Το αυξημένο άγχος έχει συνδεθεί με την κακή ψυχολογία και, επιπλέον, έχει αποδειχθεί πως δρα βλαπτικά σε σχέση με την ψυχική μας υγεία, σχετιζόμενο άμεσα με περιπτώσεις όπως η αγχώδης διαταραχή, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια, ενώ έχουν υπάρξει περιπτώσεις που άνθρωποι με άγχος βρέθηκαν στα πρόθυρα του απονενοημένου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ωστόσο, υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να αμβλυνθεί η επίδραση του άγχους και να καταπολεμηθεί αυτός ο τόσο διαδεδομένος εχθρός της ψυχικής μας υγείας.

Πλήθος επιστημονικών ερευνών συνηγορούν πως ένας απλός περίπατος στη φύση και η επαφή μας με το φυσικό περιβάλλον μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας. Μολονότι η λύση ακούγεται υποσχόμενη, στους γρήγορους και αυστηρούς ρυθμούς της καθημερινής ζωής, πώς βρίσκει κανείς τον χρόνο για βόλτα στη φύση;

Τα τελευταία ευρήματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά, αφού διαβεβαιώνουν πως δέκα λεπτά έκθεσης στη φύση είναι αρκετά. Το τελευταίο πόρισμα έρχεται να προστεθεί σε σειρά προηγούμενων ερευνών οι οποίες υπογραμμίζουν τα οφέλη της επαφής με το φυσικό περιβάλλον, όπως μια μελέτη που έδειξε ότι η έκθεση στη φύση για 20 με 30 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα μείωσε τα επίπεδα κορτιζόλης (της ορμόνης «στρες») στο σώμα ή μια άλλη που διαπίστωσε πως ξοδεύοντας τουλάχιστον 120 λεπτά στο φυσικό περιβάλλον, οι συμμετέχοντες ένιωσαν πιο υγιείς και γεμάτοι ευεξία.

Για τις ανάγκες τις πρόσφατης μελέτης, η ερευνητική ομάδα θέλησε να διαπιστώσει τα οφέλη της φύσης στην ψυχική υγεία, εστιάζοντας το ενδιαφέρον στον χρόνο έκθεσης στο φυσικό περιβάλλον και τις σχετικές με τη φύση δραστηριότητες που εξασφάλισαν αυτά τα οφέλη. Συνολικά οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από 14 μελέτες που συνέκριναν την επίδραση του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος στην ψυχική υγεία, στις οποίες είχαν λάβει μέρος 706 φοιτητές ηλικίας 15 έως 30 ετών από την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τη Σουηδία.

Η ανασκόπηση των στοιχείων έδειξε πως για τον ίδιο χρόνο παραμονής στα διαφορετικά περιβάλλοντα, μόλις 10 έως 20 λεπτά (ακόμα και έως 50 λεπτά) στη φύση ήταν επαρκή για παρατηρηθούν σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία των φοιτητών όπως μείωση του καρδιακού ρυθμού, της πίεσης και των επιπέδων κορτιζόλης, ενώ παρουσίασαν βελτιωμένη διάθεση και λιγότερο άγχος.

Παρ’ όλα αυτά, τα ευρήματα αυτών των ερευνών κρίνονται επισφαλή καθώς στην πλειοψηφία τους το δείγμα αποτελούσαν άρρενες φοιτητές από συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Επιπλέον, οι επιστήμονες δεν έλαβαν υπ’ όψιν πιθανές ψυχικές διαταραχές στους συμμετέχοντες κατά την έναρξη της μελέτης καθώς και την κατάσταση ευημερίας τους για να διευκρινιστεί σε ποιες πληθυσμιακές ομάδες τα οφέλη της φύσης είναι σημαντικότερα, ενώ απέτυχαν να αναδείξουν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες που ωφελούν την ψυχική υγεία.