Οι αρνητικές επιπτώσεις της μόλυνσης από κορωνοϊό θα μπορούσαν να επεκταθούν και στο ουροποιητικό σύστημα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Internal Medicine, διαπιστώθηκε ότι ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος στους άνδρες, που οφείλονται συνήθως σε παθήσεις του προστάτη, της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 17.986 άνδρες που έλαβαν θεραπεία για συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης του Χονγκ Κονγκ την περίοδο 2021-2022, οι μισοί από τους οποίους είχαν λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τον κορωνοϊό. Όπως διαπιστώθηκε, η ομάδα των συμμετεχόντων που νοσούσε με κορωνοϊό παρουσίασε αξιοσημείωτα υψηλότερα ποσοστά διαφόρων ουρολογικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατακράτησης ούρων, της αιματουρίας, κλινικών λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, βακτήρια στα ούρα και προσθήκης αναστολέων της 5-άλφα αναγωγάσης, φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται συνταγογραφούνται για τη διόγκωση του προστάτη.

Οι παραπάνω ουρολογικές εκδηλώσεις εμφανίστηκαν ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της λοίμωξης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ωστόσο, τα ευρήματα ενδέχεται να σχετίζονται με την παρουσία ορισμένων πρωτεϊνών που στοχεύει ο SARS-CoV-2 και οι οποίες είναι γνωστό ότι εκφράζονται στον προστάτη.

«Είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται οι επιδράσεις της νόσησης με κορωνοϊό στις επιπλοκές της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, καταδεικνύοντας επίσης την ανησυχητική έκταση των ουρολογικών επιπτώσεών του», δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας δρ Alex Qinyang Liu, από το Prince of Wales Hospital, στο Χονγκ Κονγκ.

Διαβάστε επίσης:

Ασθένειες: Πιο γρήγορα η διάγνωση στους άνδρες από τις γυναίκες

Οι 7 συχνότερες παθήσεις των όρχεων – Η κατάλληλη αντιμετώπιση

Διογκωμένος Προστάτης: Πέντε μη φαρμακευτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος