Μια νέα μεγάλη μελέτη που δημοσιεύεται στο The Lancet επιβεβαιώνει ότι μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά, λαχανικά και φρούτα, εν ολίγοις δηλαδή οι φυτικές ίνες, μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρκίνο ή καρδιακή νόσο.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Andrew Reynolds από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία αξιολόγησαν τα αποτελέσματα 185 ερευνών παρατήρησης που είχαν γίνει σε τα τελευταία 40 χρόνια καθώς και άλλες 58 κλινικές μελέτες με δείγμα πάνω από 4.600 συμμετέχοντες.

Τα άτομα με την μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη τύπου 2 και/ή καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 16-24%.

Για κάθε επιπλέον 8 γραμμάρια φυτικών ινών που κατανάλωνε το άτομο, ο κίνδυνο των προαναφερόμενων ασθενειών μειωνόταν επιπλέον κατά 5-27%

«Τα οφέλη των φυτικών ινών για την υγεία μας υποστηρίζονται από έρευνες ενός αιώνα και περισσότερο», σχολιάζει ο Δρ. Reynolds και προσθέτει ότι, αυτό που είναι πραγματικά εκπληκτικό είναι το εύρος των παθήσεων που βελτιώνονται χάρη σε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.

Ωστόσο, η μεγάλη αυτή ανασκόπηση διαπίστωσε ότι παγκοσμίως οι άνθρωποι δυστυχώς προσλαμβάνουν λιγότερα από 20 γρ. φυτικών ινών καθημερινά.

Αλλά με την πρόσληψη 25-29 γρ. την ημέρα μπορεί κανείς να έχει ένα καλό σημείο εκκίνησης για την προστασία του οργανισμού του. Και δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτό, καθώς 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης έχει 2 γρ. φυτικών ινών, 1 φλιτζάνι βρασμένο μπρόκολο 5 γρ., 1 μεσαίου μεγέθους πορτοκάλι 3 γρ. και 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα μαυρομάτικα φασόλια 15 γρ.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι για κάθε επιπλέον 15 γρ. φυτικών ινών σε καθημερινό επίπεδο μειωνόταν ο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από 2% έως 19%.