Διαβήτης: Το απρόσμενο σύμπτωμα που θα σας οδηγήσει (λανθασμένα) στον αφροδισιολόγο

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Προσοχή σε ένα σύμπτωμα που παραπέμπει σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα συστήνουν αλλά μπορεί να ξεγελά, συστήνουν οι ειδικοί

YGEIAMOU.GR TEAM

Photo: Shutterstock

Προσοχή σε ένα σύμπτωμα που παραπέμπει σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) αλλά πιθανώς να σχετίζεται με τον διαβήτη, εφιστούν ειδικοί. Η προειδοποίηση αφορά τον κνησμό στην ευαίσθητη περιοχή και τις συχνές μυκητιάσεις (από Candida albicans).

Στα άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τα ούρα όπως και το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα -συχνό πρόβλημα στους ασθενείς με τη νόσο- ευνοούν τον υπερπολλαπλασιασμό του μύκητα C. albicans που αποικεί φυσιολογικά σε μικρούς πληθυσμούς στη στοματική κοιλότητα, το έντερο και τον κόλπο.

Κολπικές εκκρίσεις, ερεθισμός, κνησμός, και πόνο κατά την ούρηση ή το σεξ είναι τα κύρια συμπτώματα στις γυναίκες, ενώ στους άνδρες εκδηλώνεται με πόνο κατά την ούρηση και το σεξ, λευκές εκκρίσεις, αίσθημα καύσου, ερεθισμό στη βάλανο και εξανθήματα,

Σύμφωνα με το Diabetes.co.uk, τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου για την αποφυγή μυκητιάσεων, οι οποίες αντιμετωπίζονται συνήθως με φάρμακα όπως η ιμιδαζόλη, η φλουκοναζόλη, η ιτρακοναζόλη, η κλοτριμαζόλη και η κετοκοναζόλη. Για ακόμα μεγαλύτερη πρόληψη έναντι καντιντίασης των γεννητικών οργάνων, οι ειδικοί συστήνουν φαρδιά ρούχα και εσώρουχα, καλή υγιεινή της περιοχής και την αποφυγή χρήσης αρωματικών σαπουνιών και σαμπουάν.

Δεύτερη σε συχνότητα μετά τις στοματικές άφθες

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2019 στο Journal of Clinical Medicine, κατέληξε ότι το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από τον κακό έλεγχο της γλυκόζης οδηγεί σε δευτερεύουσες νοσηρότητες όπως οι μυκητιασικές λοιμώξεις, για τις οποίες η αντιμετώπιση είναι συχνά πιο συγκριτικά με τα υγιή άτομα. Μεταξύ των λοιμώξεων από candida, πρώτες έρχονται σε συχνότητα οι στοματικές άφθες ακολουθούμενες από τις κολπίτιδες, ενώ η συστηματική καντιντίαση (μόλυνση των εσωτερικών οργάνων που εκδηλώνεται ως πνευμονία, ενδοκαρδίτιδα, σηψαιμία, μηνιγγίτιδα κ.α.) αποτελούν τον σοβαρότερο κίνδυνο.

Για τη στοματική καντιντίαση, οι ειδικοί του Diabetes.co.uk συστήνουν:

  • Διατήρηση καλής οδοντικής υγιεινής
  • Βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα
  • Τακτική χρήση οδοντικού νήματος
  • Χρήση στοματικού διαλύματος
  • Διατήρηση καθαρής οδοντοστοιχίας
  • Τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο.