Ένα απλό δείγμα σάλιου φαίνεται πως θα μπορούσε να διαγνώσει πολύ σοβαρότερες και πιο ύπουλες ασθένειες από τον κορωνοϊό. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Mount Royal θεωρούν τώρα πως μέσω του σάλιου θα μπορούσαν να εντοπίσουν τα πρώιμα σημάδια της καρδιαγγειακής νόσου.

Βασιζόμενοι στη διαπίστωση ότι η φλεγμονή των ούλων οδηγεί σε περιοδοντίτιδα, η οποία συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα απλό δείγμα σάλιου για να εξετάσει αν τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων -ένας δείκτης φλεγμονής των ούλων- στο σάλιο υγιών ενηλίκων θα μπορούσαν να συνδεθούν με προειδοποιητικά συμπτώματα για καρδιαγγειακή νόσο. Διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα συσχετίζονται με μειωμένη διαστολή με μεσολάβηση ροής, έναν πρώιμο δείκτη κακής αρτηριακής υγείας.

«Ακόμη και σε νέους υγιείς ενήλικες, τα χαμηλά επίπεδα στοματικού φλεγμονώδους φορτίου θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία -μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στη Βόρεια Αμερική» προειδοποιεί ο Δρ Trevor King του Πανεπιστημίου Mount Royal, αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Oral Health.

Σημαντικός ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος 

Η περιοδοντίτιδα είναι μια συχνή λοίμωξη των ούλων, η οποία έχει συνδεθεί στο παρελθόν με την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου. Oι επιστήμονες υποψιάζονται ότι φλεγμονώδεις παράγοντες μπορεί να εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των ούλων και να βλάπτουν το αγγειακό σύστημα. Ο δρ King και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν να μελετούν υγιείς νέους ανθρώπους χωρίς διαγνωσμένα προβλήματα περιοδοντίτιδας, για να διαπιστώσουν εάν τα χαμηλότερα επίπεδα στοματικής φλεγμονής μπορούν να έχουν κλινική σημασία για την καρδιαγγειακή υγεία.

Ειδικότερα, οι ερευνητές εστίασαν σε 28 μη καπνιστές ηλικίας 18 έως 30 ετών, χωρίς συνοδά νοσήματα ή φάρμακα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και χωρίς αναφερόμενο ιστορικό περιοδοντικής νόσου. Τους ζήτησαν να μείνουν νηστικοί για έξι ώρες, εκτός από την κατανάλωση νερού, πριν επισκεφθούν το εργαστήριο.

Στο εργαστήριο, οι συμμετέχοντες ξέπλυναν το στόμα τους με νερό, πριν κάνουν στοματικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό, δείγμα το οποίο συλλέχθηκε για ανάλυση. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ξάπλωσαν για 10 λεπτά για ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα και παρέμειναν ξαπλωμένοι για άλλα 10 λεπτά, ώστε οι επιστήμονες να μπορέσουν να μετρήσουν την αρτηριακή τους πίεση, τη διαστολή μέσω ροής και την ταχύτητα των σφυγμικών κυμάτων, ως βασικούς δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου. Η ταχύτητα των σφυγμικών κυμάτων μετρά τη δυσκαμψία των αρτηριών και η διαστολή με τη μεσολάβηση της ροής την ικανότητα να διασταλούν οι αρτηρίες για να επιτρέψουν υψηλότερη ροή αίματος.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα υψηλά λευκά αιμοσφαίρια στο σάλιο είχαν σημαντική σχέση με την κακή διαστολή με τη βοήθεια της ροής, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα άτομα αυτά μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ωστόσο, δεν υπήρχε σχέση μεταξύ των λευκών αιμοσφαιρίων και της ταχύτητας των σφυγμικών κυμάτων, οπότε δεν διαπιστώθηκαν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των αρτηριών.

«Το τεστ σάλιου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά τον ετήσιο έλεγχο στον οικογενειακό γιατρό ή στον οδοντίατρο», διευκρίνισε ο δρ Michael Glogauer από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, συν-συγγραφέας της μελέτης, σημειώνοντας πως «είναι εύκολο να εφαρμοστεί ως εργαλείο μέτρησης της στοματικής φλεγμονής σε οποιαδήποτε κλινική».

Διαβάστε ακόμη:

Το σημείο του σώματος που αποκαλύπτει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και διαβήτη

Ματώνουν τα ούλα σας; Σας απειλούν πάνω από 10 νόσοι – Και η κατάθλιψη

Βούρτσισμα δοντιών: Πόσα λεπτά είναι αρκετά – Γιατί δεν φτάνουν τα δύο