Σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη του πρώτου αποτελεσματικού εμβολίου κατά του ιού Epstein-Barr (EBV) πέτυχαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών QIMR Berghofer της Αυστραλίας. Ο ιός EBV, γνωστός κυρίως για την αιτιώδη σχέση του με τη λοιμώδη μονοπυρήνωση ή αδενικό πυρετό, μεταδίδεται εύκολα και για παρατεταμένο χρονικό διάστημα από τον φορέα κατά βάση μέσω στοματοφαρυγγικών εκκρίσεων (σάλιο), εξ ου και πάνω από το 90% των ανθρώπων μολύνεται στη διάρκεια της ζωής του και δη κατά τη νεαρή ηλικία. Διάφορα ερευνητικά δεδομένα τον έχουν συσχετίσει με καρκίνο και αυτοάνοσα νοσήματα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Communications, οι ερευνητές ανέπτυξαν και χορήγησαν σε ποντίκια με γονίδια του συμπλέγματος HLA (Human Leukocyte Antigen – Αντιγόνα ανθρώπινων λευκοκυττάρων) που συνδέονται με την εμφάνιση της πολλαπλής σκλήρυνσης, ένα εμβόλιο που στοχεύει στους λεμφαδένες, βασικά όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο εμβολιασμός οδήγησε στην ανάπτυξη ισχυρών και μακράς αντισωμάτων και Τ-κυττάρων –μεγαλύτερης των επτά μηνών– έναντι του ιού EBV αλλά και ενός ειδικού τύπου ανοσίας κατά της καρκινογένεσης που προκαλεί ο ιός. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Rajiv Khanna, ανοσολόγος στο Ινστιτούτο QIMR Berghofe, ανέφερε ότι είναι ο συνδυασμός Τ-κυττάρων και αντισωμάτων που μπορεί να εξασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη προστασία έναντι των των ασθενειών που σχετίζονται με τον ιό EBV.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι χάρη στον έγκαιρο αποκλεισμό της δραστηριότητας του ιού EBV από το εμβόλιο, μπορούν να προληφθούν δευτερογενή προβλήματα όπως η φλεγμονή στον εγκέφαλο και η συνακόλουθη πιθανή εκδήλωση πολλαπλής σκλήρυνσης.

Ιός EBV, καρκίνος και αυτοάνοσα

Ο ιός EBV ανακαλύφθηκε το 1964. Αποτελεί έναν από τους κοινότερους μεταξύ αυτών που προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με την κορυφαία κλινική Mayo, μέχρι την ηλικία των 35 ετών το σύνολο σχεδόν των ατόμων θα έχουν αναπτύξει αντισώματα έναντι του Epstein-Barr (EBV), τον ερπητοϊό που ευθύνεται για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση.

Λόγω της παρουσίας του ιού στο σάλιο και την μετάδοσή του με το φιλί, η λοιμώδης μονοπυρήνωση που προκαλεί αποκαλείται και «νόσος του φιλιού». Πιο ακριβής ωστόσο θεωρείται ο ορισμός της ως νόσος των νεαρών ενηλίκων, δεδομένου ότι εντοπίζεται κυρίως στις ηλικίες 15 έως 30 ετών.

Ο ιός μπορεί να προκαλέσει σπανίως νευρολογικές, αιματολογικές, γενετικές και άλλες διαταραχές καθώς και κακοήθειες. Η παραμονή του σε λανθάνουσα κατάσταση εντός των Β-λεμφοκυττάρων δύναται να οδηγήσει σε εξαλλαγή τους σε καρκινικά, ενώ έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση τύπων λεμφωμάτων (Πρωτοπαθές λέμφωμα Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, non-Hodgkin, Burkitt) και καρκίνου στον ρινοφάρυγγα. Έπειτα, έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι ο ιός ενδέχεται να πυροδοτήσει αυτοάνοσα νοσήματα και συγκεκριμένα: ερυθηματώδη λύκο, πολλαπλή σκλήρυνση, ρευματοειδή αρθρίτιδα, νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα, ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, κοιλιοκάκη και διαβήτη τύπου 1.

Διαβάστε επίσης:

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Τα λιπαρά – σύμμαχος που ανακουφίζουν τα συμπτώματα

Το θαυματουργό συστατικό που «δαμάζει» τη φλεγμονή και την πολλαπλή σκλήρυνση

Ο εξωτικός ξηρός καρπός που κάνει καλό στα νεύρα