Μια πιο απλή και γρήγορη λύση για τον εντοπισμό του καρκίνου του στόματος, ως εναλλακτική στις επώδυνες και παρεμβατικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα, δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη μορφή ενός γλειφιτζουριού με γεύση.

Μέχρι στιγμής, μια από τις στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του καρκίνου του στόματος γίνεται με την τοποθέτηση μιας εύκαμπτης κάμερας στην άκρη ενός σωλήνα που διέρχεται από τη μύτη ή το στόμα και τη λήψη βιοψίας για εξέταση. Εκτός από επεμβατική, η συγκεκριμένη μέθοδος είναι επώδυνη και χρονοβόρα, απαιτώντας και τις εξειδικευμένες δεξιότητες ενός ενδοσκόπου.

Photo: Shutterstock

Το γλειφιτζούρι που αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ κατασκευάζεται από ένα υλικό, γνωστό και ως έξυπνη υδρογέλη. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η υδρογέλη λειτουργεί σα δίχτυ ψαρέματος «ψαρεύοντας» τις πρωτεΐνες -μαζί με το σάλιο- που θα μπορούσαν να αποτελούν βιοδείκτες του καρκίνου. Το «δίχτυ» μπορεί αργότερα να κοπεί στο εργαστήριο για να απελευθερωθούν οι πρωτεΐνες για ανάλυση. Οι ασθενείς θα πρέπει απλά να τοποθετήσουν στο στόμα τους το γλειφιτζούρι, όπως θα έκαναν με ένα κανονικό, μεταφέροντας ένα δείγμα σάλιου στην υδρογέλη.

Η Δρ Ruchi Gupta, αναπληρώτρια καθηγήτρια βιοαισθητήρων στη Σχολή Χημείας του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε ότι «η έξυπνη υδρογέλη έχει πραγματικά συναρπαστικές δυνατότητες στη διάγνωση του καρκίνου του στόματος, καθώς μπορεί εύκολα να σχηματοποιηθεί για να εντοπίσει τις πρωτεΐνες στο σάλιο. Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που ξεκινάμε την επόμενη φάση αυτού του έργου. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε και οι πρώτοι που θα κατασκευάσουμε μια συσκευή που θα είναι πολύ πιο φιλική στη διάγνωση του καρκίνου του στόματος για τους ασθενείς και πιο εύκολη για τους γενικούς γιατρούς».

Η ερευνητική ομάδα εξετάζει επί του παρόντος τη λειτουργία σε διαφορετικές ομάδες ατόμων για να καθοριστούν οι γεύσεις που θα έχουν τα γλειφιτζούρια.

Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση 350.000 λιρών από το Cancer Research UK και το Συμβούλιο Έρευνας Μηχανικών και Φυσικών Επιστημών. Ο Δρ Iain Foulkes, εκτελεστικός διευθυντής έρευνας και καινοτομίας στο Cancer Research UK, δήλωσε: «Η βιοψία και η ρινοενδοσκόπηση είναι το χρυσό πρότυπο για τη διάγνωση του καρκίνου του στόματος, αλλά απαιτεί μεγάλη επιδεξιότητα για τη διενέργειά τους, ενώ μπορεί να γίνει δυσάρεστη για τους ασθενείς. Γι’ αυτό, χρειαζόμαστε μια εξέταση ακριβείας, ταχύτερη και φιλικότερη που θα συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος».

Διαβάστε επίσης:

H σεξουαλική πρακτική που τετραπλασιάζει τις πιθανότητες καρκίνου

Καρκίνος Στοματοφάρυγγα: Καινοτόμο τεστ τον ανιχνεύει πριν τα συμπτώματα

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης του στόματος