Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να συνεχίσουμε να τρώμε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας σύμφωνα με τις συνήθειες μας, χωρίς να χρειαστεί να περιορίσουμε την κατανάλωσή του υποστηρίζεται σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο  Annals of Internal Medicine

Στο απρόσμενο αυτό συμπέρασμα που εγείρει πράγματι πολλά ερωτηματικά για το πόσο ασφαλής για την υγεία μας είναι η κατανάλωση κόκκινου, αλλά κυρίως επεξεργασμένου κρέατος, κατέληξε διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τους επιστήμονες των Πανεπιστημίων Dalhousie και McMaster μετά τη συστηματική επισκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τέσσερις συστηματικές ανασκοπήσεις που εστίασαν σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες και παρατηρητικές μελέτες εξετάζοντας την επίδραση του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος στο καρδιομεταβολικό προφίλ και τα κρούσματα καρκίνου.

Κι ενώ μέχρι τώρα γνωρίζαμε και ακούγαμε διαρκώς από τα χείλη των επιστημόνων ότι πρέπει να περιορίσουμε το κόκκινο κρέας και να αποφεύγουμε το επεξεργασμένο, τώρα σύμφωνα με το νέο επιστημονικό πόρισμα μπορούμε να συνεχίσουμε να τα καταναλώνουμε άφοβα!

Σε ποια ακριβώς συμπεράσματα κατέληξαν οι Καναδοί ερευνητές και πόση επίγνωση έχουν οι ίδιοι για την ανατροπή που φέρνουν στο τραπέζι μας;

Με βάση την ανασκόπηση 12 μελετών σε δείγμα 54.000 ατόμων οι ερευνητές δεν βρήκαν στατιστικά σημαντική σχέση ή σοβαρό συσχετισμό ανάμεσα στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη ή καρκίνου.

Σε τρεις συστηματικές ανασκοπήσεις μελετών κοόρτης εκατομμυρίων ανθρώπων, παρατηρήθηκε μικρή μείωση του κινδύνου μεταξύ όσων είχαν τρεις ή λιγότερες μερίδες κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα και πάλι όμως ο συσχετισμός ήταν αβέβαιος.

Οι συγγραφείς έκαναν μια ακόμη συστηματική ανασκόπηση μελετώντας τις στάσεις και τις απόψεις των ανθρώπων αναφορικά με την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι τρώνε κρέας επειδή το βλέπουν ως υγιεινή επιλογή, τους αρέσει η γεύση του και δεν θέλουν να αλλάξουν τη διατροφή τους.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι όπως τουλάχιστον φαίνεται βάσει των στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν, οι ερευνητές δεν διαχωρίζουν το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας, πρόκειται ωστόσο για δύο τελείως διαφορετικά είδη η κατανάλωση των οποίων όπως τουλάχιστον δείχνουν προηγούμενες μελέτες δεν επιβαρύνει στον ίδιο βαθμό την υγεία, με το επεξεργασμένο κρέας (δηλαδή τα αλλαντικά) να θεωρείται πολύ πιο επικίνδυνο για την υγεία.

Ο Δρ. Bradley Johnston εκ των συγγραφέων της ανασκόπησης, υπεύθυνος συγγραφέας για την αλληλογραφία και επίκουρος καθηγητής υγείας και επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Dalhousie  σχολίασε ότι η ερευνητική ομάδα έχει επίγνωση του ότι η εργασία της είναι αντίθετη με τις τρέχουσες διατροφικές οδηγίες.

Προσθέτει ωστόσο ότι στην έρευνά τους εστίασαν αποκλειστικά στα οφέλη υγείας και δεν έλαβαν υπόψη την κατάσταση των ζώων ή ζητήματα αναφορικά με το περιβάλλον όταν έκαναν τις συστάσεις τους. Παρ΄όλα αυτά προσέθεσε ότι πολλά από τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής της έρευνάς τους έχουν εξαλείψει ή μειώσει την ατομική τους κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος.

Η ερευνητική επιτροπή απαρτίζεται από 14 μέλη από επτά χώρες και βασίστηκε σε μια αυστηρή συστηματική μεθοδολογία για την ανασκόπηση, ενώ ο επικεφαλής της επιτροπής Gordon Guyatt καθηγητής στο Πανεπιστήμιο McMaster σχολίασε ότι «υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον για την διατροφή και το ζήτημα του κόκκινου κρέατος. Οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να παίρνουν αποφάσεις για τη διατροφή τους με βάση την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση».

Παρά τα επιστημονικά εχέγγυα για την αξιοπιστία των αναλυτικών μεθόδων που ακολουθήθηκαν και το αδιάσειστο των συμπερασμάτων στα οποία κατέληξαν οι ερευνητές ωστόσο, το ερώτημα, πιστεύουμε, παραμένει: είναι όντως αυτή η καλύτερη δυνατή πληροφόρηση;