Είναι γνωστό πως η παχυσαρκία σχετίζεται με μειωμένη ορχική λειτουργία, ενώ ενδέχεται να προκαλεί μείωση των ανδρογόνων και υπογονιμότητα. Τώρα είναι ξεκάθαρο πως τα γεύματα με πρόχειρο φαγητό που καταναλώνονται από παχύσαρκους ή υπέρβαρους άνδρες έχουν άμεση και αρνητική επίδραση στην ορχική απόδοση και την παραγωγή τεστοστερόνης.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Flinders και το UniSA έχουν βρει ότι η υψηλή πρόσληψη λιπαρών που περιέχονται στα πρόχειρα γεύματα έχει σημαντικά αρνητική επίδραση στα επίπεδα τεστοστερόνης ορού των ανδρών.

Η έρευνά τους για την επίδραση του διατροφικού λίπους στην ορχική ενδοκρινική λειτουργία έδειξε ορισμένα αποτελέσματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Παρατηρήθηκε πως η κατανάλωση πρόχειρου γεύματος υψηλού σε λιπαρά, το οποίο αποτελεί κοινή πρακτική για τους παχύσαρκους άνδρες, οδηγούσε σε μείωση κατά 25% στην τεστοστερόνη ορού εντός μίας ώρας από το γεύμα, με τα επίπεδα να παραμένουν χαμηλά ακόμα κι αν ο άνδρας δεν έτρωγε κάτι άλλο για τις επόμενες τέσσερις ώρες.

Τα αποτελέσματα αυτά, που αφορούν μόνο παχύσαρκους και υπέρβαρους άνδρες και μάλλον δεν αφορούν τους άνδρες φυσιολογικού βάρους, δείχνουν ότι η διέλευση του λίπους από την εντερική οδό προκαλεί μία απόκριση που οδηγεί σε μεταγευματική μείωση της τεστοστερόνης.

«Οι παρατηρηθείσες πτώσεις στην τεστοστερόνη ορού, είναι πιθανό να είναι κομβικής σημασίας για τους παχύσαρκους ή γηραιότερους άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης», δήλωσε ο Καθηγητής Kelton Tremellen, εκ των επικεφαλής της έρευνας μαζί με τη Δρ. Karma Pearce

«Αυτοί οι άνδρες είναι πιθανό να μπαίνουν σε μια κατάσταση συνεχούς υπογοναδισμού αν καταναλώνουν συχνά γεύματα και σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Αυτό θα έχει μία ξεκάθαρα αρνητική επίδραση τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική τους ευεξία, και πιθανώς στη γονιμότητά τους.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι αυτοί οι άνδρες θα έπρεπε να μειώσουν την πρόσληψη λίπους και να αποφεύγουν τα σνακ μεταξύ των γευμάτων για να βελτιστοποιήσουν την ορχική τους λειτουργία», κατέληξαν οι ερευνητές.