Η άνοια πλήττει κατά κύριο λόγο άτομα άνω των 65 ετών, όμως περίπου 5% των ατόμων με διάγνωση άνοιας, είναι ηλικίας 40 έως 65 ετών. Η άνοια πρώιμης έναρξης, ωστόσο, που εμφανίζεται με πρώιμα συμπτώματα σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών, θεωρείται ασυνήθιστη. Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν διαφορετικούς παράγοντες που συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας πρώιμης έναρξης.

Η ερευνητική ομάδα από την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο άντλησε τα δεδομένα από τη βάση δεδομένων της βρετανικής Biobank. Τα στοιχεία αφορούσαν σε περίπου μισό εκατομμύριο άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία ήταν 37 έως 73 ετών όταν εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα μεταξύ 2006 και 2010. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (54%) ήταν γυναίκες.

Οι ερευνητές απέκλεισαν όσους ήταν ηλικίας 65 ετών και άνω και τα άτομα που είχαν ήδη άνοια κατά την έναρξη της μελέτης, αφήνοντας 356.052 συμμετέχοντες για τις αναλύσεις. Σε διάστημα περίπου μιας δεκαετίας, 485 συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια πρώιμης έναρξης. Εν τέλει, οι ερευνητές συνέκριναν τους συμμετέχοντες που εμφάνισαν και δεν εμφάνισαν άνοια πρώιμης έναρξης για να εντοπίσουν πιθανούς παράγοντες κινδύνου.

Τι συμπέραναν

Κατά την ανασκόπηση των αποτελεσμάτων, διαπιστώθηκαν οι παρακάτω βασικοί παράγοντες που σχετίζονται με την άνοια:

Γονίδια: Το γονίδιο ApoE αποτελεί σημαντικό γενετικός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο κίνδυνος θεωρείται ότι προκαλείται από την πρωτεΐνη APOE ε4, προκαλώντας τη συσσώρευση πλακών και οδηγώντας σε κυτταρικό θάνατο και την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Αλκοόλ: Η διάγνωση της διαταραχής χρήσης αλκοόλ έχει συσχετιστεί με βλάβες σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των μετωπιαίων λοβών, γεγονός που οδηγεί σε προβλήματα με την εκτελεστική λειτουργία και τη μνήμη εργασίας.

Κοινωνική απομόνωση: Αν και ο ακριβής μηχανισμός είναι άγνωστος, τα άτομα με λιγότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, επειδή τα άτομα αυτά δεν χρησιμοποιούν αρκετά τον εγκέφαλό τους.

Βιταμίνη D: Η έλλειψη της «βιταμίνης του ήλιου» θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις, αυξάνοντας ως αποτέλεσμα τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μελέτες.

Βαρηκοΐα: Το να μην ακούτε καλά αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας. Αυτό οφείλεται πιθανότατα στη μειωμένη διέγερση του εγκεφάλου και στις μειωμένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας μειώνει αυτόν τον κίνδυνο.

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Εάν έχετε υποστεί στο παρελθόν εγκεφαλικό επεισόδιο, ο εγκέφαλος βλάπτεται άμεσα, με αποτέλεσμα να αποτελεί παράγοντα κινδύνου.

Καρδιακή νόσος: Οι παθήσεις της καρδιάς αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Διαβήτης για τους άντρες: Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μεσήλικες άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που σχετίζεται με τον διαβήτη, σε σύγκριση με τις γυναίκες, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αγγειακή άνοια.

Πώς μπορείτε να αποφύγετε τον κίνδυνο πρώιμης άνοιας 

  • Ελαττώστε την κατανάλωση αλκοόλ
  • Επιδιώξτε την κοινωνικοποίηση
  • Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D
  • Αν δεν έχετε καλή ακοή, χρησιμοποιήστε ακουστικά βαρηκοΐας
  • Φροντίστε να γυμνάζεστε τακτικά , να τρώτε υγιεινά και να διατηρείτε ένα υγιές σωματικό βάρος, για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

Διαβάστε ακόμη:

Άνοια: Πέντε μικρά σημάδια που προμηνύουν έναν μεγάλο κίνδυνο

Άνοια: Έξι λιγότερο γνωστά σημάδια που προειδοποιούν ότι χάνουμε το μυαλό μας – Το πιο ανησυχητικό σύμπτωμα στο ντους

Άνοια: 4 μικρές αλλαγές στο περπάτημα αποκαλύπτουν τη διαταραχή