Η Πλαστική Χειρουργική είναι η χειρουργική ειδικότητα με τo μεγαλύτερο εύρος επεμβάσεων: αποκατάσταση μετά από ατύχημα, μετά από αφαίρεση όγκων, αποκατάσταση δυσμορφιών με τις οποίες γεννιέται κανείς (συγγενείς ανωμαλίες), αποκατάσταση εγκαυμάτων, αισθητικές επεμβάσεις, χειρουργική μελανώματος, της άκρας χειρός, μικροχειρουργική κ.α.

Γι’ αυτόν ίσως το λόγο είναι και η πιο γοητευτική χειρουργική ειδικότητα. Ο πλήρης τίτλος της είναι «πλαστική, επανορθωτική και αισθητική χειρουργική», δύο επιθετικοί προσδιορισμοί που είναι άρρηκτα δεμένοι μεταξύ τους και όχι τυχαία.

Δεν υπάρχει επέμβαση αποκατάστασης χωρίς το στοιχείο της αισθητικής και το αντίθετο.

Για παράδειγμα, η διόρθωση των «πεταχτών» αυτιών, μια επέμβαση κυρίως αισθητική χωρίς λειτουργικό ρόλο -ούτως ή άλλως ο ασθενής θα ακούει-, θα απαλλάξει το μικρό παιδί από τα πειράγματα των συνομηλίκων του στο σχολείο και τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο του.

Η Αισθητική, καθώς επίσης και η Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική, με τις εξελιγμένες επιστημονικές δεξιότητες και τεχνικές, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα που μας παρέχουν τα τελευταία χρόνια, είναι αναμφίβολα αρωγός και συμπαραστάτης του ανθρώπου σε αυτόν τον απόλυτα δικαιολογημένο στόχο του.

Οι ενδιαφερόμενοι για μια αισθητική πλαστική επέμβαση οδηγούνται στο χειρουργείο πολλές φορές συνοδεία κρυφών προσδοκιών, οι οποίες μπορεί να είναι από σαφώς ρεαλιστικές μέχρι και οι απίθανες.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) αποτελούν τον βασικό «ύποπτο» για την τεράστια απήχηση των πλαστικών επεμβάσεων, τόσο εξαιτίας της δημοσιοποίησης επεμβάσεων από διάσημους που ασκούν επιρροή, όσο και της προβολής μιας τέλειας και αψεγάδιαστης εικόνας. Στο υποσυνείδητο αρκετών ανθρώπων κυριαρχεί μία εικόνα με ένα γυμνασμένο σώμα με σμιλευμένους γλουτούς, σαρκώδη χείλη, έντονα ζυγωματικά, αστραφτερό χαμόγελο και οτιδήποτε άλλο πλησιάζει τα όρια της «τελειότητας».

Η μοναδικότητα όμως του καθενός από εμάς κρύβεται στη φυσικότητα και όχι στην υπερβολική αλλαγή.

Σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις, η Πλαστική Χειρουργική κατέχει έναν βασικό ρόλο. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποβάλλονται σε κάποιου είδους επέμβαση, τόσο για αισθητικούς όσο και για ψυχολογικούς λόγους. Οι περιπτώσεις αποκατάστασης και βελτίωσης της εικόνας ενός ασθενούς από κάποιο τραυματισμό ή δυσμορφία είναι επιτακτική ανάγκη, ωστόσο οι κοσμητικές αισθητικές επεμβάσεις (πλαστικές, botox, lifting, υαλουρονικό οξύ, κ.α.) κατέχουν την κυρίαρχη θέση, με απώτερο στόχο την ικανοποίηση προσωπικής αισθητικής.

Σήμερα, η ανάκτηση της νεότητας αποτελεί συχνά στόχο ζωής, αφού ανεβάζει ψυχολογικά το άτομο. Η επιδίωξη της καλύτερης δυνατής εικόνας του σώματος μας προς τα έξω ταυτίζεται συνήθως με αυτή, την οποία είχαμε όταν ήμασταν νεότεροι. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει «γύρισμα του ρολογιού» μερικά χρόνια πίσω.

Ο φόβος για τη φυσιολογική φθορά είναι ο χειρότερος εχθρός κάθε ανθρώπου. Ρυτίδες, σημάδια, λιγότερο λείο και λαμπερό δέρμα δημιουργούν αποστροφή προς το φυσικό και κλίση προς το «πειραγμένο». Εκείνος που αισθάνεται νεότερος επιθυμεί και να δείχνει νεότερος.

Στη σύγχρονη κοινωνία, προσανατολισμένη στη νεότητα, διαπιστώνουμε ότι το επάγγελμα, η επαγγελματική εξέλιξη και το εισόδημα, εξαρτώνται βεβαίως από τον χαρακτήρα, τη μόρφωση, την ικανότητα και την εμπειρία του ατόμου, αλλά σε μεγάλο βαθμό και από την εμφάνιση και την ηλικία του.

Ακόμη, πολλοί άνθρωποι μεσήλικες ή και μεγαλύτεροι διάγουν ζωή με ευρύτατη δραστηριότητα από κάθε άποψη. Μετέχουν σε σπορ, γυμναστική, αερόμπικ, οδοιπορία και άλλες φυσικές δραστηριότητες, οι οποίες διατηρούν το κορμί τους εύρωστο και νεανικό, έτσι ώστε ένα «γερασμένο» πρόσωπο να μην τους ταιριάζει.

Το αμείλικτο και αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου, η επίδραση της βαρύτητας επάνω στο δέρμα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως επίσης και κάποιο ατύχημα ή ασθένεια στο παρελθόν, φέρνουν μαζί τους αρκετές απρόβλεπτες βλάβες, οι οποίες μειώνουν την εικόνα του σώματος του ατόμου προς τα έξω και το κατεβάζουν ψυχολογικά. Όλα αυτά και ακόμη ένα πλήθος τελείως ιδιαίτερα προσωπικών παραγόντων, κάνουν απολύτως κατανοητή την επιθυμία πολλών συνανθρώπων μας, όχι μόνο να αισθάνονται, αλλά και να δείχνουν νεότεροι.

Η αλλαγή προσφέρεται πλέον απλόχερα από ένα μεγάλο μέρος ιατρών που εγγυώνται άμεσα και ικανοποιητικά αποτελέσματα με λογικές τιμές. Η Πλαστική Χειρουργική βελτιώνει την εικόνα και βοηθά στην τόνωση της αυτοπεποίθησης, όμως δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά τη ζωή μας. «Παγώνει» για λίγο τον χρόνο, αλλά δεν τον σταματά. Η αποδοχή του ίδιου μας του εαυτού είναι προϊόν χρόνιας αποδοχής και συμφιλίωσης, όχι μόνο με τα θετικά χαρακτηριστικά αλλά και με τις ατέλειες.

Σημασία έχει με ό,τι κάνεις να αισθάνεσαι όμορφα. Η υπερβολή δεν ευνόησε κανέναν, οπότε είναι προτιμότερο κανείς να προβεί σε μικρές επεμβάσεις, και όχι σε μία καθολική αλλαγή.