‘Ενας στους δέκα άνδρες εκτιμάται πως θα αντιμετωπίσει προβλήματα στυτικής λειτουργίας κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του, με πρόσφατη μελέτη να αναδεικνύει έναν παράγοντα του περιβάλλοντος που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σεξουαλική ζωή των ανδρών.

Σύμφωνα με ερευνητές από την Κίνα, οι άνδρες που κατοικούν σε μεγάλες πόλεις ενδεχομένως να έρθουν αντιμέτωποι με το φαινόμενο της στυτικής δυσλειτουργίας ή της πρόωρης εκσπερμάτισης, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Όπως απέδειξαν μάλιστα οι δοκιμές, οι εξωστρεφείς άνδρες με φυσιολογικό βάρος που έπιναν αλκοόλ ή κάπνιζαν, κινδύνευαν περισσότερο.

Η επιστημονική ομάδα της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hazardous Materials, παρακολούθησε περισσότερους από 5.000 άνδρες, οι οποίοι ανέφεραν προσωπικές πληροφορίες σχετικά με τη γενική τους υγεία και την σεξουαλική τους ζωή. Αντίστοιχα, αξιολογήθηκαν και τα μέσα επίπεδα έξι ρύπων σε κοντινή απόσταση από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια ενός χρόνου. Σε αυτούς συμπεριλήφθηκαν τρεις ρύποι που έχουν ήδη συσχετιστεί με προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις και η άνοια: τα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μm (PM2,5), το διοξείδιο του αζώτου (NO2) και το διοξείδιο του θείου (SO2).

Μικροσκοπικά σωματίδια, όπως αυτά, εκλύονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και τους καυστήρες ξύλου ή τα τζάκια και μπορούν να φτάσουν από τους πνεύμονες στην κυκλοφορία του αίματος.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου Anhui από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στα ερωτηματολόγια σχετικά με τη συχνότητα και τη διατήρηση της στύσης, οι άνδρες που εκτέθηκαν στα υψηλότερα μέσα επίπεδα NO2 είχαν τη χειρότερη στυτική λειτουργία. Τα υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου που καταγράφηκαν στη μελέτη ήταν 30 μg/m3. Αντίστοιχα, οι άνδρες που εκτέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα PM2.5 σημείωσαν χειρότερη βαθμολογία σε ένα ερωτηματολόγιο για την πρόωρη εκσπερμάτιση.

Η ερευνητική ομάδα, σχολιάζοντας αυτά τα αποτελέσματα, εικάζει ότι οι ρύποι ενδεχομένως να προκαλούν μια «φλεγμονώδη αντίδραση», που συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η σεξουαλική ζωή των αντρών.

«Τα άτομα με φυσιολογικό βάρος είναι πιθανό να συμμετέχουν σε περισσότερες υπαίθριες δραστηριότητες σε σύγκριση με τους υπέρβαρους άνδρες. Αντίστοιχα, όσοι περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους έχουν αυξημένη έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους» επισημαίνουν οι ερευνητές, εξηγώντας τα αποτελέσματα σχετικά με τους άντρες που επηρεάζονται περισσότερο από τις συνθήκες της ατμόσφαιρας. Τα ευρήματα, ωστόσο, βασίστηκαν σε αναφορές των συμμετεχόντων, επομένως αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεροληπτικά αποτελέσματα. Όσον αφορά τους υπόλοιπους ατμοσφαιρικούς ρύπους, δε διαπιστώθηκαν στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις με την ανδρική σεξουαλική λειτουργία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ζητήσει εδώ και καιρό από τις χώρες να λάβουν αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία θεωρείται ότι σκοτώνει περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης: 

Η προσωπικότητα που φρενάρει τη στυτική λειτουργία και τις επιδόσεις

Στυτική δυσλειτουργία: Πέντε φυσικοί τρόποι να την ξεπεράσουμε

Στυτική δυσλειτουργία: Η συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 50%