Έναν νέο, εύκολο, ανώδυνο και πιο οικονομικό τρόπο φαίνεται πως ανακάλυψε μια ομάδα ερευνητών από το Murdoch Children’s Research Institute, για να αντιμετωπίσει τις αναρίθμητες περιπτώσεις παιδιών που ροχαλίζουν ή παρουσιάζουν διαταραχές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Περίπου το 12% των παιδιών υποφέρει από τέτοιου είδους προβλήματα ικανά να προκαλέσουν σοβαρά  προβλήματα μακροπρόθεσμα που επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία, τη συμπεριφορά ακόμη και την καρδιαγγειακή υγεία.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Pediatrics υποστηρίζουν ότι ένα απλό ρινικό σπρέι μπορεί να αντικαταστήσει τη δυσάρεστη διαδικασία του χειρουργείου σε πολλές από τις περιπτώσεις παιδιών με αυτά τα προβλήματα. Η χειρουργική αφαίρεση αμυγδαλών αποτελεί μέχρι σήμερα την κυρίαρχη μέθοδο αντιμετώπισης. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ωστόσο, πρόκειται για μια δαπανηρή και επώδυνη διαδικασία, η οποία αποτελεί, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις ακραία λύση, μιας και δεν είναι όλα τα περιστατικά τόσο σοβαρά. Η δρ. Alice Baker επισημαίνει, επιπλέον, ότι πολλά παιδιά περιμένουν περισσότερο από ένα χρόνο για να υποβληθούν στην εν λόγω επέμβαση, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη εύρεσης εναλλακτικής θεραπείας για τις διαταραχές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αυτή την ανάγκη είχε στόχο να καλύψει η νέα μελέτη, που διαπίστωσε ότι δύο ρινικά σπρέι, ένα με φυσιολογικό ορό (αλατόνερο) και ένα αντιφλεγμονώδες στεροειδές ρινικό σπρέι ήταν εξίσου αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που εμφάνιζαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ειδικότερα, οι μελετητές παρατήρησαν ότι, μετά από 6 εβδομάδες θεραπείας σε 276 παιδιά, ηλικίας 3-12 ετών, τα ρινικά σπρέι μείωσαν εντελώς τα συμπτώματα σε περίπου 40% των περιπτώσεων, ενώ οι περιπτώσεις παιδιών για τις οποίες υπήρχε ιατρική σύσταση για να αφαιρεθούν οι αμυγδαλές ή τα κρεατάκια (αδενοειδείες εκβλαστήσεις) μειώθηκαν κατά 50%. Η τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή «MIST» διεξήχθη στο The Royal Children’s Hospital και στο Monash Children’s Hospital.

«Τα ρινικά σπρέι λειτουργούν καθαρίζοντας τη μύτη και μειώνοντας τη φλεγμονή, όχι μόνο στη ρινική περιοχή, αλλά μέχρι το πίσω μέρος του λαιμού, στις αδενοειδείς εκβλαστήσεις και τον ιστό των αμυγδαλών, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα», είπε η δρ. Baker.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Murdoch Children’s, Kirsten Perrett σχολίασε σχετικά: «Μεγάλο ποσοστό παιδιών που ροχαλίζουν ή παρουσιάζουν δυσκολία στην αναπνοή θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί επιτυχώς από τον γιατρό, με τη χρήση ενδορρινικού σπρέι φυσιολογικού ορού ως θεραπεία πρώτης γραμμής. Η χρήση αυτής της φθηνότερης και άμεσα διαθέσιμης θεραπείας θα αύξανε την ποιότητα ζωής αυτών των παιδιών, θα μείωνε την επιβάρυνση των εξειδικευμένων υπηρεσιών, τον χρόνο αναμονής για χειρουργική επέμβαση, καθώς και το κόστος του νοσοκομείου».

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός: Το ρινικό σπρέι που τον ξεγελά – Αποτελεσματικό και κατά της γρίπης

Αναπνέετε με ανοιχτό στόμα; Γιατί πρέπει να το διορθώσετε – Πέντε κίνδυνοι για την υγεία

Κορωνοϊός – Ρινικά εμβόλια: Θα δώσουν τέλος στην πανδημία; Το πλεονέκτημά τους