Ελπίδες για μια νέα αντιϊκή θεραπεία – φρουρό απέναντι στις υγειονομικές προκλήσεις του μέλλοντος δίνουν τα ευρήματα Φινλανδών ερευνητών, σύμφωνα με τα οποία ένα εκχύλισμα από τον φλοιό της ιτιάς επέδειξε ισχυρή δράση έναντι ιών στο πλαίσιο κυτταρικών δοκιμών στο εργαστήριο.

Η σαλικίνη που εκκρίνει ο φλοιός του «θαματουργού» δέντρου, ο πρόδρομος της ασπιρίνης που χάρισε ανακούφιση από τους πόνους σε αρχαίους λαούς όπως Σουμέριοι, οι Αιγύπτιοι και οι Έλληνες, μπορεί να εξουδετερώσει κορωνοϊούς με περίβλημα όπως αυτοί που ευθύνονται για την COVID-19 και το κοινό κρυολόγημα, καθώς και εντεροϊούς χωρίς περίβλημα όπως της μηνιγγίτιδας, οικογένεια ιών για την οποία δεν υπάρχει επί του παρόντος διαθέσιμο φάρμακο.

Από τη γρίπη και το κρυολόγημα έως μια λοίμωξη του γαστρεντερικού, είναι πρόδηλη η ανάγκη για «εύρεση θεραπειών που θα μειώσουν το “ιϊκό φορτίο” της καθημερινής μας ζωής» με ασφάλεια και εγγυημένα αποτελέσματα κατά τις δηλώσεις της Varpu Marjomäki, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο της Γιβάσκιλα και κύριας συγγραφέα της μελέτης που δημοσιεύεται στο Frontiers in Microbiology. Οι νέες αντιϊκές θεραπείας, εξηγεί, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εμβολιαστική προστασία απέναντι στα συνεχώς αναδυόμενα νέα στελέχη και παραλλαγές των ιών.

Δύο μηχανισμοί εξουδετέρωσης

Το εκχύλισμα της ιτιάς, όπως παρήχθη από συγκομισμένα στελέχη του δέντρου που κόπηκαν, καταψύχθηκαν, αλέστηκαν και αναμείχθηκαν με ζεστό νερό, είχε αποδειχθεί αποτελεσματικό έναντι εντεροϊών σε προηγούμενο πείραμα της ερευνητικής ομάδας. Για τη νέα μελέτη, ελέγχθηκε ο χρόνος και οι μηχανισμοί δράσης του έναντι των ιών Coxsackie Τύπου Α και Β και δύο κορωνοϊών, ενός εποχικού και του SARS-CoV-2, μέσα από τη δοκιμή ελέγχου των κυτταροπαθητικών αποτελεσμάτων, των αλλαγών που συντελούνται σε ένα κύτταρο μετά τη μόλυνσή του από ιό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το εκχύλισμα δεν έβλαψε τα κύτταρα και τα προστάτευσε αποτελεσματικά από τη μόλυνση. Στη συνέχεια, μια δοκιμασία δέσμευσης υποδοχέων στα δείγματα SARS-CoV-2 έδειξε ακόμα ότι ο ιός δεν μπορούσε να αναπαραχθεί ακόμα και αν είχε επιτύχει να προσδεθεί και εισέλθει στα κύτταρα.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα της ιτιάς δρα στην επιφάνεια του ιού και όχι σε κάποιο συγκεκριμένο στάδιο του κύκλου αντιγραφής του, ενώ για κάθε τύπου ιού αποκαλύφθηκε διαφορετικός μηχανισμός δράσης. Η ουσία του φλοιού αποδόμησε τους κορωνοϊούς με περίβλημα και εμπόδισε τους εντεροϊούς να απελευθερώσουν το γονιδίωμά τους και να αναπαραχθούν.

Στον δρόμο για νέες θεραπείες

Οι ερευνητές δοκίμασαν ιατρικά σκευάσματα με βάση ενώσεις από τον φλοιό ιτιάς, όπως και σαλικίνη εμπορίου σε μορφή σκόνης ή εκχυλίσματος, διαπιστώνοντας πως μόνο το τελευταίο εμφάνισε τις αντιϊκές ιδιότητες. Η αποτελεσματικότητά του, σχολίασαν, προκύπτει ενδεχομένως από αλληλεπιδράσεις διαφορετικών βιοδραστικών ενώσεων που, όμως, δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν μέσα από την εξέταση της χημικής τους σύνθεσης. Εφόσον το επιτύχουν, ανέφερε η Δρ Marjomäki, θα ανοίξουν τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων επαναστατικών θεραπειών.

Διαβάστε επίσης:

Λοιμώξεις: Σε έξαρση ρινοϊοί και εντεροϊοί – Οι ευάλωτες ομάδες

Κορωνοϊός: Σταθερή αλλά ήπια η πίεση στο ΕΣΥ – Τα αντιικά μειώνουν έως και 70% τον κίνδυνο σοβαρής νόσου

Κρυολόγημα ή κορωνοϊός; Ποιος θα σας το πει αμέσως, χωρίς self test