Μια επικίνδυνη νόσος η πρόληψη της οποίας συχνά αμελείται λόγω ελλιπούς ενημέρωσης είναι ο καρκίνος του στόματος. Η πάθηση που μπορεί να εκδηλωθεί στον στοματοφάρυγγα (μάγουλα, γλώσσα, χείλη, υπερώα, αμυγδαλές) και τον λαιμό (τράχηλος), δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τον εντοπισμό της καθώς τα συμπτώματά της, μεταξύ των οποίων αιμορραγία και πληγές στη στοματική κοιλότητα, μούδιασμα στο κάτω χείλος και το πηγούνι ή αλλοιώσεις στη φωνή, δεν είναι πάντα ευδιάκριτα και ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια, εξηγεί ο Δρ Al-Khudari, χειρουργός κεφαλής και τραχήλου στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush.

Αν και κάποια στοιχεία σχετικά με την ασθένεια είναι ανησυχητικά – αυξανόμενος επιπολασμός σε ηλικίες κάτω των 50 ετών -ακόμη και σε νέους 20 έως 40 ετών-, μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης άλλου παρεμφερούς τύπου καρκίνου για πρώην ασθενείς με καρκίνο του στόματος -, τα ευχάριστα νέα είναι ότι ακόμη και σε προχωρημένο στάδιο κάποιοι τύποι καρκίνου του στόματος είναι ιάσιμοι, ενώ στην αποτροπή εμφάνισής τους μπορούν να συμβάλουν απλές παρεμβάσεις στον καθημερινό τρόπο ζωής, σύμφωνα με τον Δρ  Al-Khudari.

1. Πείτε όχι στο κάπνισμα

Η διάρκεια και η συχνότητα του καπνίσματος αυξάνει αναλογικά τον κίνδυνο κεφαλής και τραχήλου. Πρoϊόντα όπως ο καθαρός καπνός υπό μορφήν σκόνης καπνού που εισπνέεται από τη μύτη ή μασώμενου καπνού που άρχονται σε άμεση επαφή με τη στοματική κοιλότητα μπορούν να προκαλέσουν λευκοπλακία, ένα είδος προκαρκινικής βλάβης που μοιάζει με λευκή πλάκα. Επιπλέον, ο καθαρός καπνός περιέχει χημικές ουσίες καταστρέφουν ένα συγκεκριμένο αντικαρκινικό γονίδιο.

2. Μετριάστε την κατανάλωση αλκοόλ

Η συχνότητα κατανάλωσης και η ποσότητα αλκοόλ αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου όπως και το κάπνισμα, αναλογικά. Το αλκοόλ δρα αρνητικά στην αντικαρκινική άμυνα του οργανισμού. Όπως επισημαίνουν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, πάνω από 3,5 ποτά την ημέρα διπλασιάζουν ή τριπλασιάζουν ακόμα τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος.

3. Μην αμελείτε τον οδοντίατρο

Οι οδοντίατροι μπορούν συχνά να εντοπίσουν προειδοποιητικά σημάδια όπως βλάβες και να σας κατευθύνουν προς την κατάλληλη ιατρική ειδικότητα για να προλάβετε κάποια αρνητική εξέλιξη. Επιπλέον, ο Δρ Al-Khudari υπενθυμίζει τη σημασία του τακτικού βουρτσίσματος των δοντιών και της χρήσης οδοντικού νήματος για υγιή δόντια και στόμα.

4. Εμβολιαστείτε έναντι του ιού HPV

O ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) σχετίζεται άμεσα με στοματοφαρυγγικούς καρκίνους, ιδιαίτερα στο πίσω μέρος του στόματος. Η επίπτωση της πάθησης είναι μεγαλύτερη για τους άνδρες ηλικίας περίπου 50 έτων και τα συμπτώματα είναι συνήθως περιορισμένα, όπως ένα μόνιμο οίδημα στον λαιμό.

Το εμβόλιο κατά του HPV που προφυλάσσει από δύο επικίνδυνα στελέχη του ιού και συστήνεται πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής, αποτελεί ένα σημαντικό όπλο για τη μείωση των περιστατικών καρκίνου.

5. Προφυλάξτε τα χείλη σας από τον ήλιο

Ο καρκίνος χειλέων  συνδέεται άμεσα με την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, επομένως όσοι εκτίθενται για πολλές ώρες ή έχουν ιστορικό εγκαυμάτων πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, επισημαίνει ο Δρ Al-Khudari και συστήνει αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο κατά τις ώρες αιχμής (10 π.μ. – 2 μ.μ.), χρήση προστατευτικού βάλσαμου για τα χείλη με δείκτη αντηλιακής προστασίας στους εξωτερικούς χώρους και επάλειψη ξανά μετά το φαγητό ή το ποτό και, τέλος, χρήση καπέλων που σκιάζουν επαρκώς το πρόσωπο.

Διαβάστε επίσης

H σεξουαλική πρακτική που τετραπλασιάζει τις πιθανότητες καρκίνου

Καρκίνος Στοματοφάρυγγα: Καινοτόμο τεστ τον ανιχνεύει πριν τα συμπτώματα

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης του στόματος