Το όφελος των αντιικών φαρμάκων για την αποφυγή νοσηλείας και θανάτου λόγω μόλυνσης από τον κορωνοϊό αναδεικνύει μελέτη σε Έλληνες ασθενείς που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Infectious Diseases και υλοποιήθηκε από ομάδα έγκριτων  Ελλήνων επιστημόνων.

Στη μελέτη εξετάστηκε η αποτελεσματικότητα της μολνουπιραβίρης (Lagevrio) και της νιρματρελβίρης/ριτοναβίρης (Paxlovid), αντιικά χάπια που χορηγούνται στη χώρα μας από τους θεράποντες γιατρούς σε ασθενείς με Covid-19 εφόσον κρίνουν ότι είναι ομάδες υψηλού κινδύνου και προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα βαριάς λοίμωξης και επιπλοκών.

Η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αξιολογήθηκε με βάση τρία κύρια αποτελέσματα: (i) συμπτωματική ασθένεια που δεν οδήγησε σε θάνατο (δηλαδή νοσηλεία χωρίς εισαγωγή στη ΜΕΘ, κλινική επιδείνωση ή θάνατος, (ii) θάνατος λόγω Covid-19 και (iii) νοσηλεία, εισαγωγή στη ΜΕΘ, κλινική επιδείνωση ή θάνατος. Η μελέτη συμπέρανε μείωση νοσηλείας και θανάτου από τα αντιικά, με τους ηλικιωμένους από 75 ετών και πάνω, καθώς και όσους είχαν υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης στα φάρμακα, να ωφελούνται περισσότερο.

Πιο αναλυτικά, από τους 4022 ασθενείς 65 ετών και πάνω που έλαβαν μολνουπιραβίρη, το 3,51% (149 άτομα) χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε απλή κλίνη, το 0,42% (18 άτομα) νοσηλεύθηκε σε ΜΕΘ ή/και διασωληνώθηκε και το 1,21% (51 άτομα) δεν τα κατάφερε και κατέληξε. Αντίστοιχα, από τους 3.742 ασθενείς ίδιας ηλικιακής ομάδας που δεν είχαν λάβει την αγωγή, 8,42% (357 άτομα) νοσηλεύθηκαν σε απλή κλίνη, 0,33% (14 ασθενείς) νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ ή διασωληνώθηκαν και το 3,4% (144 ασθενείς) κατέληξε λόγω της νόσου.

Παράλληλα, από τα 13.462 ασθενείς με κορωνοϊό, ηλικίας 65 ετών και πάνω, που έλαβαν νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη, το 2,14% (297 άτομα) χρειάστηκε να νοσηλευθεί, το 0,1% νοσηλεύθηκε σε ΜΕΘ και το 0,63 κατέληξε. Για τα 12.728 άτομα που δεν έλαβαν τη συγκεκριμένη θεραπεία, το ποσοστό απλής νοσηλείας ανήλθε σε 6,18%, νοσηλείας σε ΜΕΘ 0,12% και θανάτου 1,87%.

Τα αντιικά χάπια αποτελούν ένα σημαντικό «όπλο» στα χέρια των γιατρών που παρακολουθούν χρονίως πάσχοντες. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα και ενώ η κυκλοφορία του πανδημικού ιού έχει ενταθεί η χορήγησή τους έχει αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από 100 συσκευασίες που χορηγούνταν ημερησίως τον περασμένο μήνα σε θετικούς στον κορωνοϊό ασθενείς, ο αριθμός πλέον έχει αυξηθεί στους 200.

Οι συγγραφείς της ελληνικής μελέτης σημειώνουν ότι τα παραπάνω δεδομένα του πραγματικού κόσμου υποδηλώνουν πως τα αντιικά φάρμακα μπορούν να προσφέρουν πρόσθετα οφέλη σε εξαιρετικά ευάλωτους πληθυσμούς ασθενών, παρά το γεγονός ότι η επικινδυνότητα του ιού, όσον αφορά στον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, έχει έτσι και αλλιώς μειωθεί – μεταξύ άλλων λόγω της υβριδικής ανοσίας.

Τη μελέτη υπογράφουν οι: Δημ. Παρασκευής, Μ. Γκόβα, Κ. Μέλλου, Γ. Γερολυμάτος, Ν. Ψαλίδα, Κ. Γκολφινοπούλου, Ε. Γ. Κωστάκη, Στ. Λουκίδης, Α. Κοτανίδου, Αθ. Σκουτέλης, Ελ. Θηραίος, Γ. Σαρόγλου, Δημ. Ζωγραφόπουλος, Δημ. Φιλίππου, Ηλ. Μόσιαλος, Θ. Ζαούτης, Μ. Γκάγκα, Σ. Τσιόδρας και Αν. Αντωνιάδου.

 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Γιατί πάμε για νέο εμβόλιο το φθινόπωρο

Κορωνοϊός: Σταθερή αλλά ήπια η πίεση στο ΕΣΥ – Τα αντιικά μειώνουν έως και 70% τον κίνδυνο σοβαρής νόσου

Κρυολόγημα ή κορωνοϊός; Ποιος θα σας το πει αμέσως, χωρίς self test