Αναζητάτε έναν εύκολο τρόπο για να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας; Το μυστικό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η τακτική χρήση της σκάλας μπορεί να είναι ο μυστικός σύμμαχος της καρδιάς ενάντια στην αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο (ASCVD), μια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει στένωση και σκλήρυνση των αρτηριών λόγω πλάκας, οδηγώντας σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Atherosclerosis.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Tulane μελέτησαν τα δεδομένα υγείας σχεδόν 459.000 ενηλίκων σε διάστημα παρακολούθησης 12,5 ετών, με στόχο να αποκαλύψουν πόσο ωφέλιμη είναι η χρήση της σκάλας στην καρδιαγγειακή υγεία. Κατηγοριοποίησαν τα άτομα με βάση το πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν τη σκάλα, παρακολουθώντας τους για τυχόν ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων και συναφών καταστάσεων. Όσοι ανέβαιναν τις σκάλες για περισσότερες από πέντε φορές την ημέρα αντιμετώπιζαν 20% μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιοπάθειες σε σύγκριση με όσους δε χρησιμοποιούσαν τόσο συχνά τα σκαλιά.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι απλό: Όσο περισσότερες σκάλες ανεβαίνετε, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος για την καρδιά σας.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι, για να επωφεληθείτε από αυτή την απλή συνήθεια, θα πρέπει να την τηρείτε με συνέπεια. Στην ίδια μελέτη, διαπίστωσαν ότι όσοι ανέβαιναν σκάλες, αλλά στη συνέχεια αμέλησαν αυτή τη συνήθεια, αντιμετώπιζαν 32% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπάθειας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αποδεικνύουν ότι η φροντίδα και η προστασία της υγείας μας ίσως τελικά δεν είναι και τόσο περίπλοκη υπόθεση. Αρκούν απλές κινήσεις στις καθημερινές μας συνήθειες για να εξασφαλίσουμε μια υγιή ζωή.

«Η χρήση της σκάλας αρκετές φορές την ημέρα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας και των επιπέδων λιπιδίων, ειδικά για όσους δεν τηρούν τις συστάσεις σωματικής δραστηριότητας», υποστηρίζει ο δρ. Lu Qi, καθηγητής στο Tulane’s School of Public Health and Tropical Medicine. «Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τα πιθανά πλεονεκτήματα της χρήσης σκαλοπατιών ως πρωταρχικού προληπτικού μέτρου ενάντια στην καρδιοπάθεια στον γενικό πληθυσμό».

Αρχίστε, λοιπόν, να ενσωματώνετε τη χρήση της σκάλας στην καθημερινότητά σας και χρησιμοποιήστε την όσο πιο συχνά μπορείτε, διασφαλίζοντας μια υγιή και δυνατή καρδιά.

Διαβάστε ακόμη:

7+1 μυστικά για γερή καρδιά και μυαλό – Η νέα οδηγία που προστέθηκε στη λίστα

Κοιμάστε λίγο και αναπληρώνετε τα Σαββατοκύριακα; Δείτε τι προκαλεί στην καρδιά αυτή η συνήθεια

Η άσκηση που ξανανιώνει το μυαλό