Το σπιτικό πρωινό θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της μέρας και δεν θα πρέπει να παραλείπεται στην παιδική και εφηβική ηλικία, για την καλύτερη ψυχική υγεία και ομαλή συμπεριφορά των νέων.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει νέα μελέτη δημοσιευμένη στο Frontiers in Nutrition, επισημαίνοντας τη σημασία του σπιτικού πρωινού.

Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν αναφέρει τον βασικό ρόλο ενός θρεπτικού πρωινού, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τις επιπτώσεις της παράλειψής του, αλλά και του περιεχομένου του.

«Η παράλειψη του πρωινού ή η κατανάλωση του εκτός σπιτιού συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων συμπεριφοράς σε παιδιά και εφήβους. Ομοίως, η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων και ποτών συνδέεται με υψηλότερες ή χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης αυτών των διαταραχών» επισημαίνει ο πρώτος συγγραφέας Δρ. José Francisco López-Gil από το Πανεπιστήμιο Castilla-La Mancha στην Cuenca της Ισπανίας.

Οι καλύτερες και χειρότερες επιλογές πρωινού 

Στη συγκεκριμένη μελέτη, ο Δρ. López-Gil και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από την ισπανική έρευνα υγείας του 2017. Η εν λόγω εθνική έρευνα περιελάμβανε ερωτηματολόγια σχετικά με τις πρωινές διατροφικές συνήθειες των παιδιών αλλά και την ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών, η οποία εστίαζε σε στοιχεία όπως η αυτοεκτίμηση, η διάθεση και το άγχος.

Τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν από τους γονείς ή τους κηδεμόνες των παιδιών και τα αποτελέσματα περιελάμβαναν συνολικά 3.772 Ισπανούς ανήλικους κατοίκους ηλικίας τεσσάρων έως 14 ετών.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα των ερευνητών ήταν ότι η κατανάλωση πρωινού εκτός σπιτιού ήταν σχεδόν το ίδιο επιβλαβής με την πλήρη παράλειψη του γεύματος. Οι συγγραφείς εξηγούν το φαινόμενο λέγοντας ότι συνήθως τα γεύματα εκτός σπιτιού είναι ανθυγιεινά και λιγότερο θρεπτικά.

Η ερευνητική ομάδα μπόρεσε επίσης να αναγνωρίσει τα τρόφιμα και τα ροφήματα που αύξαναν τον κίνδυνο διαταραχών στη συμπεριφορά και όσα μείωναν τον κίνδυνο. Ο καφές (στην περίπτωση των ενηλίκων), το γάλα, το τσάι, η σοκολάτα, το κακάο, το γιαούρτι, το ψωμί, η φρυγανιά, τα δημητριακά και τα αρτοσκευάσματα συνδέθηκαν με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων συμπεριφοράς. Τα αυγά, το τυρί και το ζαμπόν συνδέθηκαν με υψηλότερους κινδύνους εμφάνισης τέτοιων προβλημάτων.

Παρά το γεγονός ότι η μελέτη αφορούσε μόνο δείγμα παιδιών και εφήβων από την Ισπανία, τα ευρήματα αυτά συνάδουν και με άλλες έρευνες από διαφορετικά μέρη. Οι συγγραφείς τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες προκειμένου να κατανοήσουν τις σχέσεις αιτίου-αποτελέσματος πίσω από τις παρατηρήσεις τους, αλλά εξακολουθούν να υποδεικνύουν τη χρησιμότητα των αποτελεσμάτων τους.

«Τα ευρήματά μας ενισχύουν την ανάγκη το πρωινό όχι μόνο να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής ρουτίνας, αλλά και ότι πρέπει να καταναλώνεται στο σπίτι. Επίσης, για την πρόληψη των ψυχικών προβλημάτων υγείας, ένα πρωινό που περιλαμβάνει γαλακτοκομικά ή/και δημητριακά με λιγότερες ζωικές τροφές που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων υγείας στους νέους» καταλήγει ο Δρ. López-Gil.

Διαβάστε επίσης: 

Η κακή συνήθεια των εφήβων που αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας

Ο λόγος που πρέπει να τρώτε πρωινό καθημερινά