Μια απλή αιματολογική εξέταση συνδυαστικά με ένα ψηφιακό εργαλείο, που ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, μπορεί να αποκαλύψει τον κίνδυνο εμφράγματος έξι μήνες νωρίτερα. Σύμφωνα με τη δημοσίευσή τους στο περιοδικό Nature Cardiovascular Researchη νέα μέθοδος επιλύει ένα πρόβλημα των προηγούμενων ερευνών: εντοπίζει τους παράγοντες κινδύνου χωρίς την ανάγκη παρακολούθησης πέντε έως δέκα ετών και χωρίς να προαπαιτείται η σταθερότητά τους στον χρόνο.

«Γνωρίζουμε ότι ο χρόνος λίγο πριν από το έμφραγμα έχει μεγάλη δυναμική. Για παράδειγμα, οι πιθανότητες εμφράγματος διπλασιάζονται τον μήνα που έπεται ενός διαζυγίου και ο κίνδυνος θανατηφόρου καρδιακού επεισοδίου πενταπλασιάζεται την εβδομάδα μετά τη διάγνωση του καρκίνου» εξηγεί ο λέει επικεφαλής ερευνητής Johan Sundström, καρδιολόγος και καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.

Με μια ομάδα ερευνητών από την Ευρώπη, μελέτησε την υπόθεση ότι αρκετές μια σειρά από σημαντικές βιολογικές διεργασίες «τρέχουν» τους μήνες που προηγούνται του εμφράγματος, οι οποίες θα μπορούσαν να ανιχνευθούν με μια απλή εξέταση αίματος. «Θέλαμε να αναπτύξουμε μεθόδους που θα επέτρεπαν στις υπηρεσίες υγείας να εντοπίζουν ανθρώπους που σύντομα θα υποστούν το πρώτο τους έμφραγμα» αναφέρει ο Δρ Sundström για τη σημασία της πρόληψης μιας από τις συχνότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

90 μόρια-δείκτες

Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε στοιχεία από αιματολογικά δείγματα 169.053 ατόμων χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου από έξι ευρωπαϊκές κοόρτες, μεταξύ των οποίων και μία από την πληθυσμιακή μελέτη “EpiHealth” με βάση την Ουψάλα. Οι ερευνητές, εξέτασαν τα δείγματα 420 ατόμων που υπέστησαν το πρώτο τους έμφραγμα εντός έξι μηνών συγκριτικά με αυτά από 1.598 υγιή συμμετέχοντες από τις κοόρτες.

«Εντοπίσαμε περίπου 90 μόρια που σχετίζονταν με τον κίνδυνο πρώτου εμφράγματος. Ωστόσο, τα δείγματα που λαμβάνονται επί του παρόντος στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης επαρκούν για την πρόβλεψη του κινδύνου. Ελπίζουμε ότι αυτό θα δώσει μεγαλύτερο κίνητρο στους ανθρώπους να λαμβάνουν την προληπτική φαρμακευτική τους αγωγή ή να σταματήσουν το κάπνισμα, για παράδειγμα» εξηγεί ο Δρ Sundström.

Όσον αφορά το ψηφιακό εργαλείο των Σουηδών ερευνητών, χάρη στο οποίο μπορεί οποιοσδήποτε να μάθει τι κίνδυνο διατρέχει για έμφραγμα, ο καθηγητής δηλώνει:

«Αυτός ήταν ένας από τους στόχους ολόκληρης της μελέτης, καθώς γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι αισθάνονται ότι τους λείπει το κίνητρο να ακολουθήσουν προληπτικές θεραπείες. Αν όμως μαθαίνατε ότι πιθανώς έχετε αυξημένο κίνδυνο για ένα έμφραγμα σύντομα, ίσως νιώθατε μεγαλύτερο κίνητρο να το προλάβετε.»

Οι ερευνητές θα μελετήσουν τα 90 περίπου νέα μόρια για να τα κατανοήσουν καλύτερα και εντοπίσουν πιθανές θεραπείας.

Διαβάστε επίσης:

Καρδιά – Έμφραγμα: Αυτοί οι μεσήλικες κινδυνεύουν περισσότερο

Καρδιά: Προσοχή! Αυτή η βιταμίνη μπορεί να φέρει τα πάνω – κάτω στις εξετάσεις

Η απλή άσκηση που μπορεί να προλάβει καρδιαγγειακές νόσους και διαβήτη