Οι άνδρες που παρουσιάζουν υψηλό πυρετό έπειτα από λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας μετά από κάποιο διάστημα, διαπιστώνει νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Assam που δημοσιεύθηκε στο Royal Society.

Όπως έχουν αναδείξει ήδη αρκετές μελέτες, τα τρία βασικά συμπτώματα της νόσου COVID-19 που χρήζουν παρακολούθησης είναι ο υψηλός πυρετός (άνω των 38C), ο συνεχόμενος βήχας και η απώλεια γεύσης και όσφρησης. Τώρα, λοιπόν, οι επιστήμονες αποκάλυψαν στοιχεία που δείχνουν ότι η COVID-19 μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπλοκές στη γονιμότητα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υψηλή θερμοκρασία του σώματος έχει αποδειχθεί πως προκαλεί επιβλαβές οίδημα στους όρχεις των ανδρών και κάποιοι ασθενείς που παρουσίαζαν υψηλή θερμοκρασία σώματος λόγω του κορωνοϊού αργότερα ήρθαν αντιμέτωποι με βλάβες στους ιστούς των όρχεων.

«Πρόκειται για κάτι που μπορεί να αποτελέσει δυνητικά παγκόσμια απειλή για την ανδρική γονιμότητα, καθώς οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στη λοίμωξη από SARS-CoV-2 σε σχέση με τις γυναίκες και ειδικότερα εκείνοι που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία. Βέβαια είναι νωρίς για να κατανοήσουμε την επίδραση του ιού στην ανδρική γονιμότητα λόγω της έλλειψης επαρκών βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων μελετών», αναφέρουν οι ειδικοί και συνεχίζουν:

«Ωστόσο, αναδυόμενα στοιχεία υποδεικνύουν την πιθανότητα βλαβών στους όρχεις λόγω της λοίμωξης από SARS-CoV-2, πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να δεσμεύσει την πιθανότητα γονιμότητας στους άνδρες αυτούς. Ο υψηλός πυρετός που σχετίζεται με τη λοίμωξη από κορωνοϊό μπορεί να προστεθεί στις αιτίες ανάπτυξης ορχίτιδας, η οποία οδηγεί σε δυσλειτουργία των όρχεων».

«Παγκόσμια απειλή»
Η εργασία αναφέρθηκε, επίσης, και στην επίδραση στην ανδρική γονιμότητα ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται στη θεραπεία της COVID-19, το οποίο περιέχει τη δραστική ουσία ριμπαβιρίνη.

Σε γενικές γραμμές η ουσία αυτή χρησιμοποιείται σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από διάφορους ιούς, επιστημονικά στοιχεία, όμως, έχουν δείξει πως προκαλεί ανωμαλίες στο σπέρμα, όταν χορηγείται σε ποντίκια.

Πιο αναλυτικά, στα ζώα αυτά παρατηρήθηκε ότι είχαν χαμηλότερη συγκέντρωση τεστοστερόνης μετά τη λήψη του φαρμάκου, πράγμα που έχει φαινομενικά αρνητική επίδραση στην παραγωγή του σπέρματος.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναδείχθηκαν στοιχεία που υποστήριζαν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σεξ. Τώρα, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι άνδρες που έχουν αναρρώσει από τη λοίμωξη, εξακολουθούν να έχουν την COVID-19 στο σπέρμα τους και συνιστούν στους άνδρες να απέχουν από την ερωτική επαφή ή να χρησιμοποιούν προφυλακτικό για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού.

Όταν, μάλιστα, Κινέζοι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα 38 ασθενών με COVID-19, οι 15 εκ των οποίων βρίσκονταν ακόμη σε νοσηλεία και οι 23 είχαν αναρρώσει, διαπίστωσαν ότι συνολικά έξι άνδρες (16%) είχαν SARS-CoV-2 στα δείγματα του σπέρματός τους, εκ των οποίων δύο είχαν ήδη ξεπεράσει την ασθένεια.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Σε ποιους ασθενείς η Covid-19 διαρκεί πολύ – Το πιο επίμονο σύμπτωμα

Κορωνοϊός – Μεταλλάξεις: Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Κορωνοϊός – Μαρτυρία: Ανάρρωσε πριν έξι μήνες, αλλά ακόμη υποφέρει