Για πολλούς άνδρες που έχουν διαγνωσθεί με έλλειψη τεστοστερόνης, η απώλεια βάρους μπορεί να αποδειχθεί αρκετά βοηθητική στην αύξηση των επιπέδων της ορμόνης. Υπάρχουν, όμως και κάποιες δίαιτες και συγκεκριμένα αυτές των χαμηλών λιπαρών που είναι πιθανό να σχετίζονται με μικρή αλλά σημαντική μείωση της τεστοστερόνης, υποστηρίζει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Urology.

«Διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες που ακολουθούσαν μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά είχαν χαμηλότερη τεστοστερόνη σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν μια πιο ισορροπημένη διατροφή. Πάντως, η κλινική σημασία των μικρών αυτών διακυμάνσεων της τεστοστερόνης ορού στους διάφορους τύπους διατροφής παραμένει ασαφής», σχολιάζει ο Jake Fantus, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Chicago και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για την αντιμετώπιση της χαμηλής τεστοστερόνης
Ο Δρ. Fantus και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τη διατροφή και τα επίπεδα τεστοστερόνης περισσότερων από 3.100 ανδρών. Βάσει του ιστορικού διατροφής δύο ημερών, το 14,6% των ανδρών πληρούσαν τις προϋποθέσεις της διατροφής χαμηλών λιπαρών, όπως ορίζονται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA). Το 24,4% των ανδρών ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά και λίγες ζωικές πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ ήταν πολύ λίγοι οι άνδρες που ακολουθούσαν διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, επομένως η ομάδα αυτή εξαιρέθηκε από την ανάλυση.

Το μέσο επίπεδο τεστοστερόνης ορού ήταν 435.5 ng/dL, ενώ διαπιστώθηκε ότι η ορμόνη ήταν πιο μειωμένη στους άνδρες που ακολουθούσαν δύο συγκεκριμένες περιοριστικές δίαιτες: κατά μέσο όρο 411 ng/dL για όσους ακολουθούσαν τη διατροφή χαμηλών λιπαρών και 413 ng/dL για όσους ακολουθούσαν τη μεσογειακή.

Οι συσχετισμοί προσαρμόστηκαν και σε άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την τεστοστερόνη, όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος, η σωματική άσκηση και οι ιατρικές συνθήκες, με τα αποτελέσματα μετά να δείχνουν ότι η διατροφή χαμηλών λιπαρών σχετιζόταν σε μεγάλο βαθμό με τη μειωμένη τεστοστερόνη ορού, ενώ η μεσογειακή όχι.

Συνολικά, το 26,8% των ανδρών είχε επίπεδα τεστοστερόνης χαμηλότερα των 300 ng/dL, αλλά παρά τη διαφορά στα μέσα επίπεδα, η αναλογία των ανδρών με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης ήταν παρόμοια σε όλες τις διατροφικές ομάδες.

Ποια είναι, λοιπόν, η καλύτερη διατροφή για τους άνδρες που παρουσιάζουν έλλειψη τεστοστερόνης; Η απάντηση δεν είναι ακόμη οριστική, σύμφωνα με τους συγγραφείς. Στους υπέρβαρους ή παχύσαρκους άνδρες, τα οφέλη της διατροφής χαμηλών λιπαρών για την υγεία υπερέχουν κατά πολύ της μικρής μείωσης στην τεστοστερόνη. Αντίθετα, για τους άνδρες που έχουν φυσιολογικό βάρος, η αποφυγή της διατροφής χαμηλών λιπαρών «μπορεί να αποτελέσει ένα λογικό στοιχείο» στην πολυεπίπεδη προσέγγιση της αύξησης της τεστοστερόνης.

Οι επιστήμονες τονίζουν, τέλος, ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα συμπεράσματά τους και να προσδιορίσουν το μηχανισμό μέσω του οποίου οι περιοριστικές σε λιπαρά δίαιτες μειώνουν την τεστοστερόνη.