Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον δημιούργησαν ένα συστατικό που αναπλάθει το προστατευτικό περίβλημα των νευρώνων το οποίο φθείρεται σε σοβαρές νόσους όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Glia οι επιστήμονες περιγράφουν την επιτυχημένη δοκιμή του εν λόγω συστατικού σε ποντίκια, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει την δοκιμασία του και σε ένα σπάνιο πληθυσμό πιθήκων μακάκων στο OSHU Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Θηλαστικών του Όρεγκον οι οποίοι εκδηλώνουν μια νόσο παρόμοια της πολλαπλής σκλήρυνσης σε ανθρώπους.

«Πιστεύω θα ξέρουμε σε ένα χρόνο εάν αυτό είναι το κατάλληλο φάρμακο που θα δοκιμαστεί σε κλινικές μελέτες» είπε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Larry Sherman καθηγητής του OSHU στο Τμήμα Νευροεπιστημών και συμπληρώνει «Εάν δεν είναι γνωρίζουμε ήδη από τις μελέτες σε πειραματόζωα ότι αυτή η προσέγγιση είναι αποτελεσματική, οπότε το ερώτημα είναι εάν αυτό το φάρμακο μπορεί να προσαρμοστεί στους μεγαλύτερους ανθρώπινους εγκεφάλους».

Έχει προηγηθεί έρευνα βάθους δεκαετίας από το εργαστήριο του Δρ. Sherman όπου αρχικά ανακαλύφθηκε ότι το υαλουρονικό οξύ είναι ένα μόριο που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση. Οι επιστήμονες συνέδεσαν την συσσώρευση υαλουρονικού οξέος με την αποτυχία των ολιγοδενδροκυττάρων- των υπεύθυνων για την παραγωγή μυελίνης κυττάρων – να ωριμάσουν. Υπενθυμίζουμε ότι η μυελίνη είναι η λιποειδής ουσία που περιβάλλει το νευράξονα των  νευρικών ινών. Η παρουσία της βελτιώνει την αποδοτικότητα με την οποία οι άξονες άγουν τα δυναμικά ενέργειας, ειδικά στις μεγάλες αποστάσεις που τα νεύρα διασχίζουν μεταξύ του εγκεφάλου και των άκρων.

Οι βλάβες της μυελίνης συσχετίζονται με την Πολλαπλή Σκλήρυνση, τους εγκεφαλικούς τραυματισμούς και ορισμένες μορφές άνοιας όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Οι επόμενες έρευνες από το εργαστήριο του Δρ. Sherman έδειξαν ότι τα κατεστραμμένα τμήματα υαλουρονικού οξέος από την υαλουρονιδάση (ένζυμο της τάξεως των υδρολασών) απέτρεπαν την ενεργοποίηση των γονιδίων παραγωγής μυελίνης που διαθέτουν τα ολιγοδενδροκύτταρα.

Η εν λόγω ανακάλυψη οδήγησε τους ερευνητές στην αναζήτηση τρόπων που μπλοκάρουν την δραστηριότητα της υαλουρονιδάσης και προάγουν την επαναμυελίνωση.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας μια διεθνής ομάδα ερευνητών υπό την καθοδήγηση του OSHU εργαζόταν για την ανάπτυξη ενός συστατικού που εξουδετερώνει την υαλουρονιδάση στον εγκέφαλο των ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση και άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους, ως εκ τούτου ανανεώνοντας την ικανότητα των πρόδρομων κυττάρων να ωριμάσουν σε υπεύθυνα για την παραγωγή μυελίνης ολιγοδενδροκύτταρα.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνά τους ένα τροποποιημένο φλαβονοειδές – μια κατηγορία χημικών που βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά επιτελεί αυτόν ακριβώς τον ρόλο. Το υπό μελέτη συστατικό, που ονομάζεται S3, αντιστρέφει την δράση του υαλουρονικού οξέος προάγοντας την επαναμυελίνωση στα ποντίκια.

Η δοκιμή του συστατικού δεν δείχνει μόνο ότι η μυελίνη επαναδημιουργείται, αλλά παράλληλα προκαλεί την ολοένα και μεγαλύτερη δραστηριότητα των νευραξόνων, που είναι και ένας επιθυμητός λειτουργικός στόχος.

Αναμένεται να δοκιμαστεί η δράση του S3 στους μακάκους πιθήκους με συμπτώματα αντίστοιχα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης στους ανθρώπους.