Ενέσιμο φάρμακο ελαχιστοποιεί σχεδόν κατά το ήμισυ τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε online στο New England Journal of Medicine, και τα οποία παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο Καρδιολογίας στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

Το σκεύασμα είναι σχεδιασμένο με τεχνολογία LICA (ligand-conjugated antisense medicine). Πρόκειται για ένα ερευνητικό φάρμακο σχεδιασμένο να αναστέλλει την παραγωγή της apoC-3 σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο νόσου λόγω αυξημένων επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα. Το εν λόγω φάρμακο στοχεύει το mRNA στο γονίδιο που κωδικοποιεί την απολιποπρωτεΐνη C-3 .

Στη μελέτη, οι ερευνητές επιστράτευσαν 154 ενήλικες που λάμβαναν ήδη αγωγή για τον έλεγχο της χοληστερόλης.  Τους χώρισαν σε τρεις ομάδες και τους χορήγησαν είτε εικονικό φάρμακο (placebo) είτε τη νέα φαρμακευτική ουσία σε χαμηλή ή υψηλή δόση σε ενέσιμη μορφή, ανά τέσσερις εβδομάδες επί ένα έτος.

H υπό μελέτη ενέσιμη ουσία ελαχιστοποίησε τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο 49% με τη δόση των 50mg και κατά 53% με τη χορήγηση των 80mg, σε σύγκριση με τη μείωση που επέφερε το εικονικό φάρμακο (placebo).

Το φάρμακο μείωσε επίσης τα επίπεδα της απολιποπρωτεΐνης Β – μια πρωτεΐνη που μεταφέρει την επιβλαβή χοληστερόλη στην κυκλοφορία του αίματος – κατά περίπου 18% και μείωσε τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης κατά 23% έως 25%.

Το ενέσιμο φάρμακο αναστέλλει τη δραστηριότητα του APOC3, ενός γονιδίου που συνήθως περιορίζει την ικανότητα του ήπατος να αποβάλει τα τριγλυκερίδια από την κυκλοφορία του αίματος, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η αναστολή του APOC3, σύμφωνα με τον ερευνητή Δρ. Brian Bergmark του Τμήματος Καρδιαγγειακής Ιατρικής του Νοσοκομείου Brigham and Women’s μπορεί να συμβάλει σε αποτροπή του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Διαβάστε επίσης:

Τριγλυκερίδια – Χοληστερόλη: Τα δαμάζουμε και προφυλάσσουμε καρδιά και μυαλό

Τριγλυκερίδια: Πέντε τρόποι να τα ρίξουμε χαμηλά

Τα δημοφιλή ροφήματα που αυξάνουν χοληστερόλη και τριγλυκερίδια