Αν και οι αρχικές δοκιμές ενός ρινικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δε στέφθηκαν με επιτυχία, οι επιστήμονες ακόμα ελπίζουν στη μελλοντική τους χρήση ως αποτελεσματικό όπλο στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Οι ελπίδες βέβαια των ερευνητών δεν στηρίζονται μόνο στην εμπιστοσύνη στην επιστήμη, αλλά και στη δράση των συγκεκριμένων ρινικών εμβολίων. Εισχωρώντας στον ανθρώπινο οργανισμό με τον ίδιο τρόπο όπως ο ιός, τα ρινικά εμβόλια στοχεύουν στη δημιουργία ανοσίας στη μεμβράνη του βλεννογόνου που καλύπτει τη μύτη και το στόμα. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να αποφευχθεί η αρχική μόλυνση αλλά και η περαιτέρω μετάδοση του ιού από τους ασθενείς με κορωνοϊό.

Με λίγα λόγια, το προβάδισμα του ρινικού εμβολίου, σε σύγκριση με το ενέσιμο, είναι και ο φραγμός στη μετάδοση του ιού, σε συνδυασμό με την πρόληψη της σοβαρής νόσησης.

Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα 

Όσον αφορά τη μικρή αποτελεσματικότητα της δοκιμής φάσης 1 ενός απλού ρινικού σπρέι που χρησιμοποιεί το εμβόλιο της AstraZeneca, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επισημαίνουν ότι η ανοσολογική απόκριση ήταν ασθενέστερη, σε σύγκριση με εκείνες των παραδοσιακών εμβολίων, σύμφωνα και με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eBioMedicine.

«Το ρινικό σπρέι δεν απέδωσε τόσο καλά σε αυτή τη μελέτη όσο ελπίζαμε και έρχεται σε αντίθεση με τα ενθαρρυντικά πρόσφατα δεδομένα από την Κίνα, σχετικά με τη χορήγηση ενός παρόμοιου εμβολίου βαθιά στους πνεύμονες, χρησιμοποιώντας μια πιο σύνθετη συσκευή εκνέφωσης» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Sandy Douglas του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ακόμα όμως κι αυτή η πρόσφατη αποτυχία της δοκιμής, θα μπορούσε να οδηγήσει τους επιστήμονες να διαπιστώσουν τους αποτρεπτικούς παράγοντες και να δημιουργήσουν μια μελλοντική αποτελεσματική φόρμουλα, επισημαίνει ο Connor Bamford, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ σε δηλώσεις του.

Όπως εξηγεί, τα επιτυχημένα ρινικά εμβόλια που χρησιμοποιούνται για άλλες ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα, ο ροταϊός και η γρίπη είναι όλα ζωντανά εμβόλια, πράγμα που σημαίνει ότι αναπαράγονται μέσα στη μύτη.

Θετικό είναι επίσης και το γεγονός ότι περίπου 100 διαφορετικά ενδορινικά εμβόλια για τη λοίμωξη COVID-19 βρίσκονται υπό ανάπτυξη παγκοσμίως, ενώ ήδη χρησιμοποιείται ένα εισπνεόμενο εμβόλιο στην Κίνα, με τη Ρωσία, το Ιράν και την Ινδία να έχουν επίσης εγκρίνει τα ρινικά εμβόλια. Παρόλα αυτά, η Κίνα και η Ινδία δεν έχουν δημοσιεύσει σε επιστημονικό περιοδικό δεδομένα δοκιμών που να αποδεικνύουν ότι τα εμβόλιά τους σταματούν τη μετάδοση του ιού.

Υπάρχει ενδιαφέρον για την ανάπτυξή τους;

Αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας έχει ήδη αναπτύξει ένα ρινικό εμβόλιο, που αποδείχθηκε ότι προάγει την ανοσολογική απόκριση σε δοκιμές φάσης 1 σε ανθρώπους. Σε πόσο καιρό θα μπορούσε λοιπόν να εγκριθεί ένα τέτοιο ρινικό εμβόλιο για να διατεθεί στο κοινό; Για τις εταιρίες βιοτεχνολογίας που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα αυτό είναι δυνατό να συμβεί εφόσον διατεθούν πόροι για τη δημιουργία ενός ρινικού εμβολίου, με την ίδια ένταση όπως και στον «πρώτο γύρο» των εμβολίων της COVID-19.

 

Διαβάστε ακόμα:

Κορωνοϊός: Το ρινικό σπρέι που προφυλάσσει από σοβαρή νόσο

Κορωνοϊός: Αμερικανοί ετοιμάζουν ρινικό σπρέι κατά της COVID-19