Έφηβες με κλινικά συμπτώματα άγχους βρίσκονται πιο κοντά στην παρουσίαση διατροφικών διαταραχών, κατέληξε η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Eating Disorders Review. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Bristol εξέτασαν την παθολογία των αγχωδών διαταραχών και τα σοβαρά περιστατικά αφαγίας (έως και ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή) σε 2.406 έφηβες.

Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους, στην ηλικία των 13 έως 18 ετών, αποκάλυψαν ότι οι έφηβες που είχαν παρουσιάσει συμπτώματα αγχώδους διαταραχής δύο χρόνια νωρίτερα, διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο ανορεξίας σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν εμφανίσει άγχος ή άλλους παράγοντες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο διαταραχής της διατροφικής συμπεριφοράς. Η νηστεία φάνηκε να προμηνύει την εμφάνιση νευρικής ανορεξίας στο πληθυσμιακό δείγμα, συσχετίζοντας έτσι το άγχος με τις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης πρόωρων συμπτωμάτων διατροφικών διαταραχών.

Η Δρ Caitlin Lloyd, επικεφαλής της πρόσφατης μελέτης, η οποία ολοκλήρωσε την έρευνα στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε: «Ενώ γνωρίζουμε χρόνια τώρα τη σύνδεση των αγχωδών διαταραχών με τη νευρική ανορεξία, τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν πως το άγχος προηγείται των επεισοδίων αφαγίας και ως εκ τούτου μπορεί να καταδείξει ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν διατροφικές διαταραχές».

Ωστόσο, η Δρ Lloyd, επισημαίνει την ανάγκη βαθύτερης μελέτης για τις αιτιώδεις σχέσεις ανάμεσα στις διαταραχές αυτές, καθώς επίσης και τη διεύρυνση της έρευνας με τη συμπερίληψη νέων ανδρών στο πληθυσμιακό δείγμα.

«Η καλύτερη κατανόηση των διαταραγμένων διατροφικών συμπεριφορών και των διατροφικών διαταραχών είναι αναγκαία για μεγαλύτερη επιτυχία στον τομέα της πρόληψης. Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, επίσης, αν αναλογιστούμε τους κινδύνους που ενέχουν οι διατροφικές διαταραχές, με την ανορεξία υπεύθυνη για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας ανάμεσα στις ψυχιατρικές διαταραχές».