάτη και τα ισχία

Ο παράγοντας που τριπλασιάζει τον κίνδυνο διαβήτη στα παιδιά

Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη στην κύηση ώστε να μην παχύνει η έγκυος