*Γράφει η κ. Φλώρα Λουκιανού, Κλινική Διαιτολόγος – Αθλητική Διατροφολόγος

Ο οπισθοστερνικός καύσος (μια κατάσταση γνωστή και ως «καούρα») εμφανίζεται ως ένα ενοχλητικό αίσθημα καψίματος στο στήθος που συχνά συνοδεύεται από ξινή γεύση. Το αίσθημα αυτό οφείλεται στην παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου από το στομάχι προς τον οισοφάγο λόγω χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα.

Κάνοντας τις κατάλληλες διατροφικές προσαρμογές μπορείτε να βοηθηθείτε στην καλύτερη διαχείριση της καούρας.

Συγκεκριμένα, οι παρακάτω τροφές φαίνεται να επιδεινώνουν τα συμπτώματα της καούρας και καλό είναι να τις αποφεύγετε:

Τροφές πλούσιες σε λιπαρά. Το junk food, τα σφολιατοειδή, τα κρουασάν, τα μπισκότα και τα τηγανητά φαγητά καλό είναι να τα αποφεύγετε. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και τα λιπαρά τυριά, όπως η γραβιέρα ή η παρμεζάνα. Οι τροφές αυτές, λόγω των λιπαρών που περιέχουν, καθυστερούν την κένωση του στομάχου και εντείνουν το αίσθημα της καούρας.
Καφεΐνη: Ο καφές και τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη προκαλούν χαλάρωση στον κατώτατο οισοφαγικό σφιγκτήρα και επιδεινώνουν την καούρα.
Όξινα τρόφιμα: Τα εσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, το μανταρίνι και άλλες όξινες τροφές όπως το λεμόνι, η ντομάτα, η σάλτσα ντομάτας και οι χυμοί τους προκαλούν συμπτώματα παλινδρόμησης.
Πικάντικα τρόφιμα: Η μεγάλη ποσότητα μπαχαρικών και καρυκευμάτων στα φαγητά, όπως το πιπέρι, το τσίλι, το μπούκοβο, καθώς και ορισμένα λαχανικά, όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο συνήθως εντείνουν την καούρα.
Σοκολάτα: Η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση στον κατώτερο σφιγκτήρα του οισοφάγου και να αυξήσει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Αλκοόλ, Δυόσμος και Μέντα: Τα αλκοολούχα ποτά, όπως το κρασί, η μπύρα, το ουίσκι, η βότκα κ.α., καθώς και ο δυόσμος και η μέντα, συχνά επιδεινώνουν τα συμπτώματα καούρας
Ανθρακικό: Τα αναψυκτικά, η σόδα και γενικά τα ποτά που περιέχουν ανθρακικό χαλαρώνουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα και προκαλούν καούρες.

Ταυτόχρονα, μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές που φαίνεται να βοηθούν στην αντιμετώπιση της καούρας:
Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Φρούτα, όπως η μπανάνα, το μήλο και το αχλάδι, τα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως μειώνουν τα συμπτώματα της καούρας.
• Το κεφίρ και το χαμηλό σε λιπαρά γιαούρτι περιέχουν προβιοτικά και βοηθούν στην αντιμετώπιση της καούρας.
• Το άπαχο κρέας, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και τα ψάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και εμποδίζουν τη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα.
• Τα «καλά» λιπαρά οξέα που περιέχονται στο ελαιόλαδο, τα λιπαρά ψάρια, τους ξηρούς καρπούς, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της καούρας.
• Η μαστίχα Χίου φαίνεται να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα του οπισθοστερνικού καύσου.

Γενικότερα, υπάρχουν και ορισμένες αλλαγές του τρόπου ζωής, που όταν εφαρμόζονται, μειώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Για να περιορίσετε την εμφάνιση της καούρας λοιπόν, προσπαθήστε να:

Αποφύγετε την κατάκλιση για 2-3 ώρες μετά το γεύμα
Μειώσετε το βάρος σας αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι
Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα, που να μην απέχουν μεταξύ τους περισσότερο από περίπου 3 ώρες
Σταματήσετε το κάπνισμα
Μειώσετε το άγχος
Μασάτε καλά, χωρίς βιασύνη την τροφή σας
Επιλέγετε φαρδιά ρούχα
Αποφύγετε την έντονη άσκηση αμέσως μετά τα γεύματα
Μην καταναλώνετε νερό ταυτόχρονα με τα γεύματα

Επειδή σε κάθε άτομο η εμφάνιση της καούρας επηρεάζεται από διαφορετικούς παράγοντες και συνήθειες, είναι απαραίτητο οι συστάσεις να εξατομικεύονται.

H Φλώρα Λουκιανού, Κλινική Διαιτολόγος – Αθλητική Διατροφολόγος

Διαβάστε επίσης:

Καούρες: Πέντε αποτελεσματικές κινήσεις που ανακουφίζουν

Η τροφή-φάρμακο που ανακουφίζει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Βαρυστομαχιά: Τρεις κινήσεις που ανακουφίζουν άμεσα