Τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνάς της για τις αισθητικές επεμβάσεις παρουσίασε η Διεθνής Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (International Society of Aesthetic Plastic Surgery – ISAPS) στο Olympiad Athens World Congress 2023. H Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αποτέλεσε το πρώτο δια ζώσης διεθνές συνέδριο.

Οι top επεμβάσεις 

Η λιποαναρρόφηση αποτέλεσε την πλέον δημοφιλή χειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα το 2022, με 14.822 επεμβάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πρόκειται για αύξηση 58,6% συγκριτικά με το 2021, τη χρονιά που η βλεφαροπλαστική είχε τα πρωτεία. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 49.532 επεμβάσεις στο πρόσωπο και την κεφαλή, ακολουθούμενες από 29.548 σε σώμα και άκρα και 23.357 στο στήθος.

Σε παγκόσμια κλίμακα, η λιποαναρρόφηση παρέμεινε όπως και το 2021 κορυφαία στις πλαστικές επεμβάσεις, με περισσότερες από 2,3 εκατομμύρια επεμβάσεις και αύξηση 21,1%. Την πεντάδα με τις top χειρουργικές επεμβάσεις συμπληρώνουν η αυξητική στήθους, η βλεφαροπλαστική, η κοιλιοπλαστική και η ανόρθωση στήθους, αφήνοντας πίσω της τη ρινοπλαστική που κατείχε την τελευταία θέση.

Ως προς τις μη χειρουργικές παρεμβάσεις στην Ελλάδα, πρώτο ήρθε το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ και έπειτα τη βοτουλινική τοξίνη και την αποτρίχωση με Laser. Η χώρα κινήθηκε σύμφωνα με τις παγκόσμιες τάσεις, αν και διεθνώς η βοτουλινική τοξίνη έρχεται πρώτη, ακολουθούμενη από το υαλουρονικό οξύ.

Στην κορυφή η Ελλάδα

Αύξηση 38% κατέγραψαν οι επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής στην Ελλάδα το 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία, διενεργήθηκαν:

  • 102.437 χειρουργικές επεμβάσεις, αύξηση 54,8%
  • 323.886 μη χειρουργικές παρεμβάσεις, αύξηση 33,3%.

Οι διοργανωτές του συνεδρίου επεσήμαναν ότι η γενική αύξηση στις αισθητικές και κοσμητικές επεμβάσεις στην Ελλάδα -16,7%  στις χειρουργικές και 7,2% στις μη χειρουργικές επεμβάσεις 7,2%- ξεπέρασε τη διεθνή τάση του 11,2%.

Η μελέτη έδειξε ότι ο αριθμός των πλαστικών χειρουργών στην Ελλάδα υπολογίζεται σε περίπου 400, ενώ το 53,7% των επεμβάσεων/παρεμβάσεων/θεραπειών στη χώρα γίνονται στις εγκαταστάσεις των ιδιωτικών ιατρείων και το 42,7% σε νοσοκομεία.

Ως προς τον ιατρικό τουρισμό, η έρευνα έδειξε ότι περίπου το 9% των ασθενών στην Ελλάδα προέρχονται από χώρες του εξωτερικού, κυρίως από τις ΗΠΑ, την Αλβανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα στοιχεία έδειξαν ακόμη ότι και οι άνδρες βρίσκονται συχνά στα ιατρεία και στις χειρουργικές αίθουσες. Πρόκειται για παγκόσμια τάση, με τη μελέτη να δείχνει ότι το 85,7% του συνόλου των αισθητικών επεμβάσεων γίνονται σε γυναίκες και τις επεμβάσεις στους άνδρες να αυξάνονται κατά 18%. Όπως σχολίασε ο Δρ Gianluca Campiglio, συντάκτης της μελέτης Global Survey και πλαστικός χειρουργός στην Ιταλία, «η ζήτηση για χειρουργική μείωση του ανδρικού μαστού, για παράδειγμα, είναι όλο και πιο συχνή παγκοσμίως».

Παγκόσμια στατιστικά

Ως προς την παγκόσμια κατάταξη, οι ΗΠΑ βρέθηκαν ξανά στην κορυφή της λίστας με τις περισσότερες χειρουργικές και μη χειρουργικές επεμβάσεις, με πάνω από 7,4 εκατομμύρια επεμβάσεις ή το 22% του συνόλου, ακολουθούμενες από τη Βραζιλία (8,9%) και την Ιαπωνία (7,3%).

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η θέση στον συνολικό αριθμό επεμβάσεων μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα, και μεταξύ των 10 κορυφαίων σε μη χειρουργικές επεμβάσεις με χρήση βοτουλινικής τοξίνης, ενέσιμου υαλουρονικού οξέως, αποτρίχωσης με Laser και χημικού πίλινγκ.

Διαβάστε επίσης:

Πλαστική χειρουργική: Οι επεμβάσεις που καλύπτει το ασφαλιστήριο υγείας

Πλαστικές επεμβάσεις: Διορθώνουν εμφάνιση και διάθεση – Ποιοι το παρακάνουν

Εποχική κατάθλιψη: Γιατί μας κυριεύει η μελαγχολία αυτή την εποχή – Πώς να το ξεπεράσουμε