Η καινοτόμος μέθοδος αποκατάστασης της αναπαραγωγικής ικανότητας γυναικών που νόσησαν από καρκίνο, με μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου. Μάλιστα, γιατροί από 12 δημόσια νοσοκομεία θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη χειρουργική διαδικασία σε live streaming.

Επιστημονική ομάδα της Κλινικής «Γένεσις» Αθηνών, παρουσία εξειδικευμένων γιατρών και βιολόγων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο, με επικεφαλής τον Διευθυντή του Τμήματος Αναπαραγωγικής Ιατρικής, καθηγητή Πήτερ Ζολταν Φεντορτσακ (και των συνεργατών του Γκουρι ΜατζακΤόμας Φρεντρικ ΘαουλοουΜαρι Ινταχλ και Μαρίας Μπίμπα) θα πραγματοποιήσει μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού σε τρεις γυναίκες.

Η χειρουργική διαδικασία θα μεταδοθεί ζωντανά (στις 09:00 π.μ. ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση στις 12:00-13:30μμ.) και θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν γιατροί 12 δημόσιων νοσοκομείων (μεταξύ των οποίων: Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου»Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας», Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά», Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική Νοσοκομείου «Αττικό»), με στόχο την προαγωγή της γνώσης πάνω στην αποκατάσταση της γονιμότητας των ογκολογικών ασθενών.

Οι τρεις ασθενείς, πριν από οκτώ, επτά και πέντε χρόνια αντίστοιχα, διαγνώστηκαν με καρκίνο (οι δύο εξ αυτών με καρκίνο μαστού). Αποφάσισαν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους τότε, με τη μέθοδο της κρυοσυντήρησης ωοθηκικού ιστού, έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν άμεσα στις θεραπείες τους για την καταπολέμηση του καρκίνου (χειρουργεία, χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες).

Σήμερα, και μετά την αποθεραπεία τους, οι γυναίκες αυτές είναι κατάλληλες να υποβληθούν σε μεταμόσχευση του φλοιού των ωοθηκών τους ώστε να προχωρήσουν σε φυσική σύλληψη, κατ’ αρχήν με το δικό τους γενετικό υλικό, που θα παράξουν οι ωοθήκες τους, και ενδεχομένως και με τη συνδρομή της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια εξ αυτών βρίσκεται σε εμμηνόπαυση, ενώ οι άλλες δύο έχουν διαταραχές κύκλου.

Μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού αποκαθιστά τη γονιμότητα

Κάθε χρόνο, μεγάλος αριθμός γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία διαγιγνώσκεται με καρκίνο. Επειδή η έναρξης της θεραπείας του καρκίνου είναι πολύ άμεση και ο χρόνος πιεστικός, αμέσως μετά τη διάγνωση επιλέγεται η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού για τη διατήρηση της γονιμότητάς τους, ώστε να «παγώσουν» τον χρόνο, καθώς η κατάψυξη ωαρίων απαιτεί μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Η ευκολία με την οποία μπορούν να συλλεχθούν ωοθηκικοί ιστοί λαπαροσκοπικά καθιστά τη μεταμόσχευση ωοθηκών μια ελκυστική επιλογή για την αποκατάσταση της γονιμότητας. Μέσω αυτής της μεθόδου, αφαιρείται το εξωτερικό στρώμα της ωοθήκης, ο φλοιός, ο οποίος περιέχει βιώσιμα ωοκύτταρα μέσα σε υγιή ωοθυλάκια. Η διαδικασία, δηλαδή, επιτρέπει την αποθήκευση ανώριμων ωοθυλακίων. Ο φλοιός καταψύχεται σε λεπτές τομές, αποψύχεται και επανατοποθετείται.

Η μέθοδος ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2000 και μέχρι τώρα, στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, αναφέρονται περίπου 180 ορθοτοπικές ή ετεροτοπικές αυτο-μεταμοσχεύσεις κατεψυγμένου ωοθηκικού ιστού, σε γυναίκες με ογκολογικό ιστορικό και ωοθηκική ανεπάρκεια, οι οποίες κατέληξαν σε 96 κυήσεις και 86 γεννήσεις.

Υπάρχουν βέβαια ερωτήματα για τον χρόνο λειτουργίας του μεταμοσχευμένου ιστού και τις διαφορετικές θέσεις μεταμόσχευσης, ενώ, παράλληλα, σημαντική πρόκληση αφορά η μεταμόσχευση της συνολικής ωοθήκης.

Σε ζωντανή μετάδοση για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Η χειρουργική διαδικασία της μεταμόσχευσης ωοθηκικού ιστού στις τρεις Ελληνίδες θα μεταδοθεί για πρώτη φορά ζωντανά στη χώρα μας χάρη στην πρωτοβουλία μιας πλειάδας κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων στον τομέα της Γυναικολογίας, Μαιευτικής και Ογκολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν σχόλια και παρεμβάσεις, συζητώντας διαδραστικά με την επιστημονική ομάδα που έχει την ευθύνη της μεταμόσχευσης, αλλά και της διοργάνωσης. Τη διαδικτυακή συζήτηση εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ΕΕΑΙ) θα συντονίσουν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Πάντος και Κωνσταντίνος Σφακιανούδης.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση στην ιστοσελίδα της Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (https://eeai.gr/).