Ο κίνδυνος από τα υπερανθεκτικά μικρόβια είναι πλέον υπαρκτός και αναδεικνύεται από ακόμα μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Microbiology. Σύμφωνα με τη νεότερη έρευνα από το Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, τα σπόρια του βακτηρίου Clostridioides difficile, ευρέως γνωστό ως C. diff, δεν επηρεάζονται καθόλου από τις υψηλές συγκεντρώσεις χλωρίνης που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό σε πολλά νοσοκομεία.

Πιο συγκεκριμένα, οι χημικές ουσίες του χλωρίου δεν είναι πιο αποτελεσματικές στην καταστροφή των σπορίων όταν χρησιμοποιούνται ως απολυμαντικό επιφανειών συγκριτικά με τη χρήση νερού.

Το συγκεκριμένο βακτήριο αποτελεί τη συχνότερη αιτία ασθένειας που σχετίζεται με τα αντιβιοτικά σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως, γι’ αυτό και τα συγκεκριμένα στοιχεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επικινδυνότητά του. Οι επιπλοκές που προκαλεί στην υγεία σε περίπτωση μόλυνσης είναι κυρίως εντερικές, όπως διάρροια και κολίτιδα, ενώ προκαλεί ετησίως περίπου 29.000 θανάτους στις ΗΠΑ και σχεδόν 8.500 στην Ευρώπη.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, οι ευπαθείς ομάδες αλλά και οι εργαζόμενοι σε κλινικές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να κινδυνεύουν από κάποια ενδεχόμενη μόλυνση από το ανθεκτικό βακτήριο. Ως αποτέλεσμα, και με τα περιστατικά υπερβολικής χρήσης βιοκτόνων να συμβάλλουν στην αύξηση της μικροβιακής αντοχής παγκοσμίως, ζητούν επείγουσα έρευνα για την εύρεση εναλλακτικών στρατηγικών απολύμανσης, προκειμένου να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης σε κλινικά περιβάλλοντα.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε την απόκριση των σπορίων τριών διαφορετικών στελεχών του C. diff σε τρεις κλινικές συγκεντρώσεις υποχλωριώδους νατρίου. Στη συνέχεια, τα σπόρια τοποθετήθηκαν σε χειρουργικές μπλούζες και ρόμπες ασθενών και εξετάστηκαν με τη χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης για να διαπιστωθεί εάν υπήρχαν μορφολογικές αλλαγές στο εξωτερικό περίβλημα των σπορίων.

«Με τη συχνότητα εμφάνισης της μικροβιακής αντοχής να αυξάνεται, η απειλή που συνιστούν τα υπερβακτήρια για την ανθρώπινη υγεία γιγαντώνεται εξίσου. Η μελέτη αυτή αναδεικνύει την ικανότητα του βακτηρίου C. diff να μην εξουδετερώνεται από την απολύμανση σε συγκεντρώσεις ενεργού χλωρίου και στις συνιστώμενες συγκεντρώσεις. Αναδεικνύεται, έτσι, η ανάγκη για διαφορετικά απολυμαντικά, και διαφορετικές κατευθυντήριες γραμμές, που να είναι κατάλληλα για το σκοπό τους και να λειτουργούν σύμφωνα με την εξέλιξη των βακτηρίων. Η έρευνα θα πρέπει έτσι να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα τρέχοντα πρωτόκολλα απολύμανσης στον ιατρικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο» επισημαίνει η Δρ Tina Joshi, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μοριακής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ και ερευνήτρια της μελέτης.

Τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να απασχολήσουν και την εγχώρια πολιτικής υγείας, καθώς μια κοινή μελέτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα (ΕΟΔΥ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) διαπίστωσε τη διασπορά ενός άλλου βακτηρίου, του Klebsiella pneumoniae, σε 15 ελληνικά νοσοκομεία.

Διαβάστε επίσης: 

Η υπερβολική καθαριότητα προάγει την αντίσταση στα αντιβιοτικά

Χημικά καθαριστικά: Μέχρι ποιο σημείο του οργανισμού μπορούν να φτάσουν – Θα εκπλαγείτε

Βακτήριο σε διπλό ρόλο: Προστατεύει καρδιά και έντερο