Τα σχολεία έχουν κλείσει λόγω των διακοπών του Πάσχα και τα περισσότερα παιδιά θα αρχίσουν να περνούν πολύ περισσότερο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση ή αγκαλιά με το κινητό ή το τάμπλετ τους.

Οι ειδικοί ωστόσο κρουουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την αύξηση των ωρών καθιστικής ζωής των παιδιών η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας ακόμη και σε τρυφερή ηλικία.

Περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης ή υπολογιστή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά 30% στα παιδιά, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες και δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cardiology.

Πλήθος ερευνών τεκμηριώνουν τη συσχέτιση της παρακολούθησης τηλεόρασης με την καθιστική ζωή και την παχυσαρκία στους νέους.

Ειδικότερα τα παιδιά ηλικίας δύο έως δέκα είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλές τιμές πίεσης συγκριτικά με τους συνομήλικούς τους που περνούσαν λιγότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης.

Οι ώρες τηλεθέασης σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας φάνηκε να αυξάνουν έως και κατά 50% τον κίνδυνο υπέρτασης στα παιδιά σύμφωνα με την έρευνα που παρακολούθησε 5.221 παιδιά σε οχτώ ευρωπαϊκές χώρες

Τα ευρήματα της μελέτης αποκαλύπτουν έναν ανησυχητικό συσχετισμό ανάμεσα στις διάφορες βαθμίδες της καθιστικής ζωής και την υγεία του κυκλοφορικού συστήματος. Οι υψηλές τιμές της αρτηριακής πίεσης στα παιδιά μπορεί να προκαλέσουν καρδιαγγειακά προβλήματα αργότερα στην ενήλικη ζωή αυξάνοντας τον κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας προειδοποιεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ Augusto Cesar de Moraes από το Πανεπιστήμιο του Sao Paolo στη Βραζιλία.

Διαβάστε επίσης

Οι έξι ώρες που σώζουν το παιδί από το πάχος και τον εθισμό στις οθόνες

Οθόνες: Με ποιο τρόπο επηρεάζουν την προσοχή του παιδιού

Τα κατακόκκινα αντιφλεγμονώδη σποράκια που σώζουν την καρδιά και ρίχνουν την πίεση